Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hanácká špendlíkovice zaujala v USA, z klání dvou tisíc pálenek má bronz

  17:07aktualizováno  17:07
Divoký špendlík roste v podstatě všude podél polí, cest a rybníků a lidem ani nestojí za to, aby plody připomínající zakrslé švestky sbírali. Jan Kleiner ze Žešova na Prostějovsku z nich ovšem vyrábí pálenku, která zaujala i porotu expertů na prestižní soutěži lihovin World Spirits Competition v San Francisku.

Jan Kleiner u kameninových nádob určených k zrání pálenky. Jeho destilát z divokých špendlíků zaujal odbornou porotu na prestižním World Spirits Competition v San Francisku. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Žešovský ovocný destilát Wild Pin nakonec v konkurenci dvou tisíc vzorků z celého světa ocenili bronzovou medailí.

„Všechno začalo s jistým panem Novákem ze Žešova, který k nám chodil pálit a vždycky měl vynikající nápoj. Popisoval nám, že po okolí sbírá plané švestky ‚kulatky‘,“ popisuje Jan Kleiner, jenž před deseti lety jako první držitel soukromé licence v ČR začínal s košer produkty.

Rodinná pálenice má cenu

„Tak jsme to také zkusili a postupně nabírali zkušenosti od našich zákazníků, kterých máme kolem šesti tisíc ročně. Kromě toho jsme začali využívat i další druhy ovoce,“ dodává.

Rodinná firma se kromě provozu pěstitelské pálenice a lihovaru postupně zaměřila právě na výrobu limitovaných sérií ovocných destilátů, kde se všechno - od sklizně až po stáčení - dělá ručně.

Experimentování někdy končí i vyléváním sudu

U špendlíků kvas včetně pecek čeká trojstupňová destilace a tři roky zrání v kameninových nádobách ve sklepě. Wild Pin tak má lehký nádech marcipánu.

Veškerá produkce rodinné firmy se omezuje na série nanejvýš stovek kusů lahví. Extrémem je v tomto meruňkovice First Tear 33 XO 1969, která třiatřicet let ležela v dubovém soudku a od roku 2002 zraje v kamenině. Té Kleiner vyrábí pouze 33 lahví ročně.

Ne vždy se však nové postupy vydaří. „Experimentujeme s dobou zrání nebo s různými druhy sudů po různých vínech. Už se nám také stalo, že jsme měli slivovici v dubovém sudu a byla na vylití, protože zhořkla,“ popisuje Kleiner.

Sudy jsou z celého světa, lahve z Francie, víčka z Itálie

Sudy si firma objednává z celého světa, nyní například čeká na zásilku z Venezuely. Lahve z čirého skla nakupuje ve Francii a víčka má z Itálie. Celý proces výroby trvá 1 365 dní.

„Kvas pracuje devět měsíců a pak prochází třístupňovou destilací. Nápoj je tak čistější, ale může lehce ztratit aroma. Proto si musíme pečlivě pohrát s nastavením teplot, na což je čas pouze u limitovaných sérií. Doba zrání je pak tři roky, abychom vytáhli všechny aromatické látky a produkt se zaležel a sedl si,“ nastínil Kleiner.

Na limitované edice ze Žešova lze narazit třeba i v restauracích s michelinskou hvězdou. A jedna lahev jubilejní slivovice loni putovala i do makovice na věži prostějovské radnice. O vývozu ale Kleiner v současné době vůbec nepřemýšlí.

„Jde o série stovek kusů, takže zatím tak tak uspokojíme poptávku v Česku,“ podotkl.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Prostějovská radnice.
Prostějov zůstává bez tajemnice, vítězka tendru se neshodla s primátorkou

Magistrátu v Prostějově se napoprvé nepodařilo obsadit uvolněné místo tajemníka, přestože z výběrového řízení vzešla vítězná kandidátka. Ta porazila další dva...  celý článek

Takzvaná malá hala vedle olomouckého zimního stadionu, v zadní části pak...
Olomoucká radnice chce dát za pozemky a halu u zimního stadionu 80 milionů

Letitá patová situace ohledně strategické půdy u olomouckého zimního stadionu směřuje k rozuzlení. Vedení radnice navrhne pravděpodobně už v září zastupitelům,...  celý článek

Nová kniha vydaná olomouckou filozofickou fakultou má ukázat mylnost stereotypů...
Kniha o slovenských Romech má bourat stereotypy i formou, čte se odzadu

Neobvyklou knihu vydala olomoucká filozofická fakulta. Shrnuje výsledky studie vědců zkoumající romské obyvatele čtyř slovenských vesnic a na příkladech...  celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.