Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jeseníky objevují zapomenuté chutě, restaurace nabídnou dobová jídla

  6:29aktualizováno  6:29
Majitelé restaurací v Jeseníkách připravují pro návštěvníky, kteří do hor přijedou v létě, unikátní kulinářský zážitek. V rámci neobvyklého festivalu totiž budou během sezóny podávat pokrmy pod receptů z minulých staletí.

Masové knedlíčky a Frýdeberský salát. | foto: Zdeněk Nováček

Ojedinělý gastronomický festival začne v Jeseníkách v červnu a potrvá celé léto. Restaurace i kavárny tu budou hostům podávat tradiční jídla a pochoutky z hor podle receptů objevených v archivech. Vyjde také jesenická kuchařka.

Lidé se tak mohou těšit například na Frýdeberský salát, Pradědovu husu s jablky nebo Vozkovu houskovou polévku.

Recept na Vozkovu polévku

Housková polévka.

Suroviny: 4 housky, vývar, žloutek, smetana, petržel - 1 lžíce, sůl, pepř

Postup: Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru. Necháme je rozmočit, provaříme a propasírujeme. Polévku povaříme s rozkvedlaným žloutkem. Ozdobíme opraženými plátky housky.

"Gastronomický festival pod názvem Chuť Jeseníků začne v červnu a potrvá celé léto. Během této doby budou místní restaurace nabízet hostům jídla, která připravovali původní obyvatelé hor a podhůří," uvedla Jana Bachroňová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které kulinářský festival ve spolupráci s jesenickými restauracemi pořádá.

Podle Bachroňová jsou Jeseníky historicky vykořeněným regionem, takže zde neexistuje povědomí o tradiční gastronomii.

"Nám se podařilo v archivech a doslova v babičkovských sešitech nalezených na půdách najít desítky receptů, které jsou pro Jeseníky typické. Ty chceme v rámci festivalu zavést do nabídek restaurací po celých horách a také v jejich podhůří," podotkla Bachroňová.

Lidé tak ochutnají tradiční jídla Jeseníků podle pozapomenutých receptů. Zájem o přípravu pokrmů z jesenické minulosti projevila už desítka majitelů nebo provozovatelů restaurací, například majitel Černého havrana v Šumperku Jiří Bachtík.

"O tradiční regionální kuchyni je všude velký zájem. Vybereme z nabídky receptů asi dvacet jídel a ta budeme v průběhu léta postupně střídat. Měla by to být opravdu jídla, která jsou spojena přímo s tímto krajem," uvedl Bachtík.

Maso s křenem.

Maso s křenem.

Posvícenská paštika.

Posvícenská paštika.

Vilémovy koblihy.

Vilémovy koblihy.

"Regionální kuchyně je velmi atraktivním tématem. Návštěvníky vždy zajímají krajové speciality, protože vždy o konkrétním místě hodně vypovídají. Je dobře, že jesenická jídla minulosti budou schopni nabídnout i místní restauratéři," řekl předseda Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jakub Kulíšek.

Sdružení Jeseníky přes hranici pokračuje festivalem v propagaci tradiční jesenické kuchyně. Před nedávném měla velký úspěch Jesenickonyská kuchařka, která byla brzy rozebraná.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Šumperská nemocnice nyní dostala devět pytlů plyšáků, kteří mají dětem pomáhat...
Nemocnice dostala stovky plyšáků, pomohou dětem od stresu a strachu

Jako v plyšovém království si v uplynulých dnech připadali nejmenší pacienti šumperské nemocnice. Spolek Bezpečný Šumperk přivezl na dětské oddělení devět...  celý článek

Krytý bazén v České Vsi na Jesenicku.
Na severu se rozhořel spor o krytý bazén, plánuje ho Česká Ves i Jeseník

Bazénový spor se rozhořel na severu kraje. Po krachu plánů na akvapark se Jeseník nyní náhle rozhodl, že chce stavět krytý bazén. Pobouřil tak ale sousední...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby bývalé olomoucké diskotéky Envelopa, kterou chce...
Ze zchátralé olomoucké diskotéky chce univerzita špičkové hi-tech centrum

Mnozí Olomoučané si v budově Envelopy před lety na legendární diskotéce užili nejeden páteční či sobotní večer. Dnes je místo ní u centra města zchátralý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.