"Tento systém, který využívají třeba v rakouských nemocnicích, jsme do běžného provozu zavedli jako první v republice. Jsme v tomto směru poměrně vepředu. Když jsme před dvanácti lety spouštěli systém tabletových podnosů jako takový, byli jsme také jednou z prvních tuzemských nemocnic," podotkl mluvčí největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji Egon Havrlant.
Strava pro pacienty musí splňovat přísná hygienická kritéria. Jedním ze sledovaných ukazatelů je výdejní teplota. Ta by neměla klesnout pod 60 stupňů Celsia.
"Někdy se stane, že pacient nedostane jídlo okamžitě, protože je třeba na vyšetření. Moderní tabletový systém teď umožňuje personálu jednoduše udržovat teplotu stravy přímo na přepravních vozících až do výdeje," vysvětlila vedoucí Oddělení léčebné výživy fakultní nemocnice Hana Jašková.
K pacientům v nemocnici denně putuje na tisíc porcí teplých jídel, zaměstnanci pak každodenně sní dalších zhruba 2 200 porcí.
Zavedení celého systému stálo 9,2 milionu korun, z toho nákup 67 gastro vozíků s aktivním ohřevem přišel na 4,4 milionu. Nemocnice je však pořídila z evropské dotace, ze svého rozpočtu nakoupila za 4,8 milionu 1 600 speciálních tabletetových podnosů pro výdej jídel.