Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Litovli si mohou lidé uvařit pivo podle vlastních receptů

  16:21aktualizováno  16:21
Zažloutlá, pečlivě schraňovaná receptura po dědečkovi na domácí pivo už nemusí ležet v šuplíku. Litovelský pivovar dává jejich majitelům novou možnost: zkusit si uvařit vlastní pivo. Jako pátý pivovar v zemi otevřel vlastní minipivovar. A každá z jeho várek bude originál.

Litovelský minipivovar a sládek Vojtěch Grecman, který bude na výrobu vlastních piv návštěvníků dohlížet. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Kromě laiků budou minipivovar pro vlastní výzkum využívat i litovelští profesionálové.

"Štamgasti někdy mívají doma svoji recepturu a občas se sem někdo z nich přišel zeptat, jestli by bylo možné vyzkoušet si podle ní uvařit pivo," popsala mluvčí pivovaru Hana Matulová. Od léta se jim jejich přání splní. "Kurzy vaření" budou probíhat pod odborným vedením sládka.

Zoufat, ale nemusejí ani ti, co nevlastní žádný recept. V rámci projektu "Uvař si své pivo" pro ně v Litovli mají na výběr z několika receptur. Stejně jako mají nachystané potřebné suroviny - chmel, slad a další ingredience.

Na výrobu piva se jezdí dívat 10 tisíc lidí ročně

"Proces vaření bude trvat zhruba jedenáct hodin. Během nich si skupinka, která právě bude svoje pivo připravovat, může třeba i zajít na exkurzi do provozu našeho pivovaru," poznamenal ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Minipivovar

Vyrostl během čtyř měsíců za 4 miliony v pivovarském areálu na místě staré sladovny. Tam, kde kdysi klíčil ječmen, jsou nyní dvě varné nádoby. Každá o objemu 250 litrů, což je 100x méně ve srovnání s jejich běžnou velikostí ve velkých provozech.

Uspořádání a technické provedení minipivovaru pak umožňuje vařit klasický ležák, piva od desítky po šestnáctku, světlá, polotmavá a tmavá piva i speciály.

Po dovaření bude ještě potřeba kvůli zrání na konečný výsledek jeden a půl až dva měsíce počkat. A co si kdo uvaří, to si pak také může s sebou odnést domů. Cenu za tuto službu pivovar ještě nestanovil.

Jedním z důvodů zřízení minipivovaru byl i rostoucí zájem o prohlídky provozu pivovaru, kde se stále ještě vaří klasickou cestou. "Což dnes dělají především malé a střední pivovary," poznamenala Matulová s tím, že ročně se do Litovle kvůli výrobě piva přijelo podívat na 10 tisíc návštěvníků.

Dnešní pivaři navíc mají stále častěji chuť experimentovat. "Stoupá zájem o piva originální, a to hlavně vařená klasickou cestou, protože mají svoji specifickou, od ostatních rozeznatelnou chuť, ze které pak štamgasti vycházejí při preferenci určité značky," vysvětlila Matulová.

Litovelský pivovar navíc bude minipivovar využívat i pro svůj výzkum nových piv a testování vzorků. "Nové zařízení nám dovolí sledovat například vliv různých možností ohřevů a zjištěné poznatky pak dále využít i v naší běžné výrobě," uvedl Hyneček.

Na rozdíl od běžné výroby tady může pivo kvasit také v tancích. Jde o metodu, která se při tradiční výrobě nepoužívá. "Nyní máme ideální příležitost ji vyzkoušet a současně vyhodnotit, jak se tento způsob promítá do celkové charakteristiky piva," podotkl Hyneček.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zámek ve Ptení na Prostějovsku.
Prostějov by zrušil ochranu chátrajícího zámku, památkáři jsou ale proti

Už řadu let je bez využití zámek ve Ptení na Prostějovsku. Prostějovská radnice přitom již několik let historickou nemovitost marně nabízí k prodeji. Na...  celý článek

Pohled na rekreanty na Plumlovské přehradě.
Plumlov ožívá pomalu, stále chybí slíbená cyklostezka

Radek Kocourek, který na Plumlovské přehradě u Prostějova provozuje pláž U Vrbiček, je optimista. Zatím to moc nevypadá, ale podle něj se k oblíbené a...  celý článek

Martin Kašpar, který usiluje o záchranu nádražní budovy v Náměšti na Hané na...
Nadšenci chtějí zachránit nádraží před demolicí. Zatím je vše proti nim

Skupina nadšenců se snaží zachránit zhruba 130 let starou nádražní budovu v Náměšti na Hané. Zatím ale všechno hraje proti ní. Odvrátit hrozící bourání už...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.