Výlov Hradeckého rybníku u Tovačova na Přerovsku přilákal na deset tisíc lidí.

Výlov Hradeckého rybníku u Tovačova na Přerovsku přilákal na deset tisíc lidí. Rybáři vylovili zhruba šedesát tun ryb. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Rybářům v Tovačově fandilo při výlovu 10 tisíc lidí, víc než na fotbale

  • 0
Jako na menší rockový koncert či velký šlágr fotbalové ligy, takovou návštěvnost měl víkendový výlov největšího rybníka v Tovačově na Přerovsku. Sledovalo ho totiž celkem zhruba deset tisíc lidí. U stánků ale paradoxně o rybí pochoutky nebyl tak velký zájem jako o jiné druhy masa.

První zvědavci se k Hradeckému rybníku začali sjíždět už v sobotu zrána. Brzy se pak u rybníka a v přilehlých uličkách plných stánků tísnilo zhruba deset tisíc přihlížejících.

Tovačovští rybáři se na výlov chystali s předstihem, vodu upouštěli už zhruba měsíc dopředu, aby mohli v sobotu lovit. Nachystali také ryby, které byly k mání na stáncích přímo na místě. Zázemí pro návštěvníky rybáři připravovali od začátku uplynulého týdne.

"Práce je až nad hlavu, ale jsme rádi, že ji můžeme dělat a že lidé jezdí," svěřil se šéf výlovu Jiří Zahradníček. V sobotu ráno se už plně soustředí na šéfování výlovu. Rybáři si už s předstihem připravili takzvanou podložku, což je síť natažená u dna rybníka.

V sobotu od rána pak ryby do sítě zahánějí nebo chcete-li v rybářském žargonu - sklepávají na podložku. Potom stačí síť zvednout blíž k hladině a zatáhnout. To vše je ale jen začátek.

Nejvíc je kaprů, sumci a candáti jsou výjimkou

Začíná úmorná práce. V prostoru sevřeném z jedné strany břehem a z dalších loďkami se mrskají tisíce ryb. Jeden z rybářů má na dlouhé tyči podběrák, kterým ryby nabírá, jeho kolega potom přes kladku těžký náklad zvedá do výše, s čímž mu pomáhá motorem poháněný zvedák. Rybář u podběráku potom jednoduše uvolní šňůru stahující dno a ryby se pomalu sypou do nerezového koryta.

Další rybáři je zkušeným pohledem kontrolují a rozdělují do kádí podle velikosti a druhu. Mezi desítkami kaprů v podběráku najednou probleskne zlatavý sumec. Na rozdíl od kaprů, kteří se v kádích rychle hromadí, má velké privilegium. Než přibude další sumec, je v kádi skoro hodinu sám.

Výlov v Tovačově

"Nejvíc je samozřejmě kaprů, nechybí tolstolobik či amur. Sumců nebo candátů se objeví jen pár," přiblížil Zahradníček. Hlavně zlataví sumci s narůžovělou spodní ploutví jsou terčem obdivu. Na konci kovového koryta se ocitnou jenom malé ryby. Ty se v nádobě zvedají nahoru a spouštějí do nádrží na korbě auta.

"Malé ryby se odvážejí do rybníků nebo nádrží, kde se potom loví na udice," vysvětluje jeden z rybářů. Velké ryby přicházejí na řadu později. Odvážejí je do sádek, kde jsou "uskladněné" v čisté vodě až do předvánočního rozvozu.

"Ryb je dost, ale kusová váha bude s ohledem na nepříznivé jaro nižší než loni. Měli bychom vylovit kolem 60 tun," odhadl Zahradníček.

Za kapra dáte stejně jako loni, dravé ryby zřejmě podraží

Do Tovačova přijeli také manželé Rouskovi s dětmi ze Zlína. Tovačovský výlov mají v kalendáři podzimních výletů pravidelně. "My jsme tady už potřetí a vždycky jsme nadšení," řekl Pavel Rousek.

U stánků s živými rybami se točí dlouhé fronty. Lidé si ale kupují ryby vylovené s předstihem v předchozích dnech. Kilogram kapra o váze do 2,5 kila přijde na 81 korun, kilogram většího kapra stojí 89 korun.

"Ceny jsou stejné jako loni. Trh rozhodne o tom, za kolik se kapři budou prodávat před Vánoci ve městech," říká Zahradníček. Podle něj zřejmě mírně zdraží dravé ryby, které jsou náročnější na chov.

Návštěvníci tovačovského výlovu byli ale paradoxně důkazem toho, že lidé v Česku rybám příliš neholdují. Víc než rybí speciality šly paradoxně na odbyt steaky, gyros či klobásy.