Pálenice mají už před začátkem hlavní sezony napilno, úroda ovoce byla letos na střední Moravě obzvlášť bohatá. (Ilustrační snímek)

Pálenice mají už před začátkem hlavní sezony napilno, úroda ovoce byla letos na střední Moravě obzvlášť bohatá. (Ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pálenice na střední Moravě jedou naplno, sezona přitom ještě nezačala

  • 0
Pokud máte nejraději ovoce prohnané palírenskými kotli a chcete pálit v nejfrekventovanějších termínech v prosinci před Vánocemi, pak zbystřete. Čas na objednávky totiž právě nastal. Zvlášť letos, kdy se ve velké části Olomouckého kraje urodilo dostatek ovoce, které se pálí nejčastěji, tedy švestek a jablek.

Ačkoliv hlavní paličská sezona začne až v říjnu, pálenice mají už nyní napilno a přes týden ani o víkendech se nezastaví.

"Pálíme denně s výjimkou neděle, kdy je potřeba udělat údržbu a sem tam něco opravit. Kdybychom neděli na tyto práce nepotřebovali, tak pálíme pořád," pochvaluje si Petr Podhorný z pálenice ve Vilémově na Olomoucku.

Nezahálí ani v Přáslavicích. Podle majitele palírny Petra Smékala je na objednávky nejvyšší čas. "Naši tradiční zákazníci si už objednali své oblíbené prosincové termíny. Jsou tak zvyklí už roky, a pokud chtějí mít skutečně jistotu, tak si musejí pospíšit," nastínil Smékal.

Po loňském výpadku bude letos kvalitní především třešňovice

Na říjen a listopad se podle něj stačí objednat s předstihem jednoho týdne až čtrnácti dnů. Kdo má ovoce připravené už nyní, nemá s termíny problém.

"Teď vezmeme zájemce o pálení i do dvou tří dnů. Pokud chce ale pátek nebo sobotu, je lepší se objednat s větším předstihem, protože o tyto dny je největší zájem," upozornil Smékal.

Největší nápor očekávají pálenice za pár týdnů, kdy propukne ta pravá sezona slivovice. Za sebou však už mají jednu z nejúspěšnějších "vedlejších" sezon.

"Letos byly skutečně výborné třešně. Bylo jich hodně, nehnily a dobře tekly, takže po loňském výpadku si letos lidé užijí kvalitní třešňovice dostatečně," pochvaluje si Petr Podhorný. Teď podle něj dojíždějí meruňky, mirabelky, ryngle a začala se pálit raná letní jablka a kvas z nich. Následovat budou hrušky.

Na severu kraje není co pálit, ovoce zničily mrazy

Zatímco pálenice ve střední a jižní části kraje nezahálí a dost práce budou mít i na podzim, na Jesenicku už to s ovocem vhodným k pálení taková sláva není. Ovoce v květu totiž zdevastovaly mrazy.

"Když všechno kvetlo, přišly devíti i desetistupňové mrazy, takže nastala neskutečná mizérie," postěžoval si majitel vyhlášené pálenice v Písečné na Jesenicku Josef Svrček. Odhaduje, že ve srovnání s dobrými roky zatím letos vypálil méně než pětinu. "Hlavní sezona nebude lepší, spíš naopak," obává se Svrček.

V jiných letech má běžně 1 600 klientů, kteří pálí po několika kotlech. Letos odhaduje, že jich bude maximálně několik set a přivezou mnohem menší množství. "V současnosti nemám žádnou objednávku. To tady nepamatuji. Mohu jenom závidět kolegům na Olomoucku," postěžoval si.