Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jeseníky objevují zapomenuté chutě, restaurace nabídnou dobová jídla

Majitelé restaurací v Jeseníkách připravují pro návštěvníky, kteří do hor přijedou v létě, unikátní kulinářský zážitek. V rámci neobvyklého festivalu totiž budou během sezóny podávat pokrmy pod receptů z minulých staletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

orinka3

děcka, musím končit

moc mě mrzí, že jdu pryč a nemůžu pokračovat v zajímavostech naší kuchyně, jen bych ráda nadhodila ještě jednu méně známou polévku, tu tam asi teda nebudou nabízet jako krajovou, ale kvasnicová polévka je taky senzační a snadná! Ale musí na to být dobré vážené kvasnice, ne ty kostky. Na másle upražit cibulku, na to hodit asi 10 dg rozdrobených kvasnic, smažit až to zhoustne a odpaří se voda, pak zalít vývarem anebo vodou s bujonovou kostkou. Osolit a opepřit podle chuti a na závěr hodně zelené nati. Kdo chce, může zahustit pohankou nebo ovesnými vločkami. S chlebovými krutonky je to zdravá bašta. Tak se tu mějte a dobře si navařte!;-)

0/0
29.4.2011 9:18

Brundi

Re: děcka, musím končit

A jej, tak tu jsem od detstvi nesnasela. Vadil mi uz ten zapach kvasnic pri priprave a odmitala jsem prijit ke stolu. ;-D

0/0
29.4.2011 9:24

orinka3

Re: děcka, musím končit

musíš si představit, jaké divy to udělá s pletí, vlasy i náladou - koncentrovaný vitamín B!;-)

0/0
29.4.2011 13:16

Brundi

Vilemovy koblihy

by nebyly spatne... ;-)

0/0
29.4.2011 9:14

kabalenka

to je pěkný nápad

jen to mám do jeseníků z prahy trochu daleko:-/

0/0
29.4.2011 8:50

orinka3

Re: to je pěkný nápad

ále nééé, u nás je všude kousek, záleží, jak tam chceš jet.

0/0
29.4.2011 8:53

Bětka

Re: to je pěkný nápad

Daleko ani ne,jen asi horší spojení.Ale je tam opravdu krásně po celý rok. Slušné a levné ubytování se dá sehnat v Ramzové,Branné,Ostružné, přímo v Šumperku je velmi pěkný hotel.V Šumperku loni otevřeli muzeum věnované čarodějnicím a procesům.Aspoň na prodloužený víkend,ať něco vidíte a prošlápnuté pohory s sebou.;-D

0/0
29.4.2011 9:06

orinka3

Re: to je pěkný nápad

a co Lázně Lipová, Jeseník, Malá Morávka, Karlov - všude je penzionů a teď je nááádherně všude.

0/0
29.4.2011 9:08

kabalenka

Re: to je pěkný nápad

tak na dovču dobrý, jinak na kratší dobu asi moc ne. Nejsme motorizovaný, takže cesta busem/vlakem by byla na dlouho.

0/0
3.5.2011 9:13

černej oes

Re: to je pěkný nápad

Tak se stav v Kostelci nad Černými lesy.  V Pivovarské hospodě jsou staročeské pokrmy i krajová kuchyně k mání bežně, každý víkend je i nějaká specializovaná akce.

0/0
1.5.2011 11:39

orinka3

názvy

Myslím si, že Vozkova polévka je normální panádlová polévka a tak to bude asi se všemi jídly, jejichž názvy budou vyžadovat vysvětlení v závorce. Proč se každý snaží pojmenovávat známá jídla jinak? To bude návštěvníky leda mást.:-/

0/0
29.4.2011 7:57

Já to nebyl, já to nebil!

Re: názvy

Jo, jo. Panádlová polívka to fakt osvětlí ;-D

0/0
29.4.2011 8:06

orinka3

Re: názvy

to je normální název pro hodně známou polévku, kdo vaří aspoň o víkendech a občas něco hledal v kuchařce, ví. Samozřejmě se nikde moc nenabízí - aniž bych ji haněla - protože je moc "obyčejná". Já onehdy dělala prvně v životě polévku ze zbylého chleba a bylo to veliké překvapení, jak byla dobrá. Ono se to původně jmenovalo žebrácká, protože si ji chudí vařili z vyžebraného chleba.....Stejně si myslím, že úspěch tkví v jednoduchosti.

0/0
29.4.2011 8:52

Viktorie01

Re: názvy

Hm, tak nevím, kde je chyba. O víknedech vařím vždycky, v kuchařkách taky občas hledám (zásadně si nepamatuju poměry surovin a třeba knedlíky si jen tak od oka netroufnu), ale o panádlové polévce slyším poprvé v životě.

0/0
29.4.2011 8:57

orinka3

Re: názvy

no vidíš, a já si myslila, že to zná skoro každý. No nevadí, že pozdě, ale přece to zkusit můžeš a potvrzuju, že ta chlebová byla vynikající. Samozřejmě, z dobrého chleba aby to bylo, víc kůrek dělá víc chuti, pak to protřít přes síto - já mixér nemám - a vajíčko jsem už ani nedávala, husté je to dost. Chce to ale polévkovou kostku na přichucení.

0/0
29.4.2011 9:10

Brundi

Re: názvy

Panadlovou taky neznam. Znam tu chlebovou. Panadlova je tedy totez jenom z housek?

0/0
29.4.2011 9:16

orinka3

Re: názvy

přesně!!R^ Podívej se na ty odkazy níž, já už letím......

0/0
29.4.2011 9:18

tata01

Re: názvy

asi máme každej trochu jinou představu co je známý jídlo;-D

0/0
29.4.2011 8:50

orinka3

Re: názvy

případně toto - ještě jednodušší a s komentářem;-D

http://www.bohousek.cz/clanek-2001100302-je-panadlova-polivka-neco-velmi-odporneho-aneb-co-rychle-sipy-nikdy-nejedly.html

0/0
29.4.2011 8:57

kabalenka

Re: názvy

já rozhodně panádlovou neznám.

0/0
29.4.2011 8:51

orinka3

Re: názvy

vidím, že jsem panádlově rozvířila diskusi;-D recept na ni máte třeba tady, stačí zadat gúglovi.

http://www.rehurek.cz/recipes/pole/pole-099.html

fakt je to dobré - po těch fast foodech si žaludek konečně odpočine.

0/0
29.4.2011 8:55

tata01

Re: názvy

ne že bych pocházel z bohatý rodiny, ale takovou šlichtu by u nás nikdo nejedl

0/0
29.4.2011 8:58

orinka3

Re: názvy

hele, neodmítej, dokud jsi neochutnal. Já to taky minule vařila s tím, že to nebude dobré a už dlouho mě nic tak nepřekvapilo.

0/0
29.4.2011 9:12

Bětka

Re: názvy

jasně,všichni známe "normální panádlovou polévku".Zkusím se zeptat kyjovských rodáků,protože my brňáci ji neznáme.;-D Taky běžně vaříte netyju a šléšky?

0/0
29.4.2011 9:02

orinka3

Re: názvy

taky taky, šléšky s makem miluju;-)

0/0
29.4.2011 9:11

Brundi

Re: názvy

slesky mi neco rikaji, babicka by asi poradila, ale netyja?

0/0
29.4.2011 9:21

orinka3

Re: názvy

Netyja se dělávala i na Valašsku. Jsou to takové jakoby škubánky z bramborového těsta. Brambory se uvaří, zpola scedí a do vřelého se přidá mouka, aby se spařila. Dobře se to do hladka vymíchá a pak mastnou lžicí vykrajují škubánky, které se sypou mákem, cukrem a mastí máslem nebo sádlem.

0/0
29.4.2011 13:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.