Výsadba Korkovníku v lokalitě Bělecký Mlýn na Prostějovsku. Pěstovat tu chtějí i javor cukrový. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Hanáci zkoušejí pěstovat korkovník a z javorů chtějí javorový sirup

  • 0
Zhruba dva a půl tisíce sazeniček korkovníku amurského nyní zapouští kořeny na Prostějovsku nedaleko areálu Běleckého mlýna. Následovat budou stromky javoru cukrového, z něhož se vyrábí javorový sirup.

Společnost Bělecký Mlýn spolu s brněnskou Mendelovou univerzitou v těchto dnech spustila na bezmála dvouhektarové plantáži pokus, na jehož konci by měla být odpověď na otázku, zda je korek vypěstovaný na střední Moravě použitelný ve stavebnictví či v interiérovém designu.

Dosud v těchto odvětvích totiž vládne korek z dubu korkového, který roste především ve Španělsku a Portugalsku.

"Při spolupráci s univerzitou budou testovány základní vlastnosti korku z korkovníku amurského, které jsou klíčové pro stanovení jeho dalšího využití. Je to běh na dlouhou trať, s prvními závěry počítáme za pět let," doplňuje za Bělecký mlýn lesní správce Josef Venus.

Podobně i výsadba javoru cukrového v našich podmínkách a následné zkoumání jeho mízy má odpovědět na otázku, zda je vhodný jako zdroj pro výrobu javorového sirupu.

"Zkrátka zkusíme inovativní přístup, zda surovinu na výrobu sirupu bude možné získávat i u nás a nedovážet hotový sirup z Kanady," doplnil Venus.