Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cizí výrobci parazitují na olomouckých tvarůžcích. Vyrábějí napodobeniny

  3:54aktualizováno  3:54
Zákazník, který v obchodě hledá olomoucké tvarůžky, může snadno sáhnout vedle. Místo tradiční pochoutky z Loštic si může odnést ze supermarketu německý výrobek označený jako Jemné tvarůžky, který má velmi podobný obal, avšak není z tvarohu, ale ze syrovátky.
Olomoucké tvarůžky jsou chráněným zeměpisným označením Evropské unie

Olomoucké tvarůžky jsou chráněným zeměpisným označením Evropské unie | foto: A. W. Loštice

Tvarůžkáři z Loštic, kteří jsou jedinými výrobci olomouckých tvarůžků v České republice, si před čtyřmi lety u Evropské komise vybojovali, že olomoucké tvarůžky se mohou vyrábět jen ve vyznačeném teritoriu v oblasti Hané.

Historie tvarůžků

Pravé olomoucké tvarůžky jsou odtučněný měkký stolní sýr zrající pod mazem z netučného kyselého tvarohu. Unikátní chuti dosahují působením přírodních podmínek Hané - na zrání se podílejí mikroklimatické podmínky regionu i používaná voda. První zmínky o olomouckých tvarůžcích na Hané pocházejí už z 15. století. V některých obdobích bylo v regionu i několik stovek tvarůžkáren, dnes zbyla jen jedna.

Firmy z Německa a Rakouska však využily faktu, že se ochrana vztahuje pouze na spojení olomoucké tvarůžky. Například na jednom z nejnápadnějších výrobků, který má i podobný obal, je tak uvedený název Jemné tvarůžky. Německý výrobce za tvarůžky označuje produkt ze syrovátky. „Pravé“ tvarůžky se přitom vyrábějí výhradně z tvarohu.

Loštický výrobce příliv dalších napodobenin registruje.

„Víme o tom, ale s napodobeninami nemůžeme nic dělat. Němečtí a rakouští výrobci pochopili, že nemohou používat název olomoucké tvarůžky, jenže pokud si před slovo tvarůžky dají například slovo jemné nebo jiný přívlastek, tak takový název už bohužel používat mohou,“ uvedl jednatel firmy A. W. Pavel Pospíšil.

Původní tvarůžky se tak utkávají se zahraniční konkurencí i přímo na „domácí“ frontě - v obchodech v regionu, pro který jsou tvarůžky jedním z nejznámějších symbolů. Například v šumperském Kauflandu jsou olomoucké tvarůžky i jemné tvarůžky v regálu hned u sebe.

Přesnější informace na obalech zboží

Dle nové legislativy Evropské unie bude již brzy nutné uvádět zemi či místo původu na obalech zboží.

Proti napodobeninám nemůže zasáhnout ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která řeší i zeměpisnou ochranu potravinářských produktů.

„Olomoucké tvarůžky jsou chráněným zeměpisným označením Evropské unie, jehož používání je mimo jiné podmíněno dodržením definované receptury, místem výroby a podobně. Tato ochrana se však nevztahuje na samostatně uvedený termín tvarůžky nebo na názvy odlišné od názvu olomoucké tvarůžky,“ vysvětlil tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Boj o ochranu trval šest let

Výroba olomouckých tvarůžků se podle definice chráněného zeměpisného označení může uskutečnit pouze v zeměpisné oblasti Haná.

Například výrobce vyhlášených tvarůžkových moučníků Zbyněk Poštulka z Loštic označuje napodobování tvarůžků jako další parazitování na slavné značce.

„Je vidět, že Evropská unie nedokáže všechno ošetřit. V podstatě je to jako na tržnicích, kde se pořád prodávají různé plagiáty. Ukazuje se, že pokud je nějaká značka a její výrobek úspěšný a má zvuk, tak se bude napodobovat,“ podotkl Poštulka.

I když německé produkty ochutnal, sám říká, že moučníky bude dál vyrábět výhradně z tvarůžků z Loštic.

„Jsem patriot a pro naše moučníky máme označení Haná regionální produkt. To taky znamená, že využíváme regionální suroviny, a ne jejich napodobeniny,“ prohlásil Poštulka.

Že jsou olomoucké tvarůžky specialitou Hané, rozhodla Evropská komise před čtyřmi lety. Tradiční středomoravský výrobek se tak po šesti letech bojů s evropskou byrokracií směl zařadit mezi evropské chráněné značky.

„Byla to dlouhá a náročná bitva. Využili jsme při ní všechny zbraně v diplomatickém arzenálu,“ řekla tehdy velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Olomouckým tvarůžkům unijní ochrana pomáhá v tom, že název nemůže využívat výrobce z jiného regionu, nikomu však nebrání začít s jejich výrobou tam, kde mají své kořeny, tedy na Hané. Musí také přesně splnit staletími prověřenou recepturu.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.