Klání Podnikavá hlava vyhlašuje je určené budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům. Porotci v soutěži hodnotí komplexnost zpracování podnikatelského záměru, reálnost jeho realizace, originalitu, potenciál rozvoje, regionální zaměření a vazbu na Univerzitu Palackého.
Autoři nejlepších nápadů získávají kromě finanční odměny, v případě vítěze jde o 50 tisíc korun, také například bezplatný pronájem kanceláří a konzultační hodiny s odborníky.
„Finalisté také dostanou možnost prezentovat svůj produkt nebo službu na konferenci o podnikání UP Business Camp 2016,“ uvedl ředitel vědeckotechnického parku Jiří Herinek.
Součástí Podnikavé hlavy jsou i speciální kategorie Podnikatel v sukni nebo Nejlepší vysokoškolák. Soutěží Podnikavá hlava prošly za dobu její existence více než dvě stovky budoucích podnikatelů. A které projekty zabodovaly letos?
Vítěz - Aplikace TELP Tomáš Bednář (28 let)
Vítěz letošního ročníku Podnikavé hlavy, lektor zážitkové angličtiny na volné noze, se do klání přihlásil s projektem s názvem TELP „Ukončete váš měsíc jedním klikem“. Za pomoci otce své partnerky vytvořil aplikaci pro lidi z oboru, která umí odbavit veškerou administrativu za ně.
„Jazykoví lektoři na volné noze musejí vyplňovat v různých programech docházku studentů, jejich přítomnost v procentech, přehled probraných témat v lekcích, vytváří faktury, které také společně se souhrny posílají jazykovým školám či firmám,“ popsal Bednář s tím, že aplikace lektorům v souhrnu ušetří týden práce za rok, již většinou dělají zadarmo.
„Všechno sloučí, program data vyhodnotí a výstupy rozešle na předem zadané adresy. Stačí k tomu jeden klik lektora na konci měsíce,“ dodal.
Zero waste bistro Alexandra Běhalová (25), Tereza Štegrová (21)
Studentky filozofické fakulty olomoucké univerzity se snažily zaujmout porotu takzvaným zero-waste bistrem Sedmero, ve kterém by chtěly nabízet ekologicky šetrné, bezobalové, bezodpadové, sezonní jídlo výhradně rostlinného původu.
„Běžná restaurace manipuluje s ohromným množstvím obalových materiálů, čemuž my se chceme vyhnout díky spolupráci s farmáři,“ popsaly nápad studentky s tím, že projektu zero-waste bistra nejde pouze o výdělek, ale i o vzdělávání zákazníků.
Museum know Petra Kosejková (24), Karina Pavlíková (24)
Studentky oboru učitelství výtvarné výchovy a muzejní a galerijní pedagogika PdF olomoucké univerzity se přihlásily do soutěže s projektem Museum know, který spočívá v zážitkovém zpřístupňování muzejních expozic veřejnosti s cílem je zpopularizovat a zvýšit návštěvnost.
„Vytváříme pracovní listy a edukační pomůcky pro muzea a galerie. Součástí projektu je interaktivní web, kde si lze zahrát zábavné výukové hry inspirované muzejními expozicemi,“ napsaly.
Nový styl žonglování s diabolem Michal Halačka (26)
Student oboru marketingové komunikace na zlínské Univerzitě Tomáše Bati se dostal do finále klání s projektem J-Sliding, s.r.o., zaměřeným na nový styl žonglování s diabolem, který rozšiřuje stávající základnu triků až na dvojnásobek.
„Autorem nápadu je český žonglér Tomáš Zahradník. Přes dva roky pracoval na prototypu nových ovládacích hůlek, které potřebuje každý žonglér a které tvoří základní kámen úspěchu všech vystoupení. Naše hůlky, které jsou kompletně z české produkce, dělají celý projekt J-Sliding výjimečný,“ uvedl Halačka.
Hudba pro akordeon Jiří Lukeš (30)
Učitel a umělec na volné noze se snažil zaujmout porotce projektem Spin58 - accordion music service, což je internetová služba poskytující originální hudbu pro akordeon se zaměřením na instruktivní skladby.
„Spin58 - accordion music service přináší nový způsob tvorby a distribuce originální hudby pro akordeon za pomoci on-line nástrojů. Vnímám ho jako nový vstup do poměrně konzervativního světa vzniku, vydávání a distribuce originální tvorby pro akordeon,“ popsal umělec.
Změna životního stylu Health Fellows Tomáš Macoun (26)
Student postgraduálního studia kinantropologie se zúčastnil soutěže s projektem Health Fellows, který cílí na změnu životního stylu, zvýšení zdravotní, fyzické a psychické kondice pomocí takzvané kognitivní behaviorální terapie.
„Stále častěji slyším o nezdravém životním stylu a chorobách způsobených životem v moderním světě. Proto bych chtěl aplikovat školní teorii do praxe a příjemnou a nenásilnou formou nabídnout služby změny životního stylu,“ nastínil.
Veganská zero waste restaurace Adam Novotný (25)
Pracuje jako osoba samostatně výdělečně činná. Jeho projekt s názvem Incruenti restaurant počítá s otevřením veganské restaurace zaměřené na středomořskou kuchyni.
„Rádi bychom veganům, laktoalergikům, ale i všem ostatním ukázali, že středomořská kuchyně se dá velmi snadno připravit i bez závislosti na masném a mléčném průmyslu. To vše navíc s minimální ekologickou stopou, snahou o zero-waste koncept a maximální lokálnost,“ napsal ke svému projektu.
Zdravý fastfood Protein-bar Jana Truksová (24)
Studentka Fakulty tělesné kultury olomoucké Univerzity Palackého se přihlásila do soutěže s projektem zdravého fastfoodu s názvem Protein-bar.
„Protein-bar bude určen pro sportující veřejnost a pro lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl nebo chtějí ve svém životním stylu udělat změnu. Protein-bar je ale i pro ty, kteří nemají mnoho času na pohybovou aktivitu, mají sedavé zaměstnání, ale přesto chtějí zdravě žít a dělat pro sebe maximum. Jedinečný je především v tom, že nic podobného zatím nikde v České republice nenajdete,“ podotkla.
Komunitní doručování zboží Martin Eliáš (22), Jiří Vaculík (22)
Dvojice studentů informatiky předložila porotcům k posouzení projekt Grocerio, který počítá s vytvořením služby pro komunitní doručování zboží, v níž je veškerá nabídka a poptávka soustředěná výhradně do telefonu.
„Originalita a jedinečnost projektu spočívá zejména v komunitní spolupráci klientely,“ míní autoři.
On-line komunikace lékařů s pacienty Jaroslav David (25)
Profesí právo a byznys development manažer se ucházel o vítězství v soutěži s autorským projektem DOKi, který přestavuje on-line službu pro komunikaci mezi lékaři a pacienty.
„Má potenciál zvýšit dostupnost lékařské péče a zlepšit eHealth potenciál ordinací v Česku. Nápad se zrodil v hlavě kolegy Richarda Maloviče. Vyvinout službu po technické stránce poté trvalo šest měsíců,“ popsal autor finálového projektu.