Masové knedlíčky a Frýdeberský salát.

Masové knedlíčky a Frýdeberský salát. | foto: Zdeněk Nováček

Jeseníky objevují zapomenuté chutě, restaurace nabídnou dobová jídla

  • 27
Majitelé restaurací v Jeseníkách připravují pro návštěvníky, kteří do hor přijedou v létě, unikátní kulinářský zážitek. V rámci neobvyklého festivalu totiž budou během sezóny podávat pokrmy pod receptů z minulých staletí.

Ojedinělý gastronomický festival začne v Jeseníkách v červnu a potrvá celé léto. Restaurace i kavárny tu budou hostům podávat tradiční jídla a pochoutky z hor podle receptů objevených v archivech. Vyjde také jesenická kuchařka.

Lidé se tak mohou těšit například na Frýdeberský salát, Pradědovu husu s jablky nebo Vozkovu houskovou polévku.

Recept na Vozkovu polévku

Housková polévka.

Suroviny: 4 housky, vývar, žloutek, smetana, petržel - 1 lžíce, sůl, pepř

Postup: Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru. Necháme je rozmočit, provaříme a propasírujeme. Polévku povaříme s rozkvedlaným žloutkem. Ozdobíme opraženými plátky housky.

"Gastronomický festival pod názvem Chuť Jeseníků začne v červnu a potrvá celé léto. Během této doby budou místní restaurace nabízet hostům jídla, která připravovali původní obyvatelé hor a podhůří," uvedla Jana Bachroňová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které kulinářský festival ve spolupráci s jesenickými restauracemi pořádá.

Podle Bachroňová jsou Jeseníky historicky vykořeněným regionem, takže zde neexistuje povědomí o tradiční gastronomii.

"Nám se podařilo v archivech a doslova v babičkovských sešitech nalezených na půdách najít desítky receptů, které jsou pro Jeseníky typické. Ty chceme v rámci festivalu zavést do nabídek restaurací po celých horách a také v jejich podhůří," podotkla Bachroňová.

Lidé tak ochutnají tradiční jídla Jeseníků podle pozapomenutých receptů. Zájem o přípravu pokrmů z jesenické minulosti projevila už desítka majitelů nebo provozovatelů restaurací, například majitel Černého havrana v Šumperku Jiří Bachtík.

"O tradiční regionální kuchyni je všude velký zájem. Vybereme z nabídky receptů asi dvacet jídel a ta budeme v průběhu léta postupně střídat. Měla by to být opravdu jídla, která jsou spojena přímo s tímto krajem," uvedl Bachtík.

Maso s křenem.

Posvícenská paštika.

Vilémovy koblihy.

"Regionální kuchyně je velmi atraktivním tématem. Návštěvníky vždy zajímají krajové speciality, protože vždy o konkrétním místě hodně vypovídají. Je dobře, že jesenická jídla minulosti budou schopni nabídnout i místní restauratéři," řekl předseda Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jakub Kulíšek.

Sdružení Jeseníky přes hranici pokračuje festivalem v propagaci tradiční jesenické kuchyně. Před nedávném měla velký úspěch Jesenickonyská kuchařka, která byla brzy rozebraná.