Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jesenický kuchař zasvětil kariéru steakům. Chce michelinskou hvězdu

  18:50
Na hotelovou školu ho za komunismu nevzali kvůli kádrovému profilu. Po pádu režimu ji ale Michael Solnička vystudoval a absolvoval i kurz u slavného britského kuchaře Jamieho Olivera. U něho se naučil připravovat steaky, jimž zasvětil svou kariéru. Ta ho před třemi lety zavedla do Jeseníku.

Vždycky jste chtěl dělat kuchaře?
Ano, jenže na hotelovku, která byla za komunismu prestižní školou, jsem nemohl jít, protože otce vyloučili v roce 1968 ze strany. Zamířil jsem proto na střední ekonomickou školu, ale až do roku 1989 jsem pracoval jako dělník v kotelně. Na začátku 90. let jsem si hotelovou školu udělal dálkově. Od té doby pracuju v gastronomii.

Dočetl jsem se, že jste v 90. letech absolvoval kurz u Jamieho Olivera. Jak jste se k němu dostal?
Díky inzerátu na internetu, ve kterém psali, že Jamie Oliver pořádá kurzy pro lidi z východního bloku. Tak jsem se přihlásil a vzali mě. Původně nás do kurzu nastoupilo asi 600, dokončilo ho ale jen přibližně 30 lidí. Ale ještě k Jamiemu, celý ten kurz účastníkům zaplatil, hradili jsme jen vstupní poplatek.

Co konkrétně vás Oliver naučil?
Budu upřímný, ten kurz trval půl roku a za tu dobu jsem Jamieho viděl asi dvakrát. Měl na to své lidi. I tak mi ale kurz dal strašně moc - také proto, že byl zaměřený na můj obor, na steakovou gastronomii. Na kurzu nás připravovali i na to, že jednou budeme v kuchyni velet.

Nechtěl jste v Anglii zůstat?
Jako účastník kurzu jsem dostal nabídku pracovat v síti restaurací Fifteens, které tehdy Jamie rozjížděl. Já ale musel z osobních důvodů domů, respektive jsem odjel pracovat do Vídně, odkud jsem to měl domů, tehdy na jižní Moravu, blíž. V Rakousku jsem však zůstal 13 let. Mimo jiné jsem tam pracoval jako šéfkuchař v městečku St. Johann im Pongau nedaleko Salzburgu.

Jak jste se ocitl v Jeseníku?
Po návratu do Česka jsem hledal práci. První inzerát, na který jsem narazil, ji nabízel v jedné jesenické restauraci. Zamlouvalo se mi to, chtěl jsem být na horách. V té restauraci už sice nejsem, v Jeseníku se mi ale zalíbilo a zůstal jsem tu.

Po Rakousku se vám nestýská?
Rakousko je krásná země, vždy jsem ale říkal, že se jednou vrátím. I v Česku můžu v gastronomii mnohé dokázat. Bude to znít odvážně, ale mým cílem je michelinská hvězda. Myslím si totiž, že by si člověk neměl dávat malé cíle. V té souvislosti musím říci, že nyní pracuji v restauraci, v níž mám perfektní zázemí.

Michelinská hvězda je opravdu velké sousto, zejména pokud se jedná o restauraci mimo Prahu.
To vím, zároveň mám ale zprávy, že by komisaři mohli vyjet mimo Prahu. A taky je potřeba říct, že hned na začátku by nám nemuseli udělit přímo hvězdu, úspěchem by bylo i to, kdybychom se dostali do průvodce Le Guide Michelin.

Steaky nepatří k nejlevnějším jídlům. Jak se prodávají v regionu, který patří, řekněme, k těm chudším?
To máte pravdu, přesto jsme schopni v pracovních dnech denně prodat kolem 20 až 30 porcí takzvaného first class menu v cenové relaci 250 až 299 korun. O víkendech, kdy nabízíme čtyřchodové zážitkové menu s cenou 400 až 550 korun, to bývá ještě více porcí. Pokud bych mluvil o klientele, tak 40 procent našich hostů jsou místní, 30 procent turisté a zbytek jsou náhodní hosté.

Laika možná napadne, co je na steaku tak složitého?
Steaková gastronomie patří k vůbec nejtěžším - a netvrdím to proto, že ji dělám. Třeba proto, že kuchař musí vědět, v jakém prostředí se skot pohyboval. Důvod vysvětlím. Býčci, kteří se pasou na našich kopcích s určitým sklonem, namáhají stále stejné svaly. Rumpsteak z nich proto může být šlachovitější než z býka, který spásal holandské roviny. To byl ale jen příklad, neznamená to, že by naše chovy byly špatné, naopak, rád je používám. No a to jsme se dostali teprve k původu masa, ještě jsme nezačali vařit, nemluvili jsme o grilu, o době, po kterou má maso odpočívat, o jeho teplotě... Je to docela alchymie.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

26. dubna 2024  10:22

Obří zóna pro byznys má přibýt v blízké budoucnosti na okraji Přerova. Půjde o více než 110 tisíc...

Vědci nasadili do války s komáry drony a senzory, kalamity budou hlásit předem

26. dubna 2024  5:40

Vědci a obce v Litovelském Pomoraví využívají nejmodernější techniku, která má zamezit komářím...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROÚDRŽBÁŘ (30-35.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...