Premiérové trhy se uskuteční v pátek prvního dubna od deseti do osmnácti hodin. Radnice pro trhovce vyhradila prostor na Hlavní třídě od obchodního domu po hotel Grand.
"Město má k dispozici deset stánků, které se využívají o vánočních trzích a slavnostech města. Dalších deset nechalo vyrobit, takže celkem bude k dispozici dvacet stánků," nastínil mluvčí šumperské radnice Kamil Navrátil.
Trhy se podle něj budou pravidelně opakovat vždy první pátek v měsíci od dubna do října. V době Slavností města Šumperka budou trhy otevřené i v sobotu 4. června.
"Návštěvníci trhů se mohou těšit na nejrůznější farmářské výrobky a výpěstky, ale také na rukodělné a řemeslné výroky. Podmínkou je, že zájemce o prodej musí být prvovýrobce," vysvětlila Lucie Hošková z Okresní Agrární komory Šumperk.
Místní původ a dodržování norem se bude na trzích kontrolovat
Agrární komora proto bude kontrolovat původ výrobků, potravinářská a hygienická povolení a u ekologických výrobků také jejich správné značení. Chce tak zamezit tomu, aby na trzích působili překupníci, kteří by své zboží nakoupili jinde a pak ho se ziskem prodávali.
"Budeme důsledně kontrolovat tržní řád, který je schválený Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí," doplnila Hošková.
Farmářské trhy už od prosince fungují v Přerově, kde je možné kromě tradičních domácích surovin jako je mléko, sýry nebo med narazit i na rarity jako pštrosí guláš nebo konopnou mouku (více čtěte zde). Zájem o prodej na šumperských trzích už projevilo sedm firem z regionu a předvést své výrobky chce také Střední odborná škola gastronomie a služeb z Jeseníku.
"Bude to poprvé, kdy na farmářské trhy vyrážím, takže jsem taky zvědavý, jak to bude probíhat. Chtěl bych na šumperské trhy jezdit pravidelně," řekl například uzenář Josef Klimeš z Bušína.
Přihláška a podrobné informace jsou uveřejněny na webu www.oaksumperk.cz. Zájemci o prodej se mohou přihlásit i telefonicky přímo na Okresní Agrární komoře Šumperk na čísle 583 214 494 nebo na oaksumperk@email.cz do 25. března.