Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Družstvo prodávalo přes mlékomaty až tisíc litrů denně, teď s nimi končí

V Prostějově po sedmi letech postupně končí kdysi populární automaty na čerstvé mléko. Ze čtyř mlékomatů zůstává přímo ve městě už pouze jediný, provozovat ho však nebudou výrobci mléka, ale místní obchodník. Zájem lidí o čerstvé mléko podle zemědělců opadl a oni už dál nechtějí dotovat ztrátový byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z16d55e85ň53k83a 50V86e67s78e52l69á 8969345537400

Je to škoda. :-( Automat z OC Arkáda zmizel už dávno a teďka zrušili i ve Zlaté bráně... :-/ Zajímalo by mě, kolik lidí se ze severní části města potáhne až ke Koupelkám... :-(

0/0
9.6.2016 20:58

V90o43j25t52a 83Š89e10f89l21e46r 7905422623956

Družstvo je prostě drahé. 17Kč i kdyby 14Kč za litr je prostě moc. Čerstvé plnotučné mléko 3,5% ve skleněné flašce mají aktuálně v Globusu za 14.9Kč

Za tyhle prachy někdo vyrobil mléko, mlékárna ho musela odvést do Opočna, museli ho prohnat mlékárnou, pasterizovat, homogernizovat, pravda ukradli z něj cca 0,3%tuku, pak ho naflakovat do skleněné láhve, pak dovést Globusu a Globus ho převezl přes půl republiky k nám. Tam ho jeho prodavači dotáhli na regál a se ziskem prodali za 14,9Kč,

Tady se ten kdo to mléko vyrobil, nemusel ho přepravovat přes půl republiky, několikrát překládat, zpracovávat, jen ho od krávy nalill do nějakého automatu, poblíž kravína nemusí na něj vyrábět a platit lahev snaží mít svůj zisk, zisk mlékárny a zisk prodejce, tím je prostě drahý a nic neprodá, ať to mléko prodávají za 10Kč/litr a prodají vše co vyrobí. Budou mít vděčné zákazníky.

+3/−8
8.6.2016 13:36

P13e23t81r 39T27y70č87k94a 6815442489352

I kdyz ten mlekomat bude stat u kravina tak naklady na jeho provoz urcite nejsou nulove.

+4/0
8.6.2016 13:51

V43o16j42t94a 24Š28e44f76l64e49r 7465972433836

Určitě jsou nesrovnatelně nižší než náklady na provoz a pořízení mlékárny a supermarketu o dopravních nákladech na křižování mlékem napříč republikou nehovoříc. To prostě neukecáte, jen náklady na vyrobení skleněné láhve, etikety a uzávěru budou vyšší než 2Kč jen dovést láhev z Opočna k nám do globusu (přes 200km) bude při plném kamionu dělat cca 1Kč/lahev, atd. To nehovořím o energetických nákladech, oni nadojí a zchladí tím to končí, mlékárna ho musí zchladit, pak při pasterizaci prudce zahřát a pak opět rychle zchladit, protlačit homogenizátorem, zabalit za paletovat atd.

Tohle nákladově nelze srovnat s převezením a nalitím do něčeho velkosti a funkce ledničky s dávkovačem.

Koneckonců zákazníci rozhodli je to drahé, proto to nekupují.

+2/−2
8.6.2016 14:17

J94a19n 94U21l31r54y82c53h 4961237510358

pointa je, že a) ta mlíkárna si diktuje ceny až tak, že vykupuje i pod výrobními náklady, b) ten mlíkomat prodává (taky dík přehysterizované opatrnosti naší veřejnosti) tak malé množství, že prostor pro snižování ceny je nakonec mnohem menší než u objemů odebíraných mlíkárnou (mimochodem, mlíko ve skleněných lahvích (většinou méně jak litrových) se v obchodech prodává pěkně draho)

+1/0
8.6.2016 14:37

B45o58h57u55s94l89a19v 76K56r14á74l91í11k 2231760239586

"Přehysterizovaná opatrnost naší veřejnosti" vznikla zejména po té epidemii v jižních Čechách.

+1/0
8.6.2016 14:39

B14o79h97u43s17l75a76v 73K37r60á93l37í29k 2641170589656

V poměru k množství mléka ty náklady na mlékomat budou nepochybně vyšší.

+1/0
8.6.2016 14:38

M69i88c81h73a39l 69R51e38j18z12e17k 5806437185951

Ty bys mel podnikat. Tak to vsechno mit zmaknuty;-D

0/0
8.6.2016 17:52

K78a72r98e78l 43D59r68d84a 6304932107

Ta cena 14,90 Kč se mi nezdá. To není standardní cena za slušné plnotučné mléko. Akční ceny nejsou vypovídající. Selské mléko se prodává běžně kolem 30 Kč. Pokud podobné seženu za 20 Kč, je to dobrá cena.

Je fakt, že trh je plný mléka za 10,90-14,90. Většina zákazníků nakoupí v této kategorii.

+2/0
9.6.2016 6:21

V21l49a55s19t32a 22S41v12o82b87o61d51a 4889419984

On z něho neukradl 0.3% tuku ale 3-4% tuku a proto ho mohl prodávat levněji. Jak to dělá dneska Madeta co všechno z těch 3% vyrobí, protože čerstvě nadojené mléko má až 8%tuku.

0/0
12.6.2016 16:29

J93a42n64a 41B81e30r38k50o30v56á 6883799496933

Jako dítě jsem vyrůstla na čerstvém kravském mléku. Po několika desetiletích jsem zkusila opět čerstvé mléko a ač je to divné - mě už nechutnalo. Holt zvykla jsem si na tu vodu bez vůně a zápachu. Škoda, ale čerstvé mi smrdí a jak jsem ho měla ráda !

+2/0
8.6.2016 13:13

J80a22n 50N57o12v81ý 5973785949492

Občas mi přijde, že na idnes je opravdu zvláštní vzorek lidí. Všichni pijou jen čerstvé mléko z mlékomatu nebo rovnou od sedláka, všechno musí být domácí, bio, farmářské trhy, farmářské bedýnky, pečivo z rozmrazené polotovaru je pro ně fujky, uzeniny by nedali do úst, taky fujky. Kupují zásadně jen u malého řezníka, malého zelináře, jezdí si pro zboží na farmu. Hyper a super markety jsou pro ně sprosté slovo a škaredý fujky mainstreem. A proto všichni ti malí a domácí tak "skvěle" prosperují. Ona bude asi jedna "pravda" do diskuze a pak druhá "pravda" při nákupu.

+7/0
8.6.2016 13:10

P40e35t17r 26H31a19h46n 1433659366298

Chápu, že tam asi ta cedule musí být, ještě bych napsal, že to říká hygienik!

Beru mléko z mlékomatu roky a ještě nikdy jsem je nepřevařil a také je převařovat nebudu. Je to docela jiná chuť než z obchodu, a ty krabice, to už vůbec snad ani není mléko...

+6/−1
8.6.2016 12:53

P87e21t79r 33T47y90č91k65a 6385822289592

Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni nebo Staphylococus aureus.

+1/−3
8.6.2016 12:56

P89e41t40r 59T68y90č62k14a 6535112399332

Nevim za co minus. To je prece ten bonus k cerstvemu mleku o ktery kazdy stoji.

0/−2
8.6.2016 14:19

B64o98h29u14s86l89a62v 59K60r81á11l88í12k 2661190259686

Mínus máte asi za to, že jste na nějaké důležité bakterie zapomněl.

+3/0
8.6.2016 14:40

J95a76r89m50i92l76a 65Z61e28l83e39n21s34k88á 9638568791133

Čerstvě udělaný test mého domácího mléka - nic takového tam nenajdete. Při běžné hygieně a péči o zvířata je mléko všech těchto breberek prosté, tak nestrašte. Jeden náš odborník napsal, že syrové mléko pije jen sebevrah, po 22 letech ještě žiji a nic mi není. Testy jsou povinné na prodej mléka ze dvora.

+1/−1
8.6.2016 15:11

P43e14t12r 13T77y31č45k57a 6115382729502

A to se ten test dělá na každé nadojené mléko?

0/0
8.6.2016 15:19

J52a31r65m37i62l60a 46Z56e97l46e10n29s56k78á 9378708961353

Ne, ale dodržuje se pořád stejná hygiena a péče o zvířata. Testy provádím minimálně 4x za dojnou sezonu, což je od dubna do října, a k tomu ještě 2x testuje mléko veterina. Hodnoty jsou dané zákonem. Navíc test není otázka hodiny, trvá to pět dní než máte výsledek. To by bylo mléko už zkažené. A navíc, kočka nebo pes, když má na výběr nikdy nevezme pasterované mléko. Jak zde bylo už napsáno, pasterované mléko je mléko mrtvé, tedy hnije. Čerstvé syrové mléko je živé, postupně mění chuť, ale pořád je pitelné. A co naši předkové, ti také pasterovali mléko? Vše je záležitost byznysu, muselo se mléko dostat do měst, muselo tedy déle vydržet. A péče o zvířata také nebyla na úrovni. Dnes mají zvířata, která dávají mléko, daleko důkladnější prohlídky, než mají lidé. Je vypracovaná metodika zdraví, podle které jsou zvířata každý rok podrobena vyšetření na tbc a odběry krve. Mléko od takových chovatelů je v pořádku.

+1/−1
8.6.2016 15:49

P30e84t68r 62T17y22č90k74a 6405412499632

Ano i predkove pasterovali mleko. Pasterizace mleka se provadi ohratim na min.71 stupnu a takove mleko se prodava jako cerstve.

0/0
8.6.2016 17:03

M13i24c19h96a27l 11R58e73j52z16e57k 5436137245561

A chutne. ;-D Ty jsi fakt magor. Pij si ty svoje cerstve krabice a neotravuj.

0/−1
8.6.2016 17:55

P32e75t17r 34T19y37č25k69a 6205432409402

Nerozumím tomu kde dnes lidi přišli na to, že nejlepší mléko je bez tepelné úpravy rovnou z krávy. Člověk je snad tele nebo co? I naší předci prostě mléko tepelně upravovali před kozumací. A dělali to tím spíš pro to, že zdravotnictví nebylo na takové úrovni jako dnes.

0/0
8.6.2016 20:45

K90a95t31e20ř81i53n83a 36F13e11n55c30l62o27v89á 8773857818543

Nic proti vám, každý máme svůj názor.

Jen mi při čtení přišlo na mysl, kolik lidí si bere do postele psa nebo kočku, kolik si nechá od psa olízat obličej, atp...

0/0
8.6.2016 20:17

B16o83h45u82s50l31a14v 33K93r91á79l77í65k 2361140369636

V jižních Čechách před lety zaznamenali kampylobakteriózu zřejmě rozšířenou z mlékomatů (71 nakažených), jinak obecně se jako riziko uvádí hlavně listerióza. Za sebe bych si asi občas zariskoval, ale malým dětem nebo těhotným ženám bych asi přece jen radil být opatrnější.

+2/0
8.6.2016 13:00
Foto

M70a62r73e16k 98T22o10n 8122238898449

Místo, aby udělali promo a prodavali mleko treba mesic za 10 kč, tak ho budou prodavat do marketu za 6kč litr.

+3/0
8.6.2016 12:50

P41e50t43r 25T14y59č93k56a 6495742269852

Za 6,-Kč / l prodávají cisternu a to si ta mlékarna pro to i dojede. V mlékomatu, který má svoje nemalé náklady, prodají pár set litrů za měsíc.

+3/0
8.6.2016 12:52

V86a60c13l58a46v 74M50a92c97h 1566360136790

To to mléko rovnou mohou vylít. Náklady na provoz automatu a nutnost zlikvidovat prošlé neprodané mléko - to je hlavní důvod, proč se mlékomaty ruší.

+1/0
8.6.2016 13:27

B82o41h15u80s32l91a16v 88K62r89á78l87í29k 2831180859396

"Výrobci mléka", to zní skoro jako "výrobci dešťové vody". Ale dnes už se za výrobce označuje i ten, kdo stáčí minerálku.

Pokud si čerstvé mléko převařím, tak to pak skutečně už nemá žádnou výhodu proti balenému mléku z obchodu. To už je pak teda lepší si koupit pasterizované. Ale bohužel už ani to není co bývalo. Dříve se v lahvích a pytlících prodávalo ještě celkem normální mléko, na kterém se usazovala smetana a které pak normálně zkyslo a i kyselé bylo dobré. To dnešní "čerstvé" mléko spíš shnije, než aby zkyslo.

+3/−1
8.6.2016 12:35

L19u76k82á11š 69Š57l61e47h59o19f24e43r 1173379705609

Jediný rozdíl je v homogenizaci, která sjednotí a zmenší velikost tukových kuliček v mléce. Můžete si koupit i mléko nehomogenizované, kde se smetana stále usazuje navrchu. Nicméně to není vhodné např. pro přípravu mléčné mikropěny do kávy atd.

+1/0
8.6.2016 12:40

B82o98h78u71s64l43a84v 63K95r18á72l82í73k 2381870209826

Já mám pocit, že i tehdy se na těch pytlících psalo, že to mléko je homogenizované. Ale stejně se na něm druhý den začala usazovat smetana a do třetího dne bylo mléko spolehlivě nakyslé, i když bylo v ledničce - to dnešní "čerstvé" mléko má trvanlivost třeba i pět dní, a pak nezkysne, ale zkazí se. Homogenizace má především účinek na chuť - mléko chutná tučněji, než kolik tuku v něm skutečně je.

+1/0
8.6.2016 12:47

L31u72k35á43š 31Š30l93e55h70o18f58e97r 1613919395949

Ale zkysne, kupuji ho pravidelně. Ano, vydrží v lahvi po otevření 3-4 dny, ale pokud ho necháte mimo lahev s přístupem vzhuchu, zkysne do druhého dne. A pokud jde o dřívější mléka, jen některá byla homogenizovaná - http://panorama.mnoho.info/userFiles/retro/10/mleko.jpg

0/0
8.6.2016 12:50

B87o50h22u53s52l54a55v 80K73r37á86l83í33k 2581480369926

Koukám, že ty nápisy jsou dost nahodilé. Na tom plnotučném je psáno, že je homogenizované, ale zase na něm (ani na tom polotučném vpravo) vůbec není napsáno, že je pasterizované. Možná je to implicitně dáno odkazem na ČSN 57 0599.

+1/0
8.6.2016 12:53

L69u81k93á49š 39Š87l52e18h63o15f44e32r 1703669225849

Jj, taky mě to zaujalo :-)

0/0
8.6.2016 12:59

I42v61a83n 45P65e36j50s98k96a55r 5475962451160

Po řadu let jsem kupoval mléko v automatech, přímo v Pardubicích. U automatu v Polabinách 3 byl problém s množstvím (někdy podstatně méně až o 20 %) i když automat dávkoval mléko v libovolném množství. Navíc vrcholně neochotná obsluha, která na reklamace množství odpovídala"dáváte tam málo peněz". Automat v OBI pak dával jen po litrech nebo litru a půl. Po krátké době však byl zrušen z důvodu nezájmu. Nyní jezdím každý týden do ZD Tuněchody, kde kupuji v automatu 3x 1,5 l mléka. litry nechávám zkysnout na výbornou "kyšku", která plně nahradí Activii s jejím "Bacteria actiregularis". Z další dávky pak dělám jogurt (hlavně pro manželku) nebo i tvaroh a sýr. To z kupovaného mléka neuděláte ani náhodou, protože shnije!!! Zažil jsem situaci v obchodě, kdy maminka nařídila svému synkovi, aby vrátil balení Activie, že je moc drahé. Doporučil jsem ji nakoupit čerstvé mléko a vyrobit si podstatně levnější vlastní "Activii". Bohužel jsem si vysloužil jen "útrpný" pohled pro duševně méněcenného. Kyselé mléko si i upravuji např. rozmixováním banánů nebo jahod. Tak kdo můžete, zkuste to také. Navíc je kyselé mléko podstatně zdravější, protože upravuje střevní mikroflóru. Dávám ho někdy i svému psu a moc mu chutná.

+3/0
8.6.2016 12:33

L44u24k87á26š 67Š52l98e17h44o41f58e47r 1173319835249

I v obchodech máte mléko "trvanlivé", ze kterého opravdu tvaroh neuděláte, protože neobsahuje bakterie, a mléko "čerstvé", které je ošetřeno jen nižším stupněm pasterace a toto mléko vám klidně zkysne. Netřeba jezdit k farmářům;-)

+1/−1
8.6.2016 12:38

B60o52h54u31s48l23a81v 98K52r70á83l47í11k 2421520469736

Tzv. čerstvé mléko mívá lepší chuť, není v něm ta příchuť typická pro svařené nebo sušené mléko. Ale bohužel to, co se dnes prodává pod názvem "čerstvé mléko", už z nějakého důvodu v nic dobrého nezkysne.

Mimochodem, v některých regionech prodavači už vůbec ani netuší, co to čerstvé mléko je. Když se ptám, jestli mají čerstvé mléko, tak mi uraženě ukazují, že to trvanlivé mléko ještě není prošlé.

+4/0
8.6.2016 12:50

P48e26t28r 64T28y66č15k49a 6105122459382

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne

+2/0
8.6.2016 12:17

L44i52b36o47r 54H11l25u57b31u34č44e71k 4270410297507

... to je fakt divné, protože podle reakcí k různým článkům jsem nabyl dojmu, že prakticky každý Čech má svého mlékaře, řezníka, pekaře, farmáře, ševce, krejčího atd... kupodivu to nevede ke krachům super a hypermarketů, takže jsme zřejmě svědky zázraku...

+5/0
8.6.2016 12:14

M66i63c97h67a20l 30K87r65e64j56č54a 5138536286133

No zrejme ti, co v nich nakupuji, nemaji cas na idnes psat komentare :-)

0/0
8.6.2016 12:26

M84i47l56o25š 32Š39i46k85o83l30a 4213386757980

Nekupuji trvanlivé mléko. Jenom takové, které zkysne, nikoliv které zasmrádne. Čerstvé mléko se převaří a v lednici vydrží tři dny. Zkuste si nechat krabicové mléko zkysnout. Smrdí více než hnůj.

+4/−2
8.6.2016 12:02

D85i45t77a 98M50á50š42o91v24á 1490777869789

Kdyby bylo trvanlivé mléko přírodní produkt, nikdy by z něho časem nevznikl hlenovitý smradlavý šlem. Je v něm totiž sójové mléko. Krom dalších jiných přidaných látek. Není už žádným tajemstvím, že př. do obyčejného rohlíky přidají cca 30 komponent, přesto, že na rohlík jich stačí 4 -5. Proč by do "mléka" s úspěchem nepřidávali podobné hnusy, které s mlékem nemají moc společného, ale dlouho to vydrží? Protože to je obrovský byznys.

+4/−7
8.6.2016 11:56

L91u50k56á95š 54Š46l85e86h55o93f12e82r 1633819435859

O zpracování mléka toho zjevně víte hodně ;-D

+1/−1
8.6.2016 12:06

D38i43t31a 11M29á86š56o14v61á 1210367879459

O zpracování mléka vím dost na to, abych si stála za tím co jsem napsala.

+2/−4
8.6.2016 12:30

L68u69k46á40š 87Š88l89e39h82o35f50e29r 1143839625239

Jasně, sice nemáte tušení, jak funguje pasterace či UHT, ale jinak víte všechno ;-)

+1/−1
8.6.2016 12:33

D27i17t63a 13M58á92š47o58v10á 1310877889449

Nebuďte drzý. Léta vyrábím sýry a mlékařina je jeden z mých oborů.

+2/−1
8.6.2016 12:37

L69u66k11á27š 27Š19l63e23h92o73f52e59r 1603869245279

Tak od vás bych sýr rozhodně nechtěl ;-D

+2/−1
8.6.2016 12:41

P27e66t72r 39T95y97č18k76a 6935962209692

Nevíš o tom nic. Mléko nic jiného než mléko od krávy neobsahuje a ani obsahovat nesmí.

+2/−2
8.6.2016 12:34

D24i51t98a 53M29á72š81o18v33á 1200497709699

Prosím, netykejte mně.

+1/0
8.6.2016 12:37

P49e73t56r 13T26y43č75k30a 6915362919902

V trvanlivém mléku žádné sojové mléko není.

+1/−1
8.6.2016 12:18

D89i36t91a 71M13á16š57o93v21á 1230487539789

V trvanlivém mléku sójové mléko je a víte proč? Protože sója je výborně obchodovatelná komodita. Před 30 lety nikdo sóju neznal. A protože se levno vypěstuje a draho prodává, proč z ní neudělat zdravý hit a dávat jí místo mléka? co na tom, že jí člověk i zvířata neumí trávit a mají pak neidentifikovatelné problémy se zažíváním? Berte neberte. Dalo mně dost úsilí, abych toto postupně zjistila. V běžných médiích se toto ovšem nedozvíte. Proč taky?

+3/−2
8.6.2016 12:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.