Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Arcibiskupství si po odluce od státu zkouší zajistit příjmy i pizzerií

  12:54aktualizováno  12:54
Nejen duchovní pomoc, ale i pizzu a italskou kuchyni, nabízí nově olomoucké arcibiskupství. Po restitucích a odluce církve od státu si totiž musí hledat nové zdroje financí a vydělat si na svůj provoz samo. Zkouší to i přes restauraci a pizzerii, kterou nedávno otevřelo v Olomouci.

Olomoucké arcibiskupství otevřelo restauraci a pizzerii. Po odluce církve od státu si totiž musí zabezpečit příjmy k financování své činnosti. Dominantou podniku je dvoutunová pec. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Dominantou nové restaurace nesoucí název U Kristýna je zhruba dvoutunová pec na pizzu.

„Po částech nám ji přivezla přímo italská firma, její pracovník pec postavil až u nás v restauraci. Kdokoli k nám přijde, tuto pec uvidí. Pizzu totiž připravujeme přímo před hosty,“ přibližuje Josef Capík, jenž má na starosti marketing církevního podniku ve Wurmově ulici.

Fotogalerie

Název odkazuje k jednomu z patronů olomoucké arcidiecéze, dovnitř podniku se vejde zhruba šedesát lidí.

„K dispozici je také konferenční místnost pro čtyřicet lidí, v letních měsících počítáme i s venkovním posezením ve dvorním traktu,“ doplňuje Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého. Ten potvrzuje, že otevření restaurace souvisí s odlukou církví od státu.

V podniku pracují kromě Čechů i Italové

Podle sekretáře olomouckého arcibiskupa Petra Gatnara je právě restaurace další možnost, jak získat příjmy k financování své činnosti. Pocit, že člověk sedí v církevní restauraci, umocní také pohled do vinného lístku. Jsou na něm vína z arcibiskupských sklepů v Kroměříži. Kuchař pracuje se surovinami jak z Itálie, tak i od místních dodavatelů.

Chod podniku zajišťuje devět stálých zaměstnanců, jsou mezi nimi Italové i Češi.

„Téměř měsíc jsme tady měli školitele ze známé italské kuchařské školy Nazionale Italiana Pizzaioli - N. I. P. food. Jsme s nimi v kontaktu díky našemu jednateli, který již mnoho let do Itálie jezdí,“ podotýká Capík. Plánuje také spolupráci s některým z místních minipivovarů.

„Jsme na začátku, jídelní lístek budeme ještě trochu upravovat. Ovšem nabídka pizzy je už hotová. Čeká nás ještě druhá vlna školení, a to kvůli bezlepkové a veganské stravě,“ popisuje.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Olomoucká fakultní nemocnice otevřela výdejnu léků s nonstop pohotovostí.
Konec beznaděje nemocných, v Olomouci dostanou léky i v noci či ve svátky

Sehnat v noci potřebné léky už nebude pro obyvatele Olomouce tak beznadějné jako dosud. Po mnoha letech absence totiž zavádí fakultní nemocnice službu s názvem...  celý článek

V Přerově se uskutečnila burza práce pro zaměstnance končící továrny Gambro....
Staňte se řidičem z povolání. Na burze práce bude zájemce lákat kamion

Nedostatek pracovních sil v Olomouckém kraji nutí zaměstnavatele vymýšlet stále nové způsoby, jak zaujmout. Na středeční Burze práce a vzdělávání v Prostějově...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Průměrná mzda je v Olomouckém kraji 26 tisíc, nemají ji dvě třetiny lidí

Výše průměrné mzdy v Olomouckém kraji se nedávno vyšplhala na historické maximum, když těsně překročila hranici 26 tisíc korun. Jenže ve skutečnosti takovou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.