Ačkoliv hlavní paličská sezona začne až v říjnu, pálenice mají už nyní napilno a přes týden ani o víkendech se nezastaví.
"Pálíme denně s výjimkou neděle, kdy je potřeba udělat údržbu a sem tam něco opravit. Kdybychom neděli na tyto práce nepotřebovali, tak pálíme pořád," pochvaluje si Petr Podhorný z pálenice ve Vilémově na Olomoucku.
Nezahálí ani v Přáslavicích. Podle majitele palírny Petra Smékala je na objednávky nejvyšší čas. "Naši tradiční zákazníci si už objednali své oblíbené prosincové termíny. Jsou tak zvyklí už roky, a pokud chtějí mít skutečně jistotu, tak si musejí pospíšit," nastínil Smékal.
Po loňském výpadku bude letos kvalitní především třešňovice
Na říjen a listopad se podle něj stačí objednat s předstihem jednoho týdne až čtrnácti dnů. Kdo má ovoce připravené už nyní, nemá s termíny problém.
"Teď vezmeme zájemce o pálení i do dvou tří dnů. Pokud chce ale pátek nebo sobotu, je lepší se objednat s větším předstihem, protože o tyto dny je největší zájem," upozornil Smékal.
Největší nápor očekávají pálenice za pár týdnů, kdy propukne ta pravá sezona slivovice. Za sebou však už mají jednu z nejúspěšnějších "vedlejších" sezon.
"Letos byly skutečně výborné třešně. Bylo jich hodně, nehnily a dobře tekly, takže po loňském výpadku si letos lidé užijí kvalitní třešňovice dostatečně," pochvaluje si Petr Podhorný. Teď podle něj dojíždějí meruňky, mirabelky, ryngle a začala se pálit raná letní jablka a kvas z nich. Následovat budou hrušky.
Na severu kraje není co pálit, ovoce zničily mrazy
Zatímco pálenice ve střední a jižní části kraje nezahálí a dost práce budou mít i na podzim, na Jesenicku už to s ovocem vhodným k pálení taková sláva není. Ovoce v květu totiž zdevastovaly mrazy.
"Když všechno kvetlo, přišly devíti i desetistupňové mrazy, takže nastala neskutečná mizérie," postěžoval si majitel vyhlášené pálenice v Písečné na Jesenicku Josef Svrček. Odhaduje, že ve srovnání s dobrými roky zatím letos vypálil méně než pětinu. "Hlavní sezona nebude lepší, spíš naopak," obává se Svrček.
V jiných letech má běžně 1 600 klientů, kteří pálí po několika kotlech. Letos odhaduje, že jich bude maximálně několik set a přivezou mnohem menší množství. "V současnosti nemám žádnou objednávku. To tady nepamatuji. Mohu jenom závidět kolegům na Olomoucku," postěžoval si.