Lidé mohou v rámci gastronomického festivalu ochutnat speciality kuchařů čtyř olomouckých restaurací (na snímku kuchyně vily Primavesi) za snížené ceny.

Lidé mohou v rámci gastronomického festivalu ochutnat speciality kuchařů čtyř olomouckých restaurací (na snímku kuchyně vily Primavesi) za snížené ceny. | foto: Jana Lerchová

Čtyři olomoucké restaurace nabídnou o gastronomickém festivalu levnější jídla

  • 0
Ve čtyřech olomouckých restauracích klesnou zhruba o polovinu až dvě třetinu ceny jídel. Hotel Alley, hotel Gemo, Vila Primavesi a Moravská restaurace se totiž zapojily do Grand restaurant festivalu, který poprvé opouští Prahu.

"V loňském roce za námi chodili majitelé restaurací s tím, že je krize a chodí málo lidí. Rozhodli jsme se proto uspořádat něco jako měsíc otevřených dveří a dohodli jsme se, že v době festivalu radikálně sníží ceny tak, aby se cena menu pohybovala mezi dvěma sty až šesti sty korun. Lidé si za levno mohou ozkoušet vysokou gastronomii," říká pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Po loňském úspěchu a zájmu mimopražských restaurací se pořadatelé rozhodli uspořádat letošní ročník v dalších šesti městech. Olomouc zastupují restaurace Vila Primavesi, hotely Alley a Gemo a Moravská restaurace a vinný restaurant, ve kterých si šéfkuchaři připravili pro zájemce speciální festivalové menu o třech chodech.

KDY, JAK a za kolik NA FESTIVAL

Grand restaurant festival se koná 15. ledna až 15. února, cena jídla je 200-600 Kč Zájemci o kulinářskou přehlídku si nejprve musí místo objednat a zaplatit na stránkách festivalu (www.grandrestaurantfestival.cz).

Ti si tak mohou objednat mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky, regionální specialitu nebo celé degustační menu. A proč se restaurace do festivalu zapojily?

"Předně proto, že je čas umožnit i nám, Moravákům, prožít atmosféru festivalu osobně u nás a nemuset za gurmánským zážitkem jezdit do Prahy. Rádi předvedeme naše kulinářské dovednosti a prostředí naší restaurace," říká ředitelka hotelu Alley Zuzana Vajdíková.

Restaurace se chtějí ukázat více lidem i zvýšit návštěvnost

Také majitelka restaurace Vila Primavesi Jana Lerchová chce lidi nalákat na gastronomický zážitek a příjemné prostředí. "Chceme návštěvu umožnit široké veřejnosti také proto, aby k nám lidé začali chodit kvůli rodinné atmosféře a kráse vily i teras. Pro festival chceme pozměnit jídelníček tak, aby jídla zůstal špičková, ale byla cenově příznivá pro všechny."

UKÁZKA Z MENU

Gemo hotel
Plněný závitek z kančí kýty s šípkovou omáčkou a žemlovo-perníkovým knedlíkem

Alley hotel
Vepřové kolínko pečené na cibuli a černém pivě s moravským zelím a hrnkovými knedlíky

Vila Primavesi
Pečené jehněčí kolínko na rozmarýnu s pyré z bílých fazolí

Moravská restaurace
Guláš pro bojovníka (hovězí maso, opečená domácí klobása, cibule, paprika, feferony), houskové a hrnkové knedlíky

V hotelu Gemo se pro účast rozhodli také proto, že jim festival může pomoci zvednout návštěvnost.

"Jídlo je pomíjivé umění, může se z něj ale stát zážitek na celý život. V zimním období chodí lidé méně než v letním, proto jsme se rozhodli zúčastnit festivalu, který návštěvníky naláká," říká ředitelka hotelu Denisa Furdíková.

V Moravské restauraci vsadili na klasiku a rozhodli se připravit moravské speciality. "Kromě toho jsme připravili ještě pečená kachní prsíčka, která jsou u nás ale dlouhodobě oblíbená, a tak se na festivalový lístek dostala taky," říká provozní Renata Laurincová.

Loni, kdy se Grand restaurant festival konal jen v Praze, ho navštívilo přes sedm tisíc lidí, kteří dohromady projedli asi 4,5 milionu korun. Jedna ze zákaznic prý na své oblíbené menu přišla devatenáctkrát.