Příprava a výroba obřího velikonočního zajíce pro letošní ročník Velikonočního putování Vinohradskou ulicí v Uherském Hradišti zabrala cukrářkám více než osmačtyřicet hodin.
"Zajíc váží 169 kilogramů, na délku má sto sedmdesát centimetrů, na šířku pětasedmdesát a na výšku i s ušima rovný metr. Doufám, že nám zápis do České knihy rekordů po roce znovu vyjde. Pokud ano, tak se pokusíme letošního zajíce i loňského beránka dát do Guinessovy knihy rekordů," říká Jarmila Jonáková, majitelka cukrárny Katrin, kde obří zajíc vznikl.
Čtveřice cukrářek z chomoutovské cukrárny na obří cukrovinku při výrobě spotřebovala 770 vajec, sedmdesát tři kilogramů piškotu, třiapadesát kilogramů krému, dvacet kilogramů marmelády a čtyřiadvacet kilogramů marcipánu.
Rozměry zajíce jsou úctyhodné - váha 169 kilogramů, výška s ušima jeden metr a délka 170 centimetrů. Cukrárna se s ním uchází o zápis do České knihy rekordů. foto: Luděk Peřina, MF DNES
Další úskalí je ale teprve čeká, zajíce musí v neděli dopoledne převézt v pořádku do Uherského Hradiště. "Naložíme ho do našeho velkého chladícího auta a odvezeme do Uherského Hradiště. Potom ho posvětí farář, nakonec ho rozkrájíme lidem," nastiňuje osud rekordního zajíce Jonáková.
Obří zajíc má být už druhou rekordní cukrovinkou chomoutovské cukrárny. Tou první byl vloni obří velikonoční beránek, který už je v České knize rekordů zapsán. foto: Luděk Peřina, MF DNES
Ta se cukrařině věnuje už od roku 1990, ačkoli není vyučenou cukrářkou. "Jsem původním povoláním ekonomka, ale moji předkové byli až do konce 19. století cukráři a pekaři. Dodnes při výrobě cukroví používám jejich staré tradiční receptury, bez chemie a konzervantů," prozrazuje.