Do festivalu jídla se zapojila i restaurace Oliva hotelu Ibis. Na snímku

Do festivalu jídla se zapojila i restaurace Oliva hotelu Ibis. Na snímku šéfkuchař Karel Švarc. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Festival nóbl lahůdek se blíží. V kraji pozve gurmány devět podniků

  • 0
Začátek festivalu Grand Restaurant Festival už netrpělivě vyhlíží především všichni milovníci dobrého jídla. V Olomouckém kraji se do něj letos zapojilo celkem devět podniků, které budou servírovat speciální menu. Zájemci mohou speciality za lákavou cenu ochutnat až do konec února.

Výlet do gastronomického nebe chce v Olomouckém kraji zájemcům po roce opět nabídnout Grand Restaurant Festival. V pořadí čtvrtý ročník celorepublikové kulinářské akce se letos rozroste nejen co do délky svého trvání, ale i do počtu podniků.

Místo loňských šesti, které navštívilo přes 1 630 festivalových hostů, jich v kraji tentokrát bude už devět. Vedle dvou v Přerově a šesti v Olomouci mohou lidé na speciální menu zajít i do Velkého Újezdu.

Festivalové menu nabízí i carpaccio z červené řepy s panna cottou z kozího sýra z Beskyd.

Zájemci budou moci ochutnat také filet z mořského ďasa v uzeném vepřovém líčku na mangoldu s topinamburem rösti.

Chybět nebude ani telecí galantina s macerovanými šalotkami na víně s bramborem v husím sádle.

V celé zemi je pak restaurací zapojených do festivalu jídla více než stovka. A místo jednoho měsíce budou mít ti, kteří by jindy do dražších restaurací na vybrané speciality nezamířili, možnost něco z nich okusit o téměř dva týdny déle než loni.

Celorepubliková akce, která má umožnit co největší skupině lidí namlsat chuťové buňky, startuje 15. ledna. Letos ale neskončí už za měsíc, potrvá až do 28. února.

"Termín jsme prodloužili s ohledem na zájem, který o festival byl na řadě míst v České republice v minulém roce," řekla mluvčí přehlídky Dominika Vrkotová.

Restauratéři prošli přísným sítem

Organizátoři chtějí kvalitnímu jídlu, letos s příchutí regionálních a farmářských surovin, dělat mimo jiné i určitou osvětu.

"Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země za symbolické ceny," popsal za organizátory ředitel festivalu Grand Restaurant Pavel Maurer.

Jako příklad uvedl jednu z nejprestižnějších pražských restaurací, kde obdobné základní menu přijde na téměř tři tisíce korun. Ale festivaloví hosté získají speciální tříchodové degustační menu jen za stokoruny. "Festivalová místa v této konkrétní restauraci byla po spuštění naší internetové rezervace vyprodaná za osm minut," nastínil zájem o festival Maurer.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer.

Dostat se mezi vyvolené, kteří se tento rok ocitli na seznamu festivalových restaurací, není snadné. Procházejí přísným sítem. Organizátoři přehlídky, kteří se kdysi inspirovali i obdobnou akcí v Londýně, pustili na seznam více než stovku tuzemských podniků, ale jen ty ověřené.

"Většinu z nich jsme navštívili. V Olomouci jsem osobně zatím nevyzkoušel jen Gastroland. Na našem seznamu se objevují i nová místa, která mají potenciál získat lidi," míní Maurer. Jen za poslední týdny museli odmítnou na dvě desítky zájemců o festival jídla z řad tuzemských restauratérů. Důvod? Nesplňovali jejich představy o kvalitě.

"Snažíme se jasně odlišit od různých slevomatů a slevových akcí. Proto vybíráme z top restaurací," dodal Maurer. Ty pak u vybraného menu připraveného dle zadaných kritérií sníží cenu při zachování kvality pokrmů. Letošní novinkou je pak i propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.