Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Družstvo prodávalo přes mlékomaty až tisíc litrů denně, teď s nimi končí

V Prostějově po sedmi letech postupně končí kdysi populární automaty na čerstvé mléko. Ze čtyř mlékomatů zůstává přímo ve městě už pouze jediný, provozovat ho však nebudou výrobci mléka, ale místní obchodník. Zájem lidí o čerstvé mléko podle zemědělců opadl a oni už dál nechtějí dotovat ztrátový byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z90d11e86ň55k76a 98V32e80s47e69l30á 8639665557210

Je to škoda. :-( Automat z OC Arkáda zmizel už dávno a teďka zrušili i ve Zlaté bráně... :-/ Zajímalo by mě, kolik lidí se ze severní části města potáhne až ke Koupelkám... :-(

0/0
9.6.2016 20:58

V80o62j44t49a 47Š74e35f78l56e20r 7365262713556

Družstvo je prostě drahé. 17Kč i kdyby 14Kč za litr je prostě moc. Čerstvé plnotučné mléko 3,5% ve skleněné flašce mají aktuálně v Globusu za 14.9Kč

Za tyhle prachy někdo vyrobil mléko, mlékárna ho musela odvést do Opočna, museli ho prohnat mlékárnou, pasterizovat, homogernizovat, pravda ukradli z něj cca 0,3%tuku, pak ho naflakovat do skleněné láhve, pak dovést Globusu a Globus ho převezl přes půl republiky k nám. Tam ho jeho prodavači dotáhli na regál a se ziskem prodali za 14,9Kč,

Tady se ten kdo to mléko vyrobil, nemusel ho přepravovat přes půl republiky, několikrát překládat, zpracovávat, jen ho od krávy nalill do nějakého automatu, poblíž kravína nemusí na něj vyrábět a platit lahev snaží mít svůj zisk, zisk mlékárny a zisk prodejce, tím je prostě drahý a nic neprodá, ať to mléko prodávají za 10Kč/litr a prodají vše co vyrobí. Budou mít vděčné zákazníky.

+3/−8
8.6.2016 13:36

P92e98t75r 64T29y53č51k61a 6305542149812

I kdyz ten mlekomat bude stat u kravina tak naklady na jeho provoz urcite nejsou nulove.

+4/0
8.6.2016 13:51

V44o53j58t74a 96Š41e69f86l69e90r 7425282923696

Určitě jsou nesrovnatelně nižší než náklady na provoz a pořízení mlékárny a supermarketu o dopravních nákladech na křižování mlékem napříč republikou nehovoříc. To prostě neukecáte, jen náklady na vyrobení skleněné láhve, etikety a uzávěru budou vyšší než 2Kč jen dovést láhev z Opočna k nám do globusu (přes 200km) bude při plném kamionu dělat cca 1Kč/lahev, atd. To nehovořím o energetických nákladech, oni nadojí a zchladí tím to končí, mlékárna ho musí zchladit, pak při pasterizaci prudce zahřát a pak opět rychle zchladit, protlačit homogenizátorem, zabalit za paletovat atd.

Tohle nákladově nelze srovnat s převezením a nalitím do něčeho velkosti a funkce ledničky s dávkovačem.

Koneckonců zákazníci rozhodli je to drahé, proto to nekupují.

+2/−2
8.6.2016 14:17

J65a32n 40U44l49r82y60c35h 4541697540978

pointa je, že a) ta mlíkárna si diktuje ceny až tak, že vykupuje i pod výrobními náklady, b) ten mlíkomat prodává (taky dík přehysterizované opatrnosti naší veřejnosti) tak malé množství, že prostor pro snižování ceny je nakonec mnohem menší než u objemů odebíraných mlíkárnou (mimochodem, mlíko ve skleněných lahvích (většinou méně jak litrových) se v obchodech prodává pěkně draho)

+1/0
8.6.2016 14:37

B46o11h68u28s42l88a44v 64K40r80á29l80í23k 2931560849846

"Přehysterizovaná opatrnost naší veřejnosti" vznikla zejména po té epidemii v jižních Čechách.

+1/0
8.6.2016 14:39

B11o66h56u71s59l86a29v 30K84r14á31l31í18k 2971880309976

V poměru k množství mléka ty náklady na mlékomat budou nepochybně vyšší.

+1/0
8.6.2016 14:38

M93i67c28h50a58l 52R82e37j38z83e12k 5596317545351

Ty bys mel podnikat. Tak to vsechno mit zmaknuty;-D

0/0
8.6.2016 17:52

K75a50r52e12l 96D36r86d23a 6484972567

Ta cena 14,90 Kč se mi nezdá. To není standardní cena za slušné plnotučné mléko. Akční ceny nejsou vypovídající. Selské mléko se prodává běžně kolem 30 Kč. Pokud podobné seženu za 20 Kč, je to dobrá cena.

Je fakt, že trh je plný mléka za 10,90-14,90. Většina zákazníků nakoupí v této kategorii.

+2/0
9.6.2016 6:21

V83l23a42s31t81a 40S59v24o10b87o65d43a 4529249724

On z něho neukradl 0.3% tuku ale 3-4% tuku a proto ho mohl prodávat levněji. Jak to dělá dneska Madeta co všechno z těch 3% vyrobí, protože čerstvě nadojené mléko má až 8%tuku.

0/0
12.6.2016 16:29

J43a30n13a 27B70e63r58k94o55v67á 6553859326713

Jako dítě jsem vyrůstla na čerstvém kravském mléku. Po několika desetiletích jsem zkusila opět čerstvé mléko a ač je to divné - mě už nechutnalo. Holt zvykla jsem si na tu vodu bez vůně a zápachu. Škoda, ale čerstvé mi smrdí a jak jsem ho měla ráda !

+2/0
8.6.2016 13:13

J17a53n 78N52o12v67ý 5693935169122

Občas mi přijde, že na idnes je opravdu zvláštní vzorek lidí. Všichni pijou jen čerstvé mléko z mlékomatu nebo rovnou od sedláka, všechno musí být domácí, bio, farmářské trhy, farmářské bedýnky, pečivo z rozmrazené polotovaru je pro ně fujky, uzeniny by nedali do úst, taky fujky. Kupují zásadně jen u malého řezníka, malého zelináře, jezdí si pro zboží na farmu. Hyper a super markety jsou pro ně sprosté slovo a škaredý fujky mainstreem. A proto všichni ti malí a domácí tak "skvěle" prosperují. Ona bude asi jedna "pravda" do diskuze a pak druhá "pravda" při nákupu.

+7/0
8.6.2016 13:10

P71e98t17r 54H47a19h16n 1103879346918

Chápu, že tam asi ta cedule musí být, ještě bych napsal, že to říká hygienik!

Beru mléko z mlékomatu roky a ještě nikdy jsem je nepřevařil a také je převařovat nebudu. Je to docela jiná chuť než z obchodu, a ty krabice, to už vůbec snad ani není mléko...

+6/−1
8.6.2016 12:53

P65e20t31r 37T91y35č27k86a 6635362549372

Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni nebo Staphylococus aureus.

+1/−3
8.6.2016 12:56

P51e91t43r 86T89y50č55k12a 6495232119542

Nevim za co minus. To je prece ten bonus k cerstvemu mleku o ktery kazdy stoji.

0/−2
8.6.2016 14:19

B70o56h13u57s46l61a54v 96K97r78á51l43í56k 2251190429526

Mínus máte asi za to, že jste na nějaké důležité bakterie zapomněl.

+3/0
8.6.2016 14:40

J17a52r74m27i71l64a 62Z13e31l25e58n42s31k52á 9518198751653

Čerstvě udělaný test mého domácího mléka - nic takového tam nenajdete. Při běžné hygieně a péči o zvířata je mléko všech těchto breberek prosté, tak nestrašte. Jeden náš odborník napsal, že syrové mléko pije jen sebevrah, po 22 letech ještě žiji a nic mi není. Testy jsou povinné na prodej mléka ze dvora.

+1/−1
8.6.2016 15:11

P45e31t69r 49T12y80č56k38a 6725502109392

A to se ten test dělá na každé nadojené mléko?

0/0
8.6.2016 15:19

J74a41r23m59i41l70a 35Z37e98l90e50n53s24k45á 9948648751363

Ne, ale dodržuje se pořád stejná hygiena a péče o zvířata. Testy provádím minimálně 4x za dojnou sezonu, což je od dubna do října, a k tomu ještě 2x testuje mléko veterina. Hodnoty jsou dané zákonem. Navíc test není otázka hodiny, trvá to pět dní než máte výsledek. To by bylo mléko už zkažené. A navíc, kočka nebo pes, když má na výběr nikdy nevezme pasterované mléko. Jak zde bylo už napsáno, pasterované mléko je mléko mrtvé, tedy hnije. Čerstvé syrové mléko je živé, postupně mění chuť, ale pořád je pitelné. A co naši předkové, ti také pasterovali mléko? Vše je záležitost byznysu, muselo se mléko dostat do měst, muselo tedy déle vydržet. A péče o zvířata také nebyla na úrovni. Dnes mají zvířata, která dávají mléko, daleko důkladnější prohlídky, než mají lidé. Je vypracovaná metodika zdraví, podle které jsou zvířata každý rok podrobena vyšetření na tbc a odběry krve. Mléko od takových chovatelů je v pořádku.

+1/−1
8.6.2016 15:49

P98e33t80r 59T72y20č82k67a 6505922699422

Ano i predkove pasterovali mleko. Pasterizace mleka se provadi ohratim na min.71 stupnu a takove mleko se prodava jako cerstve.

0/0
8.6.2016 17:03

M91i22c13h91a50l 27R28e71j21z80e82k 5486657545801

A chutne. ;-D Ty jsi fakt magor. Pij si ty svoje cerstve krabice a neotravuj.

0/−1
8.6.2016 17:55

P25e34t65r 84T91y62č45k50a 6755582249682

Nerozumím tomu kde dnes lidi přišli na to, že nejlepší mléko je bez tepelné úpravy rovnou z krávy. Člověk je snad tele nebo co? I naší předci prostě mléko tepelně upravovali před kozumací. A dělali to tím spíš pro to, že zdravotnictví nebylo na takové úrovni jako dnes.

0/0
8.6.2016 20:45

K12a75t73e29ř42i66n66a 98F37e50n32c93l77o45v13á 8253287498413

Nic proti vám, každý máme svůj názor.

Jen mi při čtení přišlo na mysl, kolik lidí si bere do postele psa nebo kočku, kolik si nechá od psa olízat obličej, atp...

0/0
8.6.2016 20:17

B92o27h39u66s42l83a17v 77K78r55á71l36í43k 2351580269946

V jižních Čechách před lety zaznamenali kampylobakteriózu zřejmě rozšířenou z mlékomatů (71 nakažených), jinak obecně se jako riziko uvádí hlavně listerióza. Za sebe bych si asi občas zariskoval, ale malým dětem nebo těhotným ženám bych asi přece jen radil být opatrnější.

+2/0
8.6.2016 13:00
Foto

M47a60r50e80k 98T54o52n 8742128718179

Místo, aby udělali promo a prodavali mleko treba mesic za 10 kč, tak ho budou prodavat do marketu za 6kč litr.

+3/0
8.6.2016 12:50

P56e58t30r 31T35y26č30k50a 6725192409452

Za 6,-Kč / l prodávají cisternu a to si ta mlékarna pro to i dojede. V mlékomatu, který má svoje nemalé náklady, prodají pár set litrů za měsíc.

+3/0
8.6.2016 12:52

V34a88c86l52a65v 23M88a67c29h 1296180766670

To to mléko rovnou mohou vylít. Náklady na provoz automatu a nutnost zlikvidovat prošlé neprodané mléko - to je hlavní důvod, proč se mlékomaty ruší.

+1/0
8.6.2016 13:27

B98o59h93u72s85l91a40v 22K10r31á29l34í49k 2111260149186

"Výrobci mléka", to zní skoro jako "výrobci dešťové vody". Ale dnes už se za výrobce označuje i ten, kdo stáčí minerálku.

Pokud si čerstvé mléko převařím, tak to pak skutečně už nemá žádnou výhodu proti balenému mléku z obchodu. To už je pak teda lepší si koupit pasterizované. Ale bohužel už ani to není co bývalo. Dříve se v lahvích a pytlících prodávalo ještě celkem normální mléko, na kterém se usazovala smetana a které pak normálně zkyslo a i kyselé bylo dobré. To dnešní "čerstvé" mléko spíš shnije, než aby zkyslo.

+3/−1
8.6.2016 12:35

L52u85k16á24š 26Š91l21e12h85o60f23e13r 1873379505529

Jediný rozdíl je v homogenizaci, která sjednotí a zmenší velikost tukových kuliček v mléce. Můžete si koupit i mléko nehomogenizované, kde se smetana stále usazuje navrchu. Nicméně to není vhodné např. pro přípravu mléčné mikropěny do kávy atd.

+1/0
8.6.2016 12:40

B63o36h66u36s77l85a26v 10K33r34á67l66í28k 2261220729636

Já mám pocit, že i tehdy se na těch pytlících psalo, že to mléko je homogenizované. Ale stejně se na něm druhý den začala usazovat smetana a do třetího dne bylo mléko spolehlivě nakyslé, i když bylo v ledničce - to dnešní "čerstvé" mléko má trvanlivost třeba i pět dní, a pak nezkysne, ale zkazí se. Homogenizace má především účinek na chuť - mléko chutná tučněji, než kolik tuku v něm skutečně je.

+1/0
8.6.2016 12:47

L21u75k31á70š 52Š81l67e81h69o10f41e27r 1193219935789

Ale zkysne, kupuji ho pravidelně. Ano, vydrží v lahvi po otevření 3-4 dny, ale pokud ho necháte mimo lahev s přístupem vzhuchu, zkysne do druhého dne. A pokud jde o dřívější mléka, jen některá byla homogenizovaná - http://panorama.mnoho.info/userFiles/retro/10/mleko.jpg

0/0
8.6.2016 12:50

B80o85h73u59s77l40a66v 69K16r90á90l33í54k 2821690489496

Koukám, že ty nápisy jsou dost nahodilé. Na tom plnotučném je psáno, že je homogenizované, ale zase na něm (ani na tom polotučném vpravo) vůbec není napsáno, že je pasterizované. Možná je to implicitně dáno odkazem na ČSN 57 0599.

+1/0
8.6.2016 12:53

L49u76k60á29š 81Š20l53e97h54o17f85e84r 1823239225739

Jj, taky mě to zaujalo :-)

0/0
8.6.2016 12:59

I87v46a39n 47P22e84j80s18k61a63r 5615902441370

Po řadu let jsem kupoval mléko v automatech, přímo v Pardubicích. U automatu v Polabinách 3 byl problém s množstvím (někdy podstatně méně až o 20 %) i když automat dávkoval mléko v libovolném množství. Navíc vrcholně neochotná obsluha, která na reklamace množství odpovídala"dáváte tam málo peněz". Automat v OBI pak dával jen po litrech nebo litru a půl. Po krátké době však byl zrušen z důvodu nezájmu. Nyní jezdím každý týden do ZD Tuněchody, kde kupuji v automatu 3x 1,5 l mléka. litry nechávám zkysnout na výbornou "kyšku", která plně nahradí Activii s jejím "Bacteria actiregularis". Z další dávky pak dělám jogurt (hlavně pro manželku) nebo i tvaroh a sýr. To z kupovaného mléka neuděláte ani náhodou, protože shnije!!! Zažil jsem situaci v obchodě, kdy maminka nařídila svému synkovi, aby vrátil balení Activie, že je moc drahé. Doporučil jsem ji nakoupit čerstvé mléko a vyrobit si podstatně levnější vlastní "Activii". Bohužel jsem si vysloužil jen "útrpný" pohled pro duševně méněcenného. Kyselé mléko si i upravuji např. rozmixováním banánů nebo jahod. Tak kdo můžete, zkuste to také. Navíc je kyselé mléko podstatně zdravější, protože upravuje střevní mikroflóru. Dávám ho někdy i svému psu a moc mu chutná.

+3/0
8.6.2016 12:33

L85u40k91á76š 69Š44l42e58h97o75f29e60r 1333329805839

I v obchodech máte mléko "trvanlivé", ze kterého opravdu tvaroh neuděláte, protože neobsahuje bakterie, a mléko "čerstvé", které je ošetřeno jen nižším stupněm pasterace a toto mléko vám klidně zkysne. Netřeba jezdit k farmářům;-)

+1/−1
8.6.2016 12:38

B33o76h77u58s65l46a39v 11K37r63á95l51í66k 2281580629626

Tzv. čerstvé mléko mívá lepší chuť, není v něm ta příchuť typická pro svařené nebo sušené mléko. Ale bohužel to, co se dnes prodává pod názvem "čerstvé mléko", už z nějakého důvodu v nic dobrého nezkysne.

Mimochodem, v některých regionech prodavači už vůbec ani netuší, co to čerstvé mléko je. Když se ptám, jestli mají čerstvé mléko, tak mi uraženě ukazují, že to trvanlivé mléko ještě není prošlé.

+4/0
8.6.2016 12:50

P26e30t54r 91T15y53č77k41a 6395472639272

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne

+2/0
8.6.2016 12:17

L60i61b57o37r 76H40l83u22b84u71č49e10k 4900490157487

... to je fakt divné, protože podle reakcí k různým článkům jsem nabyl dojmu, že prakticky každý Čech má svého mlékaře, řezníka, pekaře, farmáře, ševce, krejčího atd... kupodivu to nevede ke krachům super a hypermarketů, takže jsme zřejmě svědky zázraku...

+5/0
8.6.2016 12:14

M89i90c79h27a66l 96K16r12e35j90č27a 5328106276363

No zrejme ti, co v nich nakupuji, nemaji cas na idnes psat komentare :-)

0/0
8.6.2016 12:26

M98i75l82o75š 11Š48i23k89o86l73a 4493776547790

Nekupuji trvanlivé mléko. Jenom takové, které zkysne, nikoliv které zasmrádne. Čerstvé mléko se převaří a v lednici vydrží tři dny. Zkuste si nechat krabicové mléko zkysnout. Smrdí více než hnůj.

+4/−2
8.6.2016 12:02

D54i11t65a 48M38á50š47o66v46á 1590637559549

Kdyby bylo trvanlivé mléko přírodní produkt, nikdy by z něho časem nevznikl hlenovitý smradlavý šlem. Je v něm totiž sójové mléko. Krom dalších jiných přidaných látek. Není už žádným tajemstvím, že př. do obyčejného rohlíky přidají cca 30 komponent, přesto, že na rohlík jich stačí 4 -5. Proč by do "mléka" s úspěchem nepřidávali podobné hnusy, které s mlékem nemají moc společného, ale dlouho to vydrží? Protože to je obrovský byznys.

+4/−7
8.6.2016 11:56

L12u84k22á60š 22Š66l44e50h34o17f73e14r 1103759115919

O zpracování mléka toho zjevně víte hodně ;-D

+1/−1
8.6.2016 12:06

D52i26t29a 60M31á80š89o60v83á 1700757889419

O zpracování mléka vím dost na to, abych si stála za tím co jsem napsala.

+2/−4
8.6.2016 12:30

L38u32k22á54š 92Š21l14e74h22o37f20e20r 1393299925919

Jasně, sice nemáte tušení, jak funguje pasterace či UHT, ale jinak víte všechno ;-)

+1/−1
8.6.2016 12:33

D43i38t74a 45M73á92š43o43v94á 1320317949619

Nebuďte drzý. Léta vyrábím sýry a mlékařina je jeden z mých oborů.

+2/−1
8.6.2016 12:37

L76u50k89á55š 18Š94l84e61h58o16f63e95r 1273399875189

Tak od vás bych sýr rozhodně nechtěl ;-D

+2/−1
8.6.2016 12:41

P91e60t96r 67T49y41č11k52a 6665452889772

Nevíš o tom nic. Mléko nic jiného než mléko od krávy neobsahuje a ani obsahovat nesmí.

+2/−2
8.6.2016 12:34

D59i70t89a 19M22á45š86o29v63á 1310347189409

Prosím, netykejte mně.

+1/0
8.6.2016 12:37

P84e31t20r 49T56y63č54k35a 6535402709972

V trvanlivém mléku žádné sojové mléko není.

+1/−1
8.6.2016 12:18

D92i36t18a 88M13á50š59o95v82á 1970457739869

V trvanlivém mléku sójové mléko je a víte proč? Protože sója je výborně obchodovatelná komodita. Před 30 lety nikdo sóju neznal. A protože se levno vypěstuje a draho prodává, proč z ní neudělat zdravý hit a dávat jí místo mléka? co na tom, že jí člověk i zvířata neumí trávit a mají pak neidentifikovatelné problémy se zažíváním? Berte neberte. Dalo mně dost úsilí, abych toto postupně zjistila. V běžných médiích se toto ovšem nedozvíte. Proč taky?

+3/−2
8.6.2016 12:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.