„Máme zde rozšířenou nabídku tvarůžkových moučníků, které se sice na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají klasickou vůni olomouckých tvarůžků. Kromě toho nabízíme také další speciality jako je například tvarůžkový tatarák či pohár,“ nastínila majitelka nové cukrárny Blanka Poštulková.
Ta je dcerou Zdeňky a Zbyňka Poštulkových, kteří otevřeli první tvarůžkovou cukrárnu v roce 2009 v Lošticích, odkud pochází.
„Náš vůbec první moučník byl loštický šáteček, který je z máslového listového těsta plněný tvarůžkovou pěnou a s kouskem tvarůžku uprostřed. Poté následoval loštický koláček a pak toho postupně přibývalo až k dnešní nabídce zhruba dvaceti druhů tvarůžkových moučníků,“ shrnula s tím, že cukrárna plánuje nabízet dokonce i tvarůžkový koktejl.
Další Tvarůžkové cukrárny zatím rodina neplánuje
Loštická Tvarůžková cukrárna se postupem času stala tradiční zastávkou lidí mířících do tamního Muzea Olomouckých tvarůžků.
„Chtěli jsme podpořit rozvoj gastroturistiky v Lošticích a věřím, že se nám to podaří i teď v Olomouci. Studovala jsem tu, je městem mého srdce. A mým snem vždy bylo mít vlastní cukrárnu, takže si ho teď plním,“ řekla Poštulková, podle níž mají tvarůžkové moučníky svá specifika oproti klasickým sladkým.
Tvarůžkové moučníky |
„Základ je podobný, těsto je ovšem zpravidla bez cukru. Hodně specifické je třeba zdobení, protože tvarůžková pěna je přeci jen více tuhá a tak se s ní nedá tak dobře dekorovat jako s máslovými krémy nebo šlehačkou,“ popsala.
Rodina, která kromě Tvarůžkových cukráren provozuje ještě více než dvacet let firmu s anténní technikou, zatím považuje „expanzi“ do Olomouce za poslední.
„Dalo hodně práce vybudovat si pozici, ale v současnosti jsme spokojeni s tím, jak to funguje. Základem moučníků jsou Olomoucké tvarůžky a tak je otevření cukrárny i v Olomouci logické a symbolické. Osobně už ale další ambice nemám. Zda je bude mít někdy v budoucnu dcera, je na ní,“ uvedla Zdeňka Poštulková.