Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Specialitami roku jsou cviboch s povidly a tvarůžkovo-lišková omáčka

  9:27aktualizováno  9:27
Sladký cviboch s povidly a tvarůžkovo-houbová omáčka. To jsou dva vítězné recepty z téměř dvou desítek, které lidé poslali do soutěže Domácí Gastro.ol. Klání mělo objevit původní hanácké regionální speciality, které si lidé vaří doma.

Cviboch s povidly, se kterým vyhrála Zdeňka Poštulková z Pavlova na Šumpersku soutěž Domácí Gastro.ol v kategorii sladkých jídel. | foto: archiv

Autoři soutěže Domácí Gastro.ol se už při názvu inspirovali slovem "kastról", které se zde používalo a dodnes leckde ještě používá pro hrnec. Zároveň ale do slovní hříčky zašifrovali i moderní slovo gastronomie a Olomouc.

To vše totiž vystihuje cíl klání: vytáhnout ze soukromí hanáckých kuchyní zajímavé recepty, které mají ať již původem či použitými surovinami vztah k Olomouckému kraji.

Do prvního ročníku soutěže, které před časem vyhlásila olomoucká radnice, lidé poslali téměř dvě desítky receptů. Porota pak vyhodnotila ty nejlepší speciality v kategoriích slaná a sladká jídla.

V rodině vítězky sladkých jídel se recepty dědí už po generace

Do rodinné kuchařky pro recept po babičce sáhla při výrobě "cvibocho s povidlama a tvarohem", který se stal vítězem mezi sladkými jídly, Zdeňka Poštulková z Pavlova na Šumpersku.

"V rodině si přepisujeme zajímavé recepty z kuchařek navzájem. Ale jestli tento konkrétní měla moje babička už třeba od své maminky, to opravdu nevím," svěřuje se.

Cviboch, který vybrala z rodinné pokladnice, peče doma pravidelně. "Pamatuji si jeho chuť už z dětství, když nám jej babička pekla. Tak mě napadlo, že by mohl chutnat i jiným," podotkla.

Sama za charakteristické pokrmy z Hané považuje ty, v nichž jsou použité brambory, tvaroh nebo povidla. "Bramborové placky s povidly se na Hané dělaly vždycky. A pak hodně i nejrůznější polévky," doplnila Poštulková.

Ta pochází z Loštic, které jsou nerozlučně spjaté s Olomouckými tvarůžky. "Ale nevím, jestli se z nich ve starých dobách dělaly nějaké speciality. Myslím, že je naši předci používali hlavně klasicky na chleba. A nejrůznější moučníky, omáčky, polévky vznikaly až později," upozornila.

Vítěz slaných jídel vymyslel recept na omáčku při sbírání hub

Právě tvarůžky jsou jednou ze stěžejních surovin receptu na tvarůžkovo-liškovou omáčku k masu. S tou vyhrál "slanou" kategorii Olomoučan Jaroslav Mareš. Recept, který si sám vymyslel, jej napadl při houbaření.

"Byl jsem na houbách v lesích u Mírova, což je nedaleko Loštic. Napadlo mne, že sesbíraná "kuřátka" a tvarůžky mají podobnou barvu," popsal Mareš. Vyučený kuchař rád experimentuje.

"Mám vaření strašně rád. Jsem profesionální kuchař, ale rád vařím i doma. Pořád něco vymýšlím. Takže když jsem se dozvěděl o této soutěži, neváhal jsem," poznamenal muž, kterému se líbí třeba způsob práce "televizního" kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

"Má dobré nápady i co se ekonomiky vaření týká. Zatím jsme se nesetkali, ale věřím, že se tak jednou stane," podotkl Mareš, který je přesvědčen, že u jídla není důležitá jen chuť, ale i jeho vzhled na talíři. "Myslím si, že je potřeba dál rozvíjet podobné soutěže, protože lidi gastronomie stále víc zajímá," míní.

Olomouc by ráda dostala domácí hanácká jídla i do restaurací

Účelem klání bylo získat recepty, které se v rodinách skutečně vaří. "Proto se v drtivé většině jednalo spíše o klasická jídla, nikoli složité speciality. Cílem bylo objevit téměř zapomenuté recepty, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané, původní recepty tradované z generace na generaci, regionální speciality," shrnula mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Recepty chce město využít při své propagaci. "Doteď jsme se v tomto směru prezentovali tvarůžky a slivovicí. Teď chceme vybrat i z receptů takové, které by se daly představit na veletrzích a výstavách," podotkla Doleželová.

Město se vynasnaží dostat některé ze soutěžních pokrmů také na jídelní lístky olomouckých restaurací. "S některými z nich už jednáme, ale jestli se zde hanácká jídla uchytí, ukáže až čas," řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

Vyzkoušejte oceněné recepty

Cviboch s povidly a tvarohem
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g tuku, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru

Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.
Tvarohová nádivka: 500 g tvarohu nejlépe z farmářských trhů), 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, lžíce Solamylu, sníh bílků

Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem: 3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky.

Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot ztmavne.

Tvarůžkovo-lišková omáčka k masu
Suroviny: 100 g čerstvých kuřátek (lišek) podušených na sádle, 1 cibule nakrájená najemno, máslo, asi 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 1 dcl smetany na vaření, 50 g Olomouckých tvarůžků
Čerstvá kuřátka podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušená kuřátka. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Olomouci zažili hromadný start horkovzdušných balonů
VIDEO: Nebe nad Olomoucí hrálo barvami, zaplnily ho horkovzdušné balony

Pestrobarevné nebe mohli v pátek vpodvečer pozorovat obyvatelé a návštěvníci Olomouce. V rámci tradiční srpnové Balonové fiesty se zde uskutečnil hromadný...  celý článek

Šumperská nemocnice nyní dostala devět pytlů plyšáků, kteří mají dětem pomáhat...
Nemocnice dostala stovky plyšáků, pomohou dětem od stresu a strachu

Jako v plyšovém království si v uplynulých dnech připadali nejmenší pacienti šumperské nemocnice. Spolek Bezpečný Šumperk přivezl na dětské oddělení devět...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Olomoucký kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.