Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Olomoucká zoo odchovává klokana odvrhnutého matkou. V povlaku polštáře

  17:30aktualizováno  17:30
Neobvyklé místo musí obývat klokaní mládě, které v poledne poprvé představila olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku. Matka totiž svého potomka odvrhla, a proto ho uměle odchovává ošetřovatelka. Místo matčiny kapsy je tak jeho útočištěm povlak od polštáře.

Zhruba tříměsíční klokaní samičku z olomoucké zoo matka odvrhla a proto vyrůstá v péči zooložky. Jako kapsa jí slouží taška s povlakem od polštáře. | foto: ČTK

„O klokánka matka neprojevovala zájem, o to víc jej tedy projevujeme my. Péče o něj připomíná péči o novorozence. Tedy kromě toho, že do polštáře skáče šipku. Povlak na polštář umístěný v tašce totiž simuluje vak samice a do toho se mládě vždy vrací po hlavě,“ nastínila zooložka Libuše Veselá.

Mláďata klokana rudého, jehož přirozeným prostředím je Austrálie, kde žije přibližně 5 až 12 milionů jedinců, bývají po narození velká kolem dvou centimetrů a musí zvládnout vyšplhat se vlastní silou do vaku na břiše, v němž prodělává podobně jako v inkubátoru další růst. Přisaje se k bradavce, která zduří a koutky úst mláděti srostou, takže se od bradavky nemůže odtrhnout.

Zhruba tříměsíční samička z olomoucké zoo, kde tento druh klokanů chovají už od roku 1997, se zatím hlásí o pozornost a především o potravu nejméně každé tři hodiny. Lidskou pomoc bude potřebovat ještě minimálně čtvrt roku.

"Klokan je ve věku, kdy by začínal vystrkovat hlavu. Už mu začínáme dávat k ochutnání pevnou potravu, což mu zatím moc nejde. Počítám, že ve vaku bude ještě tak zhruba tři měsíce," shrnula pro ČTK Veselá.

Při setkání s agresivním klokanem je lepší raději „žrát trávu“

Klokani rudí jsou ve volné přírodě schopni při pohybu dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a skočit až deset metrů do dálky a více než dva metry do výšky. Aktivní bývají převážně nad ránem a za soumraku, kdy se živí spásáním trávy, nejteplejší část dne tráví obvykle odpočinkem ve stínu stromů.

Zoo odchovává klokaní mládě

„V ohrožení se brání kopáním, samci se perou a boxují spolu. V případě setkání s agresivním klokanem se doporučuje zakleknout na všechny čtyři a tvářit se, že ‚žerete trávu‘,“ nastínila pak netradiční doporučení mluvčí zoo Iveta Gronská.

Další zvláštností je, že samice se ihned po porodu znovu páří. V děloze tedy vznikne další embryo, které má však pozastavený vývoj do doby, než první mládě přibližně po osmi měsících opustí vak. Pak zárodek ve svém vývoji pokračuje, a po porodu se přesouvá do vaku.

„Samice tak může mít současně tři mláďata - jedno skáče okolo ní, druhé je ve vaku a třetí v embryonálním stádiu v děloze,“ doplnila Gronská.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.