Olomoucké arcibiskupství otevřelo restauraci a pizzerii. Po odluce církve od státu si totiž musí zabezpečit příjmy k financování své činnosti. Dominantou podniku je dvoutunová pec. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Arcibiskupství si po odluce od státu zkouší zajistit příjmy i pizzerií

  • 83
Nejen duchovní pomoc, ale i pizzu a italskou kuchyni, nabízí nově olomoucké arcibiskupství. Po restitucích a odluce církve od státu si totiž musí hledat nové zdroje financí a vydělat si na svůj provoz samo. Zkouší to i přes restauraci a pizzerii, kterou nedávno otevřelo v Olomouci.

Dominantou nové restaurace nesoucí název U Kristýna je zhruba dvoutunová pec na pizzu.

„Po částech nám ji přivezla přímo italská firma, její pracovník pec postavil až u nás v restauraci. Kdokoli k nám přijde, tuto pec uvidí. Pizzu totiž připravujeme přímo před hosty,“ přibližuje Josef Capík, jenž má na starosti marketing církevního podniku ve Wurmově ulici.

Název odkazuje k jednomu z patronů olomoucké arcidiecéze, dovnitř podniku se vejde zhruba šedesát lidí.

„K dispozici je také konferenční místnost pro čtyřicet lidí, v letních měsících počítáme i s venkovním posezením ve dvorním traktu,“ doplňuje Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého. Ten potvrzuje, že otevření restaurace souvisí s odlukou církví od státu.

V podniku pracují kromě Čechů i Italové

Podle sekretáře olomouckého arcibiskupa Petra Gatnara je právě restaurace další možnost, jak získat příjmy k financování své činnosti. Pocit, že člověk sedí v církevní restauraci, umocní také pohled do vinného lístku. Jsou na něm vína z arcibiskupských sklepů v Kroměříži. Kuchař pracuje se surovinami jak z Itálie, tak i od místních dodavatelů.

Chod podniku zajišťuje devět stálých zaměstnanců, jsou mezi nimi Italové i Češi.

„Téměř měsíc jsme tady měli školitele ze známé italské kuchařské školy Nazionale Italiana Pizzaioli - N. I. P. food. Jsme s nimi v kontaktu díky našemu jednateli, který již mnoho let do Itálie jezdí,“ podotýká Capík. Plánuje také spolupráci s některým z místních minipivovarů.

„Jsme na začátku, jídelní lístek budeme ještě trochu upravovat. Ovšem nabídka pizzy je už hotová. Čeká nás ještě druhá vlna školení, a to kvůli bezlepkové a veganské stravě,“ popisuje.