Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Olomoucká nemocnice zavádí podnosy, které budou přihřívat jídlo

  17:18aktualizováno  17:18
Chladnoucí polévka a studené brambory. Takovou situaci už by neměli zažít pacienti v olomoucké fakultní nemocnici. Největší zdravotnické zařízení v kraji je totiž bude rozvážet ve speciálních boxech na vyhřívaných vozících. Systém zavede jako první v Česku.

V olomoucké nemocnici budou nyní pacienti dostávat jídlo ve speciálních tabletových podnosech na vyhřívaných vozících, takže by se k nim vždy mělo dostat teplé. | foto: Fakultní nemocnice Olomouc

"Tento systém, který využívají třeba v rakouských nemocnicích, jsme do běžného provozu zavedli jako první v republice. Jsme v tomto směru poměrně vepředu. Když jsme před dvanácti lety spouštěli systém tabletových podnosů jako takový, byli jsme také jednou z prvních tuzemských nemocnic," podotkl mluvčí největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji Egon Havrlant.

Strava pro pacienty musí splňovat přísná hygienická kritéria. Jedním ze sledovaných ukazatelů je výdejní teplota. Ta by neměla klesnout pod 60 stupňů Celsia.

"Někdy se stane, že pacient nedostane jídlo okamžitě, protože je třeba na vyšetření. Moderní tabletový systém teď umožňuje personálu jednoduše udržovat teplotu stravy přímo na přepravních vozících až do výdeje," vysvětlila vedoucí Oddělení léčebné výživy fakultní nemocnice Hana Jašková.

V olomoucké nemocnici budou nyní pacienti dostávat jídlo ve speciálních tabletových podnosech na vyhřívaných vozících, takže by se k nim vždy mělo dostat teplé.
V olomoucké nemocnici budou nyní pacienti dostávat jídlo ve speciálních tabletových podnosech na vyhřívaných vozících, takže by se k nim vždy mělo dostat teplé.
V olomoucké nemocnici budou nyní pacienti dostávat jídlo ve speciálních tabletových podnosech na vyhřívaných vozících, takže by se k nim vždy mělo dostat teplé.

Jídlo bude ve speciálním tabletovém podnosu, který déle udrží teplotu, a umožňuje ohřev na speciálním vozíku. foto: Fakultní nemocnice Olomouc

K pacientům v nemocnici denně putuje na tisíc porcí teplých jídel, zaměstnanci pak každodenně sní dalších zhruba 2 200 porcí.

Zavedení celého systému stálo 9,2 milionu korun, z toho nákup 67 gastro vozíků s aktivním ohřevem přišel na 4,4 milionu. Nemocnice je však pořídila z evropské dotace, ze svého rozpočtu nakoupila za 4,8 milionu 1 600 speciálních tabletetových podnosů pro výdej jídel.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Olomouci zažili hromadný start horkovzdušných balonů
VIDEO: Nebe nad Olomoucí hrálo barvami, zaplnily ho horkovzdušné balony

Pestrobarevné nebe mohli v pátek vpodvečer pozorovat obyvatelé a návštěvníci Olomouce. V rámci tradiční srpnové Balonové fiesty se zde uskutečnil hromadný...  celý článek

Řidič nákladního auta převážející bagr vjel u Prostějova pod příliš nízký...
Bagr spadl z korby náklaďáku pod nízkým mostem, řidič přehlédl značku

U silně poničeného bagru, který srazil z korby nákladního vozu náraz do příliš nízkého železničního mostu, zasahovali o víkendu hasiči z Olomouckého kraje. U...  celý článek

Krytý bazén v České Vsi na Jesenicku.
Na severu se rozhořel spor o krytý bazén, plánuje ho Česká Ves i Jeseník

Bazénový spor se rozhořel na severu kraje. Po krachu plánů na akvapark se Jeseník nyní náhle rozhodl, že chce stavět krytý bazén. Pobouřil tak ale sousední...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.