Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Specialitami roku jsou cviboch s povidly a tvarůžkovo-lišková omáčka

  9:27
Sladký cviboch s povidly a tvarůžkovo-houbová omáčka. To jsou dva vítězné recepty z téměř dvou desítek, které lidé poslali do soutěže Domácí Gastro.ol. Klání mělo objevit původní hanácké regionální speciality, které si lidé vaří doma.

Cviboch s povidly, se kterým vyhrála Zdeňka Poštulková z Pavlova na Šumpersku soutěž Domácí Gastro.ol v kategorii sladkých jídel. | foto: archiv

Autoři soutěže Domácí Gastro.ol se už při názvu inspirovali slovem "kastról", které se zde používalo a dodnes leckde ještě používá pro hrnec. Zároveň ale do slovní hříčky zašifrovali i moderní slovo gastronomie a Olomouc.

To vše totiž vystihuje cíl klání: vytáhnout ze soukromí hanáckých kuchyní zajímavé recepty, které mají ať již původem či použitými surovinami vztah k Olomouckému kraji.

Do prvního ročníku soutěže, které před časem vyhlásila olomoucká radnice, lidé poslali téměř dvě desítky receptů. Porota pak vyhodnotila ty nejlepší speciality v kategoriích slaná a sladká jídla.

V rodině vítězky sladkých jídel se recepty dědí už po generace

Do rodinné kuchařky pro recept po babičce sáhla při výrobě "cvibocho s povidlama a tvarohem", který se stal vítězem mezi sladkými jídly, Zdeňka Poštulková z Pavlova na Šumpersku.

"V rodině si přepisujeme zajímavé recepty z kuchařek navzájem. Ale jestli tento konkrétní měla moje babička už třeba od své maminky, to opravdu nevím," svěřuje se.

Cviboch, který vybrala z rodinné pokladnice, peče doma pravidelně. "Pamatuji si jeho chuť už z dětství, když nám jej babička pekla. Tak mě napadlo, že by mohl chutnat i jiným," podotkla.

Sama za charakteristické pokrmy z Hané považuje ty, v nichž jsou použité brambory, tvaroh nebo povidla. "Bramborové placky s povidly se na Hané dělaly vždycky. A pak hodně i nejrůznější polévky," doplnila Poštulková.

Ta pochází z Loštic, které jsou nerozlučně spjaté s Olomouckými tvarůžky. "Ale nevím, jestli se z nich ve starých dobách dělaly nějaké speciality. Myslím, že je naši předci používali hlavně klasicky na chleba. A nejrůznější moučníky, omáčky, polévky vznikaly až později," upozornila.

Vítěz slaných jídel vymyslel recept na omáčku při sbírání hub

Právě tvarůžky jsou jednou ze stěžejních surovin receptu na tvarůžkovo-liškovou omáčku k masu. S tou vyhrál "slanou" kategorii Olomoučan Jaroslav Mareš. Recept, který si sám vymyslel, jej napadl při houbaření.

"Byl jsem na houbách v lesích u Mírova, což je nedaleko Loštic. Napadlo mne, že sesbíraná "kuřátka" a tvarůžky mají podobnou barvu," popsal Mareš. Vyučený kuchař rád experimentuje.

"Mám vaření strašně rád. Jsem profesionální kuchař, ale rád vařím i doma. Pořád něco vymýšlím. Takže když jsem se dozvěděl o této soutěži, neváhal jsem," poznamenal muž, kterému se líbí třeba způsob práce "televizního" kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

"Má dobré nápady i co se ekonomiky vaření týká. Zatím jsme se nesetkali, ale věřím, že se tak jednou stane," podotkl Mareš, který je přesvědčen, že u jídla není důležitá jen chuť, ale i jeho vzhled na talíři. "Myslím si, že je potřeba dál rozvíjet podobné soutěže, protože lidi gastronomie stále víc zajímá," míní.

Olomouc by ráda dostala domácí hanácká jídla i do restaurací

Účelem klání bylo získat recepty, které se v rodinách skutečně vaří. "Proto se v drtivé většině jednalo spíše o klasická jídla, nikoli složité speciality. Cílem bylo objevit téměř zapomenuté recepty, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané, původní recepty tradované z generace na generaci, regionální speciality," shrnula mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Recepty chce město využít při své propagaci. "Doteď jsme se v tomto směru prezentovali tvarůžky a slivovicí. Teď chceme vybrat i z receptů takové, které by se daly představit na veletrzích a výstavách," podotkla Doleželová.

Město se vynasnaží dostat některé ze soutěžních pokrmů také na jídelní lístky olomouckých restaurací. "S některými z nich už jednáme, ale jestli se zde hanácká jídla uchytí, ukáže až čas," řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

Vyzkoušejte oceněné recepty

Cviboch s povidly a tvarohem
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g tuku, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru

Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.
Tvarohová nádivka: 500 g tvarohu nejlépe z farmářských trhů), 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, lžíce Solamylu, sníh bílků

Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem: 3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky.

Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot ztmavne.

Tvarůžkovo-lišková omáčka k masu
Suroviny: 100 g čerstvých kuřátek (lišek) podušených na sádle, 1 cibule nakrájená najemno, máslo, asi 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 1 dcl smetany na vaření, 50 g Olomouckých tvarůžků
Čerstvá kuřátka podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušená kuřátka. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.

  • Nejčtenější

Skiareál z evropských dotací za 126 milionů lyžaře netáhl, je roky zavřený

2. května 2024

Dotace z Evropské unie se staly nedílnou součástí většiny velkých projektů v Olomouckém kraji....

Spor o platy graduje, řidiči se chystají soudit. Chtějí senzaci, tvrdí dopravce

30. dubna 2024

Premium Počet řidičů autobusů z Olomouckého kraje, kteří jsou odhodlaní domáhat se u soudu části mezd,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

29. dubna 2024  4:51

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc se po 25 letech chystá převzít zpět od Francouzů správu pitné vody

3. května 2024  4:55

Vodohospodářskou společnost VHS Olomouc začne už brzy vést nový ředitel, jehož hlavním úkolem bude...

Hradec, nový domov. Spáčil za rok a půl povýšil z krajského přeboru do první ligy

5. května 2024  8:53

Klidně mohl v neděli stát na druhé straně barikády. Fotbalová Olomouc po něm pošilhávala,...

Co chcete v Přerově za milion a půl? Město spustilo participativní rozpočet

5. května 2024  6:59

Přerovský magistrát spustil 2. května projekt participativního rozpočtu. Sběr nápadů potrvá do 30....

Nabije kolo či mobil, ale též zachrání život. Cyklostojan ukrývá i defibrilátor

4. května 2024  6:56

Přístroj s velmi širokým rozsahem využití začal nedávno sloužit v olomouckých Smetanových sadech....

Kastnerovy perokresby vrátí návštěvníky do ulic Šumperka před dvě stě lety

3. května 2024  15:03

Jedinečnou šanci nahlédnout do ulic Šumperka 40. let 19. století tak, jak je zdokumentoval na svých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....