Dostat ven z podzemí původní ocelové tanky a nahradit je sudy o průměru až tři metry nebylo nic jednoduchého. Dělníci museli rozebrat část stropu a uvolnit tak cestu do sklepa. V podlaze navíc vybourali hlubokou šachtu, protože sudy by se sem na výšku nevešly.
"Při transportu máme na každé straně pár centimetrů prostoru. Vyšlo to velice na těsno. Samozřejmě jsme sudy mohli rozebrat a ve sklepě je opět složit. To je ovšem poměrně složité. Každá část by se musela přesně označit, pak opět spojit, utěsnit a takový sud musí až čtyři měsíce zrát, aby těsnil," vysvětlil ředitel závodu Starorežná Prostějov Petr Vítek.
Padesátka sudů o celkové kapacitě přes dva a půl tisíce hektolitrů pochází z Ústí nad Labem. Bednáři nyní sudy ve sklepě usazují, montují na ně ventily a čeká je ještě cejchování.
Kvůli stěhování sudů do sklepů bylo mimo jiné nutno probourat strop (na snímku vlevo).
"S určitými technologickými a protipožárními úpravami by tento sklep mohl být již na podzim v provozu. V několika sudech v jiném sklepě dnes už Stará myslivecká dozrává. V Prostějově však chceme výrobu tohoto nápoje rozšířit. Původní ocelové tanky jsou ale pro zrání nevhodné, proto jsme museli do sklepa instalovat právě sudy," dodal Vítek.
Za složitými manévry stojí zvýšená poptávka po Staré myslivecké. V prvním pololetí letošního roku se jí prodalo přes osm tisíc hektolitrů, což je ve srovnání s loňském téměř dvojnásobek.