Autoři soutěže Domácí Gastro.ol se už při názvu inspirovali slovem "kastról", které se zde používalo a dodnes leckde ještě používá pro hrnec. Zároveň ale do slovní hříčky zašifrovali i moderní slovo gastronomie a Olomouc.
To vše totiž vystihuje cíl klání: vytáhnout ze soukromí hanáckých kuchyní zajímavé recepty, které mají ať již původem či použitými surovinami vztah k Olomouckému kraji.
Do prvního ročníku soutěže, které před časem vyhlásila olomoucká radnice, lidé poslali téměř dvě desítky receptů. Porota pak vyhodnotila ty nejlepší speciality v kategoriích slaná a sladká jídla.
V rodině vítězky sladkých jídel se recepty dědí už po generace
Do rodinné kuchařky pro recept po babičce sáhla při výrobě "cvibocho s povidlama a tvarohem", který se stal vítězem mezi sladkými jídly, Zdeňka Poštulková z Pavlova na Šumpersku.
"V rodině si přepisujeme zajímavé recepty z kuchařek navzájem. Ale jestli tento konkrétní měla moje babička už třeba od své maminky, to opravdu nevím," svěřuje se.
Cviboch, který vybrala z rodinné pokladnice, peče doma pravidelně. "Pamatuji si jeho chuť už z dětství, když nám jej babička pekla. Tak mě napadlo, že by mohl chutnat i jiným," podotkla.
Sama za charakteristické pokrmy z Hané považuje ty, v nichž jsou použité brambory, tvaroh nebo povidla. "Bramborové placky s povidly se na Hané dělaly vždycky. A pak hodně i nejrůznější polévky," doplnila Poštulková.
Ta pochází z Loštic, které jsou nerozlučně spjaté s Olomouckými tvarůžky. "Ale nevím, jestli se z nich ve starých dobách dělaly nějaké speciality. Myslím, že je naši předci používali hlavně klasicky na chleba. A nejrůznější moučníky, omáčky, polévky vznikaly až později," upozornila.
Vítěz slaných jídel vymyslel recept na omáčku při sbírání hub
Právě tvarůžky jsou jednou ze stěžejních surovin receptu na tvarůžkovo-liškovou omáčku k masu. S tou vyhrál "slanou" kategorii Olomoučan Jaroslav Mareš. Recept, který si sám vymyslel, jej napadl při houbaření.
"Byl jsem na houbách v lesích u Mírova, což je nedaleko Loštic. Napadlo mne, že sesbíraná "kuřátka" a tvarůžky mají podobnou barvu," popsal Mareš. Vyučený kuchař rád experimentuje.
"Mám vaření strašně rád. Jsem profesionální kuchař, ale rád vařím i doma. Pořád něco vymýšlím. Takže když jsem se dozvěděl o této soutěži, neváhal jsem," poznamenal muž, kterému se líbí třeba způsob práce "televizního" kuchaře Zdeňka Pohlreicha.
"Má dobré nápady i co se ekonomiky vaření týká. Zatím jsme se nesetkali, ale věřím, že se tak jednou stane," podotkl Mareš, který je přesvědčen, že u jídla není důležitá jen chuť, ale i jeho vzhled na talíři. "Myslím si, že je potřeba dál rozvíjet podobné soutěže, protože lidi gastronomie stále víc zajímá," míní.
Olomouc by ráda dostala domácí hanácká jídla i do restaurací
Účelem klání bylo získat recepty, které se v rodinách skutečně vaří. "Proto se v drtivé většině jednalo spíše o klasická jídla, nikoli složité speciality. Cílem bylo objevit téměř zapomenuté recepty, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané, původní recepty tradované z generace na generaci, regionální speciality," shrnula mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.
Recepty chce město využít při své propagaci. "Doteď jsme se v tomto směru prezentovali tvarůžky a slivovicí. Teď chceme vybrat i z receptů takové, které by se daly představit na veletrzích a výstavách," podotkla Doleželová.
Město se vynasnaží dostat některé ze soutěžních pokrmů také na jídelní lístky olomouckých restaurací. "S některými z nich už jednáme, ale jestli se zde hanácká jídla uchytí, ukáže až čas," řekl náměstek primátora Jan Holpuch.
Vyzkoušejte oceněné receptyCviboch s povidly a tvarohem Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou. Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem: 3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky. Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot ztmavne. Tvarůžkovo-lišková omáčka k masu |