Sklepy a spíže bude připomínat hlavní expozice v pavilonu A. „Představí se zde nejlepší pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR,“ řekl mluvčí Flory Adam Fritscher.
Na výstavě nebude ani letos chybět expozice Českého zahrádkářského svazu, letos potěší i milovníky hub. Zejména kvůli nim zahrádkáři přizvou do pavilonu odborníky z výzkumného ústavu rostlinné výroby.
„Výzkumníci vytvoří ve stánku výstavku hub nasbíraných v našich lesích, ale ukážou zájemcům i různá vývojová stadia, prezentovaná jak v Petriho miskách, tak i v zavařovacích sklenicích,“ upřesnil mluvčí.
Festival Olima nabídne osvědčené taháky v podobě dnů moravských vín či soutěží cukrářů a kuchařů.
„Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou připravovat inovativní pokrmy, jejichž hlavní surovinou bude vepřová krkovice. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma Halloween, jejich zkušenější kolegové pak přichystají slavnostní dorty s touto tematikou,“ řekl Fritscher.
Soutěž ovocných destilátů letos poznamenalo špatné počasí
Součástí gastrofestivalu bude rovněž vyhlášení výsledků 13. ročníku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. V klání se v tomto roce sešlo 270 vzorků domácích pálenek.
„Letos pěstitele potrápilo špatné počasí a mrazy, proto vzorků dorazilo o poznání méně než vloni,“ poznamenal předseda soutěže Jan Stávek a dodal, že „paliči“ dodali do soutěže především pálenky ze švestek, hrušek a jablek, nechyběly ovšem ani méně obvyklé destiláty z datlí, mandlí, máty či šípků.
Expozicí Flora nebude žít jen výstaviště, ale i pamětihodnosti ve městě, květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky zkrášlí chrámy sv. Václava, sv. Mořice, sv. Michala či kapli sv. Jana Sarkandra. Více informací nabízí internetové stránky.