Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Olomoučtí celníci selhali při kontrolách lihu, nebrali vzorky, říká NKÚ

  5:51aktualizováno  5:51
Nejvyšší kontrolní úřad podrobil tvrdé kritice práci olomouckých celníků za několik minulých let. Místní úřad patřil mezi trojici s nejvíce zjištěnými chybami. Hůře už z kontroly vyšli jen celníci v sousedním Zlínském kraji, kde v tichosti bohatla lihová mafie. Ta přitom měla sklad i v Olomouci.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Hloubková kontrola NKÚ se týkala práce celních úřadů od roku 2011 až do loňska. Při kontrolách dohledu nad obchodem s alkoholem a tabákem vyšlo mimo jiné najevo, že celníci například jen minimálně dohlíželi na denaturaci lihu.

Právě laxní kontroly znehodnocování potravinářského lihu přitom přispěly k vzniku jedné z největších afér posledních let - miliardových daňových úniků lihové mafie Radka Březiny. Jeho organizace měla navíc skladiště lihu také v Olomouci, tedy přímo „pod nosem“ místních celníků.

„Nejvíc pochybení jsme zjistili u Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského celního úřadu,“ řekla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Právě na Zlínsku má kořeny aféra šéfa lihové mafie Březiny, který stojí před soudem za obří daňové úniky při nelegálním byznysu s lihem. Březinova organizace však měla jeden ze skladů také v Olomouci.

Lihový boss u soudu: Někteří celníci byli špatní, někteří dobří

Zda se této větve kauzy závěry zprávy NKÚ nějak týkají, není jasné - konkrétní firmy, jimž vyhovovaly kritizované laxní kontroly celníků, nezmiňuje. V každém případě ale Březinovi liknavost celníků v oblastech, kde působil, přinejmenším hrála do karet. Sám také roli celníků - v tomto případě zlínských, jejichž práci NKÚ ve zprávě kritizuje nejostřeji - v jeho rozsáhlých kšeftech naznačil u soudu.

„Někteří celníci byli špatní, někteří dobří,“ pronesl Březina. Jeho vyjádření je třeba správně interpretovat: dobrými myslel nesvědomité celníky, špatnými poctivé.

Například ve firmě Morávia-Chem na Zlínsku, kterou Březina ovládal, selhali při denaturacích. Nebyli vždy u toho, když se měl potravinářský líh přidáním chemické látky znehodnotit.

„Schází písemný záznam o napouštění lihu,“ upřesnila Málková. Březinovi tím usnadnili jeho podvádění. Mohl v nádržích nechat zdenaturovaný líh z minulé várky a kvalitní potravinářský líh uložil do tajných skladů nebo ho prodal pololegálním likérkám.

Podobné nedostatky přitom NKÚ zjistil také u olomoucké celní správy. „NKÚ zjistil, že kontrolované záznamy neobsahovaly údaj o stavu měřidel nebo údaj o způsobu zjištění množství lihu použitého k denaturaci,“ uvedla mluvčí NKÚ.

Vzorky odebírali celníci jen u minimální části denaturací

Podle ní musí být veškeré množství lihu a denaturačního prostředku určeného a užitého k denaturaci spolehlivě změřeno a záznam o provedené denaturaci musí obsahovat informaci o stavu měřidel.

Například v roce 2011 Celní úřad pro Olomoucký kraj odebral vzorky jen v 18 případech z celkového počtu 457 denaturací, z toho jen jedinkrát líh před denaturací a jednou denaturační činidlo.

V roce 2013 odebral vzorky dokonce pouze v devíti případech z 556 denaturací. Což v praxi znamená, že celníci takřka nikdy nekontrolovali ani líh v nádržích před denaturací, ani činidla, kterými se znehodnocoval, aby nemohl být použit k výrobě lihovin.

Podle NKÚ selhala kontrola. „Denaturovaný líh je osvobozen od spotřební daně. Při jeho nedostatečné kontrole může hrozit riziko nelegálního použití lihu původně určeného k denaturaci k výrobě lihovin,“ upozornil NKÚ.

Kontroly odpovídaly tehdejší legislativě, brání se celní úřad

Mluvčí olomouckého celního úřadu Marie Bortlová uvedla, že kontroly denaturací odpovídaly tehdy platné legislativě.

„NKÚ bralo v úvahu kontrolované období v letech 2011 až 2014, současná situace je však diametrálně odlišná. Již tehdy se připravovaly legislativní změny, změny v organizaci práce celních orgánů i změny personální. Ty se následně pozitivně projevily.“

„Celní správa si je vědoma rezerv, které byly v kontrolovaném období v oblasti správy daně z lihu a tabákových výrobků. Na zjištěné případy jsme už reagovali,“ podotkla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Celníci už nyní odebírají vzorky z každé denaturace, zavedli povinnost kamerových systémů v likérkách, nové jsou i kolky. Ovšem podle NKÚ jsou záběry z kamer často ve špatné kvalitě a firmy nemusejí vést evidenci kolků podle individuálního kódu. Jejich registr tak podle mluvčí Málkové postrádá smysl.





Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.