Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Družstvo prodávalo přes mlékomaty až tisíc litrů denně, teď s nimi končí

V Prostějově po sedmi letech postupně končí kdysi populární automaty na čerstvé mléko. Ze čtyř mlékomatů zůstává přímo ve městě už pouze jediný, provozovat ho však nebudou výrobci mléka, ale místní obchodník. Zájem lidí o čerstvé mléko podle zemědělců opadl a oni už dál nechtějí dotovat ztrátový byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z55d90e46ň30k62a 36V55e18s27e34l50á 8499845247320

Je to škoda. :-( Automat z OC Arkáda zmizel už dávno a teďka zrušili i ve Zlaté bráně... :-/ Zajímalo by mě, kolik lidí se ze severní části města potáhne až ke Koupelkám... :-(

0/0
9.6.2016 20:58

V12o91j36t25a 55Š94e16f27l71e15r 7555782633556

Družstvo je prostě drahé. 17Kč i kdyby 14Kč za litr je prostě moc. Čerstvé plnotučné mléko 3,5% ve skleněné flašce mají aktuálně v Globusu za 14.9Kč

Za tyhle prachy někdo vyrobil mléko, mlékárna ho musela odvést do Opočna, museli ho prohnat mlékárnou, pasterizovat, homogernizovat, pravda ukradli z něj cca 0,3%tuku, pak ho naflakovat do skleněné láhve, pak dovést Globusu a Globus ho převezl přes půl republiky k nám. Tam ho jeho prodavači dotáhli na regál a se ziskem prodali za 14,9Kč,

Tady se ten kdo to mléko vyrobil, nemusel ho přepravovat přes půl republiky, několikrát překládat, zpracovávat, jen ho od krávy nalill do nějakého automatu, poblíž kravína nemusí na něj vyrábět a platit lahev snaží mít svůj zisk, zisk mlékárny a zisk prodejce, tím je prostě drahý a nic neprodá, ať to mléko prodávají za 10Kč/litr a prodají vše co vyrobí. Budou mít vděčné zákazníky.

+3/−8
8.6.2016 13:36

P48e10t83r 29T65y96č89k40a 6115492139942

I kdyz ten mlekomat bude stat u kravina tak naklady na jeho provoz urcite nejsou nulove.

+4/0
8.6.2016 13:51

V28o31j83t86a 72Š44e73f19l80e30r 7555702393596

Určitě jsou nesrovnatelně nižší než náklady na provoz a pořízení mlékárny a supermarketu o dopravních nákladech na křižování mlékem napříč republikou nehovoříc. To prostě neukecáte, jen náklady na vyrobení skleněné láhve, etikety a uzávěru budou vyšší než 2Kč jen dovést láhev z Opočna k nám do globusu (přes 200km) bude při plném kamionu dělat cca 1Kč/lahev, atd. To nehovořím o energetických nákladech, oni nadojí a zchladí tím to končí, mlékárna ho musí zchladit, pak při pasterizaci prudce zahřát a pak opět rychle zchladit, protlačit homogenizátorem, zabalit za paletovat atd.

Tohle nákladově nelze srovnat s převezením a nalitím do něčeho velkosti a funkce ledničky s dávkovačem.

Koneckonců zákazníci rozhodli je to drahé, proto to nekupují.

+2/−2
8.6.2016 14:17

J48a72n 74U24l17r56y90c61h 4771347650308

pointa je, že a) ta mlíkárna si diktuje ceny až tak, že vykupuje i pod výrobními náklady, b) ten mlíkomat prodává (taky dík přehysterizované opatrnosti naší veřejnosti) tak malé množství, že prostor pro snižování ceny je nakonec mnohem menší než u objemů odebíraných mlíkárnou (mimochodem, mlíko ve skleněných lahvích (většinou méně jak litrových) se v obchodech prodává pěkně draho)

+1/0
8.6.2016 14:37

B28o27h41u70s89l85a21v 59K75r84á43l83í42k 2201150539746

"Přehysterizovaná opatrnost naší veřejnosti" vznikla zejména po té epidemii v jižních Čechách.

+1/0
8.6.2016 14:39

B28o53h23u88s16l57a27v 65K85r42á56l13í66k 2521590319516

V poměru k množství mléka ty náklady na mlékomat budou nepochybně vyšší.

+1/0
8.6.2016 14:38

M26i56c77h19a39l 68R59e79j83z62e39k 5906817955511

Ty bys mel podnikat. Tak to vsechno mit zmaknuty;-D

0/0
8.6.2016 17:52

K47a86r59e79l 52D41r22d68a 6244152147

Ta cena 14,90 Kč se mi nezdá. To není standardní cena za slušné plnotučné mléko. Akční ceny nejsou vypovídající. Selské mléko se prodává běžně kolem 30 Kč. Pokud podobné seženu za 20 Kč, je to dobrá cena.

Je fakt, že trh je plný mléka za 10,90-14,90. Většina zákazníků nakoupí v této kategorii.

+2/0
9.6.2016 6:21

V53l64a55s19t42a 82S62v90o93b57o75d64a 4889849634

On z něho neukradl 0.3% tuku ale 3-4% tuku a proto ho mohl prodávat levněji. Jak to dělá dneska Madeta co všechno z těch 3% vyrobí, protože čerstvě nadojené mléko má až 8%tuku.

0/0
12.6.2016 16:29

J18a31n94a 87B73e14r45k15o65v79á 6913799776203

Jako dítě jsem vyrůstla na čerstvém kravském mléku. Po několika desetiletích jsem zkusila opět čerstvé mléko a ač je to divné - mě už nechutnalo. Holt zvykla jsem si na tu vodu bez vůně a zápachu. Škoda, ale čerstvé mi smrdí a jak jsem ho měla ráda !

+2/0
8.6.2016 13:13

J14a87n 63N14o34v24ý 5933335749302

Občas mi přijde, že na idnes je opravdu zvláštní vzorek lidí. Všichni pijou jen čerstvé mléko z mlékomatu nebo rovnou od sedláka, všechno musí být domácí, bio, farmářské trhy, farmářské bedýnky, pečivo z rozmrazené polotovaru je pro ně fujky, uzeniny by nedali do úst, taky fujky. Kupují zásadně jen u malého řezníka, malého zelináře, jezdí si pro zboží na farmu. Hyper a super markety jsou pro ně sprosté slovo a škaredý fujky mainstreem. A proto všichni ti malí a domácí tak "skvěle" prosperují. Ona bude asi jedna "pravda" do diskuze a pak druhá "pravda" při nákupu.

+7/0
8.6.2016 13:10

P55e37t90r 12H92a71h31n 1693949886328

Chápu, že tam asi ta cedule musí být, ještě bych napsal, že to říká hygienik!

Beru mléko z mlékomatu roky a ještě nikdy jsem je nepřevařil a také je převařovat nebudu. Je to docela jiná chuť než z obchodu, a ty krabice, to už vůbec snad ani není mléko...

+6/−1
8.6.2016 12:53

P89e72t35r 40T10y18č59k89a 6395492129832

Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni nebo Staphylococus aureus.

+1/−3
8.6.2016 12:56

P79e89t69r 22T60y63č69k68a 6845562749412

Nevim za co minus. To je prece ten bonus k cerstvemu mleku o ktery kazdy stoji.

0/−2
8.6.2016 14:19

B45o22h43u21s92l57a32v 84K87r86á24l24í37k 2721340169446

Mínus máte asi za to, že jste na nějaké důležité bakterie zapomněl.

+3/0
8.6.2016 14:40

J43a45r79m52i53l20a 22Z33e59l70e15n35s30k47á 9428978931933

Čerstvě udělaný test mého domácího mléka - nic takového tam nenajdete. Při běžné hygieně a péči o zvířata je mléko všech těchto breberek prosté, tak nestrašte. Jeden náš odborník napsal, že syrové mléko pije jen sebevrah, po 22 letech ještě žiji a nic mi není. Testy jsou povinné na prodej mléka ze dvora.

+1/−1
8.6.2016 15:11

P86e73t47r 95T80y27č27k95a 6915742549832

A to se ten test dělá na každé nadojené mléko?

0/0
8.6.2016 15:19

J86a39r62m33i51l21a 93Z87e91l12e31n87s43k86á 9268598671493

Ne, ale dodržuje se pořád stejná hygiena a péče o zvířata. Testy provádím minimálně 4x za dojnou sezonu, což je od dubna do října, a k tomu ještě 2x testuje mléko veterina. Hodnoty jsou dané zákonem. Navíc test není otázka hodiny, trvá to pět dní než máte výsledek. To by bylo mléko už zkažené. A navíc, kočka nebo pes, když má na výběr nikdy nevezme pasterované mléko. Jak zde bylo už napsáno, pasterované mléko je mléko mrtvé, tedy hnije. Čerstvé syrové mléko je živé, postupně mění chuť, ale pořád je pitelné. A co naši předkové, ti také pasterovali mléko? Vše je záležitost byznysu, muselo se mléko dostat do měst, muselo tedy déle vydržet. A péče o zvířata také nebyla na úrovni. Dnes mají zvířata, která dávají mléko, daleko důkladnější prohlídky, než mají lidé. Je vypracovaná metodika zdraví, podle které jsou zvířata každý rok podrobena vyšetření na tbc a odběry krve. Mléko od takových chovatelů je v pořádku.

+1/−1
8.6.2016 15:49

P80e26t43r 77T46y41č95k46a 6635622359562

Ano i predkove pasterovali mleko. Pasterizace mleka se provadi ohratim na min.71 stupnu a takove mleko se prodava jako cerstve.

0/0
8.6.2016 17:03

M27i46c77h74a82l 75R71e95j94z30e13k 5156117835521

A chutne. ;-D Ty jsi fakt magor. Pij si ty svoje cerstve krabice a neotravuj.

0/−1
8.6.2016 17:55

P59e62t93r 11T67y37č52k93a 6385502189922

Nerozumím tomu kde dnes lidi přišli na to, že nejlepší mléko je bez tepelné úpravy rovnou z krávy. Člověk je snad tele nebo co? I naší předci prostě mléko tepelně upravovali před kozumací. A dělali to tím spíš pro to, že zdravotnictví nebylo na takové úrovni jako dnes.

0/0
8.6.2016 20:45

K30a36t14e57ř41i62n44a 84F84e20n67c13l49o86v71á 8543607228373

Nic proti vám, každý máme svůj názor.

Jen mi při čtení přišlo na mysl, kolik lidí si bere do postele psa nebo kočku, kolik si nechá od psa olízat obličej, atp...

0/0
8.6.2016 20:17

B75o61h88u46s82l69a60v 66K29r74á52l48í33k 2731810509686

V jižních Čechách před lety zaznamenali kampylobakteriózu zřejmě rozšířenou z mlékomatů (71 nakažených), jinak obecně se jako riziko uvádí hlavně listerióza. Za sebe bych si asi občas zariskoval, ale malým dětem nebo těhotným ženám bych asi přece jen radil být opatrnější.

+2/0
8.6.2016 13:00
Foto

M90a72r70e52k 66T98o67n 8482938898609

Místo, aby udělali promo a prodavali mleko treba mesic za 10 kč, tak ho budou prodavat do marketu za 6kč litr.

+3/0
8.6.2016 12:50

P80e65t97r 43T25y23č41k40a 6415892309862

Za 6,-Kč / l prodávají cisternu a to si ta mlékarna pro to i dojede. V mlékomatu, který má svoje nemalé náklady, prodají pár set litrů za měsíc.

+3/0
8.6.2016 12:52

V79a95c25l20a42v 70M43a38c67h 1466120636860

To to mléko rovnou mohou vylít. Náklady na provoz automatu a nutnost zlikvidovat prošlé neprodané mléko - to je hlavní důvod, proč se mlékomaty ruší.

+1/0
8.6.2016 13:27

B50o84h19u62s31l96a88v 79K10r85á62l76í18k 2321200429516

"Výrobci mléka", to zní skoro jako "výrobci dešťové vody". Ale dnes už se za výrobce označuje i ten, kdo stáčí minerálku.

Pokud si čerstvé mléko převařím, tak to pak skutečně už nemá žádnou výhodu proti balenému mléku z obchodu. To už je pak teda lepší si koupit pasterizované. Ale bohužel už ani to není co bývalo. Dříve se v lahvích a pytlících prodávalo ještě celkem normální mléko, na kterém se usazovala smetana a které pak normálně zkyslo a i kyselé bylo dobré. To dnešní "čerstvé" mléko spíš shnije, než aby zkyslo.

+3/−1
8.6.2016 12:35

L19u78k69á84š 90Š56l50e88h35o77f60e60r 1923439635449

Jediný rozdíl je v homogenizaci, která sjednotí a zmenší velikost tukových kuliček v mléce. Můžete si koupit i mléko nehomogenizované, kde se smetana stále usazuje navrchu. Nicméně to není vhodné např. pro přípravu mléčné mikropěny do kávy atd.

+1/0
8.6.2016 12:40

B55o74h37u32s77l19a91v 41K17r79á19l61í43k 2331470329956

Já mám pocit, že i tehdy se na těch pytlících psalo, že to mléko je homogenizované. Ale stejně se na něm druhý den začala usazovat smetana a do třetího dne bylo mléko spolehlivě nakyslé, i když bylo v ledničce - to dnešní "čerstvé" mléko má trvanlivost třeba i pět dní, a pak nezkysne, ale zkazí se. Homogenizace má především účinek na chuť - mléko chutná tučněji, než kolik tuku v něm skutečně je.

+1/0
8.6.2016 12:47

L25u36k32á92š 11Š59l38e67h73o95f29e37r 1283179515989

Ale zkysne, kupuji ho pravidelně. Ano, vydrží v lahvi po otevření 3-4 dny, ale pokud ho necháte mimo lahev s přístupem vzhuchu, zkysne do druhého dne. A pokud jde o dřívější mléka, jen některá byla homogenizovaná - http://panorama.mnoho.info/userFiles/retro/10/mleko.jpg

0/0
8.6.2016 12:50

B42o61h57u81s20l73a98v 86K37r77á20l46í88k 2551110409376

Koukám, že ty nápisy jsou dost nahodilé. Na tom plnotučném je psáno, že je homogenizované, ale zase na něm (ani na tom polotučném vpravo) vůbec není napsáno, že je pasterizované. Možná je to implicitně dáno odkazem na ČSN 57 0599.

+1/0
8.6.2016 12:53

L63u76k17á40š 50Š54l24e98h63o14f23e72r 1143889715679

Jj, taky mě to zaujalo :-)

0/0
8.6.2016 12:59

I61v10a70n 88P49e85j51s36k45a65r 5335482901780

Po řadu let jsem kupoval mléko v automatech, přímo v Pardubicích. U automatu v Polabinách 3 byl problém s množstvím (někdy podstatně méně až o 20 %) i když automat dávkoval mléko v libovolném množství. Navíc vrcholně neochotná obsluha, která na reklamace množství odpovídala"dáváte tam málo peněz". Automat v OBI pak dával jen po litrech nebo litru a půl. Po krátké době však byl zrušen z důvodu nezájmu. Nyní jezdím každý týden do ZD Tuněchody, kde kupuji v automatu 3x 1,5 l mléka. litry nechávám zkysnout na výbornou "kyšku", která plně nahradí Activii s jejím "Bacteria actiregularis". Z další dávky pak dělám jogurt (hlavně pro manželku) nebo i tvaroh a sýr. To z kupovaného mléka neuděláte ani náhodou, protože shnije!!! Zažil jsem situaci v obchodě, kdy maminka nařídila svému synkovi, aby vrátil balení Activie, že je moc drahé. Doporučil jsem ji nakoupit čerstvé mléko a vyrobit si podstatně levnější vlastní "Activii". Bohužel jsem si vysloužil jen "útrpný" pohled pro duševně méněcenného. Kyselé mléko si i upravuji např. rozmixováním banánů nebo jahod. Tak kdo můžete, zkuste to také. Navíc je kyselé mléko podstatně zdravější, protože upravuje střevní mikroflóru. Dávám ho někdy i svému psu a moc mu chutná.

+3/0
8.6.2016 12:33

L27u93k88á10š 63Š39l43e68h90o17f42e82r 1553699855249

I v obchodech máte mléko "trvanlivé", ze kterého opravdu tvaroh neuděláte, protože neobsahuje bakterie, a mléko "čerstvé", které je ošetřeno jen nižším stupněm pasterace a toto mléko vám klidně zkysne. Netřeba jezdit k farmářům;-)

+1/−1
8.6.2016 12:38

B33o88h48u77s37l54a40v 50K86r77á35l79í93k 2831310759176

Tzv. čerstvé mléko mívá lepší chuť, není v něm ta příchuť typická pro svařené nebo sušené mléko. Ale bohužel to, co se dnes prodává pod názvem "čerstvé mléko", už z nějakého důvodu v nic dobrého nezkysne.

Mimochodem, v některých regionech prodavači už vůbec ani netuší, co to čerstvé mléko je. Když se ptám, jestli mají čerstvé mléko, tak mi uraženě ukazují, že to trvanlivé mléko ještě není prošlé.

+4/0
8.6.2016 12:50

P84e85t28r 83T13y34č41k33a 6915182629562

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne

+2/0
8.6.2016 12:17

L66i39b81o50r 31H42l43u10b23u51č72e62k 4470220857147

... to je fakt divné, protože podle reakcí k různým článkům jsem nabyl dojmu, že prakticky každý Čech má svého mlékaře, řezníka, pekaře, farmáře, ševce, krejčího atd... kupodivu to nevede ke krachům super a hypermarketů, takže jsme zřejmě svědky zázraku...

+5/0
8.6.2016 12:14

M63i74c17h85a66l 74K70r82e66j40č29a 5638166536443

No zrejme ti, co v nich nakupuji, nemaji cas na idnes psat komentare :-)

0/0
8.6.2016 12:26

M45i76l92o30š 47Š52i39k71o50l86a 4743936427220

Nekupuji trvanlivé mléko. Jenom takové, které zkysne, nikoliv které zasmrádne. Čerstvé mléko se převaří a v lednici vydrží tři dny. Zkuste si nechat krabicové mléko zkysnout. Smrdí více než hnůj.

+4/−2
8.6.2016 12:02

D64i45t89a 48M37á69š27o11v76á 1880907689979

Kdyby bylo trvanlivé mléko přírodní produkt, nikdy by z něho časem nevznikl hlenovitý smradlavý šlem. Je v něm totiž sójové mléko. Krom dalších jiných přidaných látek. Není už žádným tajemstvím, že př. do obyčejného rohlíky přidají cca 30 komponent, přesto, že na rohlík jich stačí 4 -5. Proč by do "mléka" s úspěchem nepřidávali podobné hnusy, které s mlékem nemají moc společného, ale dlouho to vydrží? Protože to je obrovský byznys.

+4/−7
8.6.2016 11:56

L82u90k23á78š 93Š68l16e37h85o54f91e47r 1613349125659

O zpracování mléka toho zjevně víte hodně ;-D

+1/−1
8.6.2016 12:06

D97i90t80a 37M70á11š94o38v25á 1780837279439

O zpracování mléka vím dost na to, abych si stála za tím co jsem napsala.

+2/−4
8.6.2016 12:30

L10u14k38á78š 54Š55l79e37h17o80f34e36r 1843789905979

Jasně, sice nemáte tušení, jak funguje pasterace či UHT, ale jinak víte všechno ;-)

+1/−1
8.6.2016 12:33

D10i74t44a 24M45á77š96o20v40á 1370817959839

Nebuďte drzý. Léta vyrábím sýry a mlékařina je jeden z mých oborů.

+2/−1
8.6.2016 12:37

L63u24k84á88š 92Š84l49e63h68o16f78e31r 1373899195559

Tak od vás bych sýr rozhodně nechtěl ;-D

+2/−1
8.6.2016 12:41

P11e85t31r 13T40y25č13k48a 6125972319162

Nevíš o tom nic. Mléko nic jiného než mléko od krávy neobsahuje a ani obsahovat nesmí.

+2/−2
8.6.2016 12:34

D28i47t27a 73M83á53š53o65v49á 1460907939509

Prosím, netykejte mně.

+1/0
8.6.2016 12:37

P43e40t68r 65T91y17č86k86a 6635382519592

V trvanlivém mléku žádné sojové mléko není.

+1/−1
8.6.2016 12:18

D91i53t47a 21M45á85š94o62v43á 1450307889149

V trvanlivém mléku sójové mléko je a víte proč? Protože sója je výborně obchodovatelná komodita. Před 30 lety nikdo sóju neznal. A protože se levno vypěstuje a draho prodává, proč z ní neudělat zdravý hit a dávat jí místo mléka? co na tom, že jí člověk i zvířata neumí trávit a mají pak neidentifikovatelné problémy se zažíváním? Berte neberte. Dalo mně dost úsilí, abych toto postupně zjistila. V běžných médiích se toto ovšem nedozvíte. Proč taky?

+3/−2
8.6.2016 12:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.