Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Družstvo prodávalo přes mlékomaty až tisíc litrů denně, teď s nimi končí

V Prostějově po sedmi letech postupně končí kdysi populární automaty na čerstvé mléko. Ze čtyř mlékomatů zůstává přímo ve městě už pouze jediný, provozovat ho však nebudou výrobci mléka, ale místní obchodník. Zájem lidí o čerstvé mléko podle zemědělců opadl a oni už dál nechtějí dotovat ztrátový byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z37d35e44ň97k25a 12V85e25s20e21l39á 8859125407680

Je to škoda. :-( Automat z OC Arkáda zmizel už dávno a teďka zrušili i ve Zlaté bráně... :-/ Zajímalo by mě, kolik lidí se ze severní části města potáhne až ke Koupelkám... :-(

0/0
9.6.2016 20:58

V42o26j30t66a 22Š30e38f56l62e72r 7465492973756

Družstvo je prostě drahé. 17Kč i kdyby 14Kč za litr je prostě moc. Čerstvé plnotučné mléko 3,5% ve skleněné flašce mají aktuálně v Globusu za 14.9Kč

Za tyhle prachy někdo vyrobil mléko, mlékárna ho musela odvést do Opočna, museli ho prohnat mlékárnou, pasterizovat, homogernizovat, pravda ukradli z něj cca 0,3%tuku, pak ho naflakovat do skleněné láhve, pak dovést Globusu a Globus ho převezl přes půl republiky k nám. Tam ho jeho prodavači dotáhli na regál a se ziskem prodali za 14,9Kč,

Tady se ten kdo to mléko vyrobil, nemusel ho přepravovat přes půl republiky, několikrát překládat, zpracovávat, jen ho od krávy nalill do nějakého automatu, poblíž kravína nemusí na něj vyrábět a platit lahev snaží mít svůj zisk, zisk mlékárny a zisk prodejce, tím je prostě drahý a nic neprodá, ať to mléko prodávají za 10Kč/litr a prodají vše co vyrobí. Budou mít vděčné zákazníky.

+3/−8
8.6.2016 13:36

P70e49t31r 30T75y40č26k33a 6815202349892

I kdyz ten mlekomat bude stat u kravina tak naklady na jeho provoz urcite nejsou nulove.

+4/0
8.6.2016 13:51

V37o60j74t42a 16Š74e18f35l14e47r 7845742683116

Určitě jsou nesrovnatelně nižší než náklady na provoz a pořízení mlékárny a supermarketu o dopravních nákladech na křižování mlékem napříč republikou nehovoříc. To prostě neukecáte, jen náklady na vyrobení skleněné láhve, etikety a uzávěru budou vyšší než 2Kč jen dovést láhev z Opočna k nám do globusu (přes 200km) bude při plném kamionu dělat cca 1Kč/lahev, atd. To nehovořím o energetických nákladech, oni nadojí a zchladí tím to končí, mlékárna ho musí zchladit, pak při pasterizaci prudce zahřát a pak opět rychle zchladit, protlačit homogenizátorem, zabalit za paletovat atd.

Tohle nákladově nelze srovnat s převezením a nalitím do něčeho velkosti a funkce ledničky s dávkovačem.

Koneckonců zákazníci rozhodli je to drahé, proto to nekupují.

+2/−2
8.6.2016 14:17

J98a77n 80U35l78r61y86c48h 4481707180658

pointa je, že a) ta mlíkárna si diktuje ceny až tak, že vykupuje i pod výrobními náklady, b) ten mlíkomat prodává (taky dík přehysterizované opatrnosti naší veřejnosti) tak malé množství, že prostor pro snižování ceny je nakonec mnohem menší než u objemů odebíraných mlíkárnou (mimochodem, mlíko ve skleněných lahvích (většinou méně jak litrových) se v obchodech prodává pěkně draho)

+1/0
8.6.2016 14:37

B35o10h51u18s44l20a41v 32K92r76á81l30í65k 2701410719716

"Přehysterizovaná opatrnost naší veřejnosti" vznikla zejména po té epidemii v jižních Čechách.

+1/0
8.6.2016 14:39

B33o64h55u60s74l40a48v 52K56r41á72l12í87k 2221130339506

V poměru k množství mléka ty náklady na mlékomat budou nepochybně vyšší.

+1/0
8.6.2016 14:38

M49i17c83h95a13l 74R42e46j18z31e94k 5606687175291

Ty bys mel podnikat. Tak to vsechno mit zmaknuty;-D

0/0
8.6.2016 17:52

K24a76r25e16l 62D14r59d68a 6134642867

Ta cena 14,90 Kč se mi nezdá. To není standardní cena za slušné plnotučné mléko. Akční ceny nejsou vypovídající. Selské mléko se prodává běžně kolem 30 Kč. Pokud podobné seženu za 20 Kč, je to dobrá cena.

Je fakt, že trh je plný mléka za 10,90-14,90. Většina zákazníků nakoupí v této kategorii.

+2/0
9.6.2016 6:21

V78l68a29s14t64a 78S95v25o31b33o87d75a 4299889224

On z něho neukradl 0.3% tuku ale 3-4% tuku a proto ho mohl prodávat levněji. Jak to dělá dneska Madeta co všechno z těch 3% vyrobí, protože čerstvě nadojené mléko má až 8%tuku.

0/0
12.6.2016 16:29

J24a66n18a 53B90e86r33k52o87v21á 6953959706453

Jako dítě jsem vyrůstla na čerstvém kravském mléku. Po několika desetiletích jsem zkusila opět čerstvé mléko a ač je to divné - mě už nechutnalo. Holt zvykla jsem si na tu vodu bez vůně a zápachu. Škoda, ale čerstvé mi smrdí a jak jsem ho měla ráda !

+2/0
8.6.2016 13:13

J88a47n 80N40o25v95ý 5733275149662

Občas mi přijde, že na idnes je opravdu zvláštní vzorek lidí. Všichni pijou jen čerstvé mléko z mlékomatu nebo rovnou od sedláka, všechno musí být domácí, bio, farmářské trhy, farmářské bedýnky, pečivo z rozmrazené polotovaru je pro ně fujky, uzeniny by nedali do úst, taky fujky. Kupují zásadně jen u malého řezníka, malého zelináře, jezdí si pro zboží na farmu. Hyper a super markety jsou pro ně sprosté slovo a škaredý fujky mainstreem. A proto všichni ti malí a domácí tak "skvěle" prosperují. Ona bude asi jedna "pravda" do diskuze a pak druhá "pravda" při nákupu.

+7/0
8.6.2016 13:10

P25e63t53r 84H95a35h11n 1953279496898

Chápu, že tam asi ta cedule musí být, ještě bych napsal, že to říká hygienik!

Beru mléko z mlékomatu roky a ještě nikdy jsem je nepřevařil a také je převařovat nebudu. Je to docela jiná chuť než z obchodu, a ty krabice, to už vůbec snad ani není mléko...

+6/−1
8.6.2016 12:53

P92e59t58r 73T10y54č26k40a 6915672819352

Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni nebo Staphylococus aureus.

+1/−3
8.6.2016 12:56

P78e41t84r 17T44y13č92k48a 6955622519372

Nevim za co minus. To je prece ten bonus k cerstvemu mleku o ktery kazdy stoji.

0/−2
8.6.2016 14:19

B37o43h48u56s61l19a10v 78K30r55á95l87í31k 2661250519566

Mínus máte asi za to, že jste na nějaké důležité bakterie zapomněl.

+3/0
8.6.2016 14:40

J85a21r97m42i37l74a 52Z20e28l65e91n33s10k92á 9408188311453

Čerstvě udělaný test mého domácího mléka - nic takového tam nenajdete. Při běžné hygieně a péči o zvířata je mléko všech těchto breberek prosté, tak nestrašte. Jeden náš odborník napsal, že syrové mléko pije jen sebevrah, po 22 letech ještě žiji a nic mi není. Testy jsou povinné na prodej mléka ze dvora.

+1/−1
8.6.2016 15:11

P66e15t68r 78T81y67č13k14a 6335452969852

A to se ten test dělá na každé nadojené mléko?

0/0
8.6.2016 15:19

J77a87r50m90i20l50a 52Z93e98l67e94n45s43k53á 9178548301613

Ne, ale dodržuje se pořád stejná hygiena a péče o zvířata. Testy provádím minimálně 4x za dojnou sezonu, což je od dubna do října, a k tomu ještě 2x testuje mléko veterina. Hodnoty jsou dané zákonem. Navíc test není otázka hodiny, trvá to pět dní než máte výsledek. To by bylo mléko už zkažené. A navíc, kočka nebo pes, když má na výběr nikdy nevezme pasterované mléko. Jak zde bylo už napsáno, pasterované mléko je mléko mrtvé, tedy hnije. Čerstvé syrové mléko je živé, postupně mění chuť, ale pořád je pitelné. A co naši předkové, ti také pasterovali mléko? Vše je záležitost byznysu, muselo se mléko dostat do měst, muselo tedy déle vydržet. A péče o zvířata také nebyla na úrovni. Dnes mají zvířata, která dávají mléko, daleko důkladnější prohlídky, než mají lidé. Je vypracovaná metodika zdraví, podle které jsou zvířata každý rok podrobena vyšetření na tbc a odběry krve. Mléko od takových chovatelů je v pořádku.

+1/−1
8.6.2016 15:49

P64e78t98r 30T58y45č86k17a 6385402399332

Ano i predkove pasterovali mleko. Pasterizace mleka se provadi ohratim na min.71 stupnu a takove mleko se prodava jako cerstve.

0/0
8.6.2016 17:03

M50i16c22h41a86l 14R82e18j82z88e65k 5376467975201

A chutne. ;-D Ty jsi fakt magor. Pij si ty svoje cerstve krabice a neotravuj.

0/−1
8.6.2016 17:55

P33e44t38r 59T57y83č71k80a 6285852579382

Nerozumím tomu kde dnes lidi přišli na to, že nejlepší mléko je bez tepelné úpravy rovnou z krávy. Člověk je snad tele nebo co? I naší předci prostě mléko tepelně upravovali před kozumací. A dělali to tím spíš pro to, že zdravotnictví nebylo na takové úrovni jako dnes.

0/0
8.6.2016 20:45

K15a13t13e21ř21i63n75a 27F87e33n11c65l13o71v21á 8773747238713

Nic proti vám, každý máme svůj názor.

Jen mi při čtení přišlo na mysl, kolik lidí si bere do postele psa nebo kočku, kolik si nechá od psa olízat obličej, atp...

0/0
8.6.2016 20:17

B83o60h35u63s71l10a79v 80K48r78á35l93í54k 2391740779156

V jižních Čechách před lety zaznamenali kampylobakteriózu zřejmě rozšířenou z mlékomatů (71 nakažených), jinak obecně se jako riziko uvádí hlavně listerióza. Za sebe bych si asi občas zariskoval, ale malým dětem nebo těhotným ženám bych asi přece jen radil být opatrnější.

+2/0
8.6.2016 13:00
Foto

M79a76r53e72k 69T79o31n 8982428728569

Místo, aby udělali promo a prodavali mleko treba mesic za 10 kč, tak ho budou prodavat do marketu za 6kč litr.

+3/0
8.6.2016 12:50

P85e72t92r 15T15y24č72k77a 6785482409212

Za 6,-Kč / l prodávají cisternu a to si ta mlékarna pro to i dojede. V mlékomatu, který má svoje nemalé náklady, prodají pár set litrů za měsíc.

+3/0
8.6.2016 12:52

V40a82c36l48a62v 38M55a35c37h 1936160976970

To to mléko rovnou mohou vylít. Náklady na provoz automatu a nutnost zlikvidovat prošlé neprodané mléko - to je hlavní důvod, proč se mlékomaty ruší.

+1/0
8.6.2016 13:27

B68o97h23u79s14l63a38v 36K33r93á75l84í29k 2881400669966

"Výrobci mléka", to zní skoro jako "výrobci dešťové vody". Ale dnes už se za výrobce označuje i ten, kdo stáčí minerálku.

Pokud si čerstvé mléko převařím, tak to pak skutečně už nemá žádnou výhodu proti balenému mléku z obchodu. To už je pak teda lepší si koupit pasterizované. Ale bohužel už ani to není co bývalo. Dříve se v lahvích a pytlících prodávalo ještě celkem normální mléko, na kterém se usazovala smetana a které pak normálně zkyslo a i kyselé bylo dobré. To dnešní "čerstvé" mléko spíš shnije, než aby zkyslo.

+3/−1
8.6.2016 12:35

L97u65k48á64š 23Š89l43e41h67o70f85e46r 1293919665949

Jediný rozdíl je v homogenizaci, která sjednotí a zmenší velikost tukových kuliček v mléce. Můžete si koupit i mléko nehomogenizované, kde se smetana stále usazuje navrchu. Nicméně to není vhodné např. pro přípravu mléčné mikropěny do kávy atd.

+1/0
8.6.2016 12:40

B17o45h26u59s97l74a84v 11K83r17á87l60í62k 2421490259686

Já mám pocit, že i tehdy se na těch pytlících psalo, že to mléko je homogenizované. Ale stejně se na něm druhý den začala usazovat smetana a do třetího dne bylo mléko spolehlivě nakyslé, i když bylo v ledničce - to dnešní "čerstvé" mléko má trvanlivost třeba i pět dní, a pak nezkysne, ale zkazí se. Homogenizace má především účinek na chuť - mléko chutná tučněji, než kolik tuku v něm skutečně je.

+1/0
8.6.2016 12:47

L39u95k50á58š 42Š55l18e79h47o45f92e51r 1893139125199

Ale zkysne, kupuji ho pravidelně. Ano, vydrží v lahvi po otevření 3-4 dny, ale pokud ho necháte mimo lahev s přístupem vzhuchu, zkysne do druhého dne. A pokud jde o dřívější mléka, jen některá byla homogenizovaná - http://panorama.mnoho.info/userFiles/retro/10/mleko.jpg

0/0
8.6.2016 12:50

B89o22h52u24s16l97a32v 80K46r80á15l11í81k 2781350319706

Koukám, že ty nápisy jsou dost nahodilé. Na tom plnotučném je psáno, že je homogenizované, ale zase na něm (ani na tom polotučném vpravo) vůbec není napsáno, že je pasterizované. Možná je to implicitně dáno odkazem na ČSN 57 0599.

+1/0
8.6.2016 12:53

L88u95k25á46š 74Š89l17e78h60o39f90e59r 1933149845519

Jj, taky mě to zaujalo :-)

0/0
8.6.2016 12:59

I72v30a95n 11P61e41j72s69k21a61r 5495162961680

Po řadu let jsem kupoval mléko v automatech, přímo v Pardubicích. U automatu v Polabinách 3 byl problém s množstvím (někdy podstatně méně až o 20 %) i když automat dávkoval mléko v libovolném množství. Navíc vrcholně neochotná obsluha, která na reklamace množství odpovídala"dáváte tam málo peněz". Automat v OBI pak dával jen po litrech nebo litru a půl. Po krátké době však byl zrušen z důvodu nezájmu. Nyní jezdím každý týden do ZD Tuněchody, kde kupuji v automatu 3x 1,5 l mléka. litry nechávám zkysnout na výbornou "kyšku", která plně nahradí Activii s jejím "Bacteria actiregularis". Z další dávky pak dělám jogurt (hlavně pro manželku) nebo i tvaroh a sýr. To z kupovaného mléka neuděláte ani náhodou, protože shnije!!! Zažil jsem situaci v obchodě, kdy maminka nařídila svému synkovi, aby vrátil balení Activie, že je moc drahé. Doporučil jsem ji nakoupit čerstvé mléko a vyrobit si podstatně levnější vlastní "Activii". Bohužel jsem si vysloužil jen "útrpný" pohled pro duševně méněcenného. Kyselé mléko si i upravuji např. rozmixováním banánů nebo jahod. Tak kdo můžete, zkuste to také. Navíc je kyselé mléko podstatně zdravější, protože upravuje střevní mikroflóru. Dávám ho někdy i svému psu a moc mu chutná.

+3/0
8.6.2016 12:33

L20u71k80á21š 23Š16l92e53h47o62f16e36r 1473919885869

I v obchodech máte mléko "trvanlivé", ze kterého opravdu tvaroh neuděláte, protože neobsahuje bakterie, a mléko "čerstvé", které je ošetřeno jen nižším stupněm pasterace a toto mléko vám klidně zkysne. Netřeba jezdit k farmářům;-)

+1/−1
8.6.2016 12:38

B85o11h25u40s16l14a35v 68K26r57á32l55í34k 2231490109816

Tzv. čerstvé mléko mívá lepší chuť, není v něm ta příchuť typická pro svařené nebo sušené mléko. Ale bohužel to, co se dnes prodává pod názvem "čerstvé mléko", už z nějakého důvodu v nic dobrého nezkysne.

Mimochodem, v některých regionech prodavači už vůbec ani netuší, co to čerstvé mléko je. Když se ptám, jestli mají čerstvé mléko, tak mi uraženě ukazují, že to trvanlivé mléko ještě není prošlé.

+4/0
8.6.2016 12:50

P91e29t29r 77T82y89č78k58a 6295822429942

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne

+2/0
8.6.2016 12:17

L34i92b80o79r 33H74l48u89b66u61č15e46k 4210940647837

... to je fakt divné, protože podle reakcí k různým článkům jsem nabyl dojmu, že prakticky každý Čech má svého mlékaře, řezníka, pekaře, farmáře, ševce, krejčího atd... kupodivu to nevede ke krachům super a hypermarketů, takže jsme zřejmě svědky zázraku...

+5/0
8.6.2016 12:14

M46i28c33h22a15l 54K55r71e69j18č13a 5218466806863

No zrejme ti, co v nich nakupuji, nemaji cas na idnes psat komentare :-)

0/0
8.6.2016 12:26

M31i91l73o90š 64Š50i75k10o47l11a 4193246397240

Nekupuji trvanlivé mléko. Jenom takové, které zkysne, nikoliv které zasmrádne. Čerstvé mléko se převaří a v lednici vydrží tři dny. Zkuste si nechat krabicové mléko zkysnout. Smrdí více než hnůj.

+4/−2
8.6.2016 12:02

D82i65t86a 34M93á21š10o58v30á 1880797469189

Kdyby bylo trvanlivé mléko přírodní produkt, nikdy by z něho časem nevznikl hlenovitý smradlavý šlem. Je v něm totiž sójové mléko. Krom dalších jiných přidaných látek. Není už žádným tajemstvím, že př. do obyčejného rohlíky přidají cca 30 komponent, přesto, že na rohlík jich stačí 4 -5. Proč by do "mléka" s úspěchem nepřidávali podobné hnusy, které s mlékem nemají moc společného, ale dlouho to vydrží? Protože to je obrovský byznys.

+4/−7
8.6.2016 11:56

L20u25k71á37š 53Š84l74e82h53o47f14e10r 1423709285859

O zpracování mléka toho zjevně víte hodně ;-D

+1/−1
8.6.2016 12:06

D21i95t40a 26M57á85š52o25v85á 1510697859729

O zpracování mléka vím dost na to, abych si stála za tím co jsem napsala.

+2/−4
8.6.2016 12:30

L71u84k21á27š 42Š64l84e75h73o65f38e63r 1413389285829

Jasně, sice nemáte tušení, jak funguje pasterace či UHT, ale jinak víte všechno ;-)

+1/−1
8.6.2016 12:33

D34i60t50a 81M72á18š92o48v30á 1590337719559

Nebuďte drzý. Léta vyrábím sýry a mlékařina je jeden z mých oborů.

+2/−1
8.6.2016 12:37

L50u11k25á87š 20Š81l62e91h81o10f15e42r 1193479395119

Tak od vás bych sýr rozhodně nechtěl ;-D

+2/−1
8.6.2016 12:41

P57e33t42r 61T89y28č14k98a 6625912719962

Nevíš o tom nic. Mléko nic jiného než mléko od krávy neobsahuje a ani obsahovat nesmí.

+2/−2
8.6.2016 12:34

D81i41t22a 29M32á63š23o74v30á 1560647899519

Prosím, netykejte mně.

+1/0
8.6.2016 12:37

P60e45t48r 62T70y62č47k67a 6435752489232

V trvanlivém mléku žádné sojové mléko není.

+1/−1
8.6.2016 12:18

D88i20t96a 83M20á28š70o30v83á 1270727299899

V trvanlivém mléku sójové mléko je a víte proč? Protože sója je výborně obchodovatelná komodita. Před 30 lety nikdo sóju neznal. A protože se levno vypěstuje a draho prodává, proč z ní neudělat zdravý hit a dávat jí místo mléka? co na tom, že jí člověk i zvířata neumí trávit a mají pak neidentifikovatelné problémy se zažíváním? Berte neberte. Dalo mně dost úsilí, abych toto postupně zjistila. V běžných médiích se toto ovšem nedozvíte. Proč taky?

+3/−2
8.6.2016 12:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.