Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pálenice nestíhají, lidé chtějí na svátky a Silvestra bezpečný alkohol

  9:32aktualizováno  9:32
Když si nechám vypálit švestky nebo jablka, mám jistotu, že nebudu pít jedovatý alkohol. Tak nyní přemýšlí řada lidí, kteří právě v souvislosti s metanolovou aférou zamířili v Olomouckém kraji do pěstitelských pálenic. Někde už jsou termíny obsazené až do března příštího roku.
Kvůli metanolové aféře stoupl zájem lidí o alkohol z pálenic. (Ilustrační snímek)

Kvůli metanolové aféře stoupl zájem lidí o alkohol z pálenic. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

"Lidé pořád mají strach z kupovaného alkoholu, takže si seženou ovoce nebo připraví kvas a přijedou si ho vypálit. Nárůst klientů je znatelný a převážná většina těch nových jsou lidé, kteří se bojí otravy metanolem," je přesvědčený například majitel Palírny U Vodičkovy pily v Uničově Petr Weigl.

Podle něj je také zájem o nákup slivovice. "Bohužel pěstitelské pálenice nesmí slivovici prodávat dál, i když zájemců by byla spousta. Pálenku, kterou vyrobíme, mohou dostat jen lidé, kteří si přivezou ovoce nebo kvas a nechají si jej u nás oficiálně vypálit," upozornil Weigl.

Více "prvopaličů" registruje také třeba Lihovar Hrabová na Zábřežsku. "Přibyla řada nových jmen, tedy dalších klientů. Určitě se na tom z velké části podepsala právě metanolová aféra," uvedla Miluše Skálová z Lihovaru Hrabová.

A výrazný nárůst zájemců o vypálení ovoce eviduje také provozní Palírny Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku Miroslav Lovětínský.

"Je těžké rozklíčovat, kolik nových klientů přibylo kvůli tomu, že tady v oblasti byla velká úroda ovoce, a kolik kvůli strachu z otravy metanolem," přemítá Lovětínský. Javornická pálenice má zadané termíny až do 20. března příštího roku.

Obavy lidí řeší i hygienici, zabývali se už 200 vzorky

Nováčci přijíždějící do pálenic bombardují majitele nebo zaměstnance především otázkami spojenými s metanolem.

"Nejčastější dotaz je, jestli alkohol nejasného původu je možné přidat do kvasu a potom vypálit. Rovnou jim říkám ne, protože to slivovici nebo jiný ovocný destilát jenom znehodnotí," přiblížil Weigl.

O tom, že lidé před vánočními svátky jedovatý alkohol řeší, se přesvědčují i pracovníci krajské hygienické stanice. Ti prověřují každý den řadu vzorků alkoholu, který jim lidé přinesou k otestování. Od předminulého pátku celkem převzali na 200 vzorků.

"Ve většině případů jde o alkohol zakoupený v obchodní síti, kde je dohledatelný původ. Tam testování vzorků není odůvodnitelné. Alkohol neznámého původu je ve výrazné menšině," sdělila Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice Olomouc. Z otestovaných vzorků podle ní nicméně nebyl ani jeden závadný.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.