Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Beneš, MF DNES

Opilec výhrůžkou zastavil výrobu v čokoládovnách, škody jdou do milionů

  • 23
Až pět let vězení hrozí třiatřicetiletému Olomoučanovi, který v opilosti zavolal do místních čokoládoven Zora a nahlásil bombu. Firma musela přerušit výrobu, areál dočasně opustilo na tři stovky zaměstnanců. Telefonní číslo do fabriky měl muž díky tomu, že se tam krátce předtím ptal na práci.

Policisté muže počátkem února obvinili ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy a teprve nyní o případu informovali.

Do čokoládoven zavolal loňského 17. října kolem třetí hodiny ranní. Telefon zvedli na vrátnici. Anonym oznámil, že je v prostorách firmy uložená bomba, která má explodovat kolem oběda.

„Během dopoledne byl zastaven provoz v celém areálu firmy a muselo postupně odejít kolem 300 zaměstnanců. Všechny vnitřní prostory a přilehlé budovy prohledaly více než dvě desítky policistů včetně pyrotechniků a to i s využitím speciálně vycvičených psů. Dále pak také strážníci městské policie a hasiči,“ nastínila olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Žádnou bombu ale nenašli a po poledni tak prohledávání ukončili. Zároveň už policisté pátrali po muži, který telefonicky vyhrožoval.

„Kriminalisté díky zdlouhavé mravenčí a velmi odborné práci postupně vytipovali několik podezřelých. Následně se ukázalo, že jejich tip byl správný a jeden z podezřelých se opravdu k anonymnímu vzkazu přiznal,“ uvedla Štrbáková.

Výroba se v čokoládovně zastavila na osm hodin

Bombu nahlásil třiatřicetiletý muž, který v noci prohrál na automatu v baru své poslední peníze. „Když procházel opilý kolem telefonního automatu, napadlo ho ‚někam‘ zavolat. Číslo na podnik našel ve svém telefonu, neboť se zde zhruba dva týdny předtím telefonicky dotazoval na práci,“ shrnula policejní mluvčí.

Za šíření poplašné mu hrozí rok až pět let vězení. Škoda, která vznikla hlavně odstávkou výroby, je zatím vyčíslena na 2,85 milionu korun. Závod totiž musel přerušit provoz zhruba na osm hodin.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o výrobu potravin, kde platí přísné hygienické předpisy, bylo nutné po ukončení prohlídky výrobní zařízení pečlivě vyčistit a připravit k znovuzahájení provozu,“ nastínila pro ČTK mluvčí společnosti Nestlé Andrea Brožová.