Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Po Lošticích má netradiční cukrárnu i Olomouc. Láká na tvarůžkové šátečky

  19:55aktualizováno  19:55
Šátečky, koláčky dorty či řezy, jejichž základem jsou ovšem tvarůžky. Na netradiční laskominy láká nová olomoucká cukrárna. Otevřela ji rodina Poštulkových, která stojí za dosud jedinou podobnou cukrárnou v Lošticích, kde se známé olomoucké tvarůžky vyrábí.

„Máme zde rozšířenou nabídku tvarůžkových moučníků, které se sice na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají klasickou vůni olomouckých tvarůžků. Kromě toho nabízíme také další speciality jako je například tvarůžkový tatarák či pohár,“ nastínila majitelka nové cukrárny Blanka Poštulková.

Ta je dcerou Zdeňky a Zbyňka Poštulkových, kteří otevřeli první tvarůžkovou cukrárnu v roce 2009 v Lošticích, odkud pochází.

„Náš vůbec první moučník byl loštický šáteček, který je z máslového listového těsta plněný tvarůžkovou pěnou a s kouskem tvarůžku uprostřed. Poté následoval loštický koláček a pak toho postupně přibývalo až k dnešní nabídce zhruba dvaceti druhů tvarůžkových moučníků,“ shrnula s tím, že cukrárna plánuje nabízet dokonce i tvarůžkový koktejl.

Další Tvarůžkové cukrárny zatím rodina neplánuje

Loštická Tvarůžková cukrárna se postupem času stala tradiční zastávkou lidí mířících do tamního Muzea Olomouckých tvarůžků.

„Chtěli jsme podpořit rozvoj gastroturistiky v Lošticích a věřím, že se nám to podaří i teď v Olomouci. Studovala jsem tu, je městem mého srdce. A mým snem vždy bylo mít vlastní cukrárnu, takže si ho teď plním,“ řekla Poštulková, podle níž mají tvarůžkové moučníky svá specifika oproti klasickým sladkým.

Tvarůžkové moučníky

„Základ je podobný, těsto je ovšem zpravidla bez cukru. Hodně specifické je třeba zdobení, protože tvarůžková pěna je přeci jen více tuhá a tak se s ní nedá tak dobře dekorovat jako s máslovými krémy nebo šlehačkou,“ popsala.

Rodina, která kromě Tvarůžkových cukráren provozuje ještě více než dvacet let firmu s anténní technikou, zatím považuje „expanzi“ do Olomouce za poslední.

„Dalo hodně práce vybudovat si pozici, ale v současnosti jsme spokojeni s tím, jak to funguje. Základem moučníků jsou Olomoucké tvarůžky a tak je otevření cukrárny i v Olomouci logické a symbolické. Osobně už ale další ambice nemám. Zda je bude mít někdy v budoucnu dcera, je na ní,“ uvedla Zdeňka Poštulková.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Posíláme slevový kód, řekl ženě falešný operátor. Přišel ji na tisícovku

O tisíc korun přišla v uplynulých dnech žena z Jesenicka, které zavolal neznámý muž a představil se jako operátor telefonní společnosti volající kvůli slevě....  celý článek

Pohled na areál cukrovaru v Brodku u Přerova, většinu budov včetně komínů nyní...
Brodek smutní nad koncem slavné éry, po 136 letech jde cukrovar k zemi

Obyvatelé Brodku u Přerova přijdou brzy o zdejší dominantu a důležitý orientační bod – cukrovarské komíny. A nejen je. K zemi půjde většina budov víc než 130...  celý článek

Po několikaleté přestávce je Plumlovská přehrada opět napuštěná a tamní voda je...
Sinic v Plumlovské přehradě ubylo, přesto dál platí zákaz koupání

Zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova, který platí od minulého týdne, bude trvat dál. Také poslední odběry z pondělka potvrdily, že ve vodě je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.