Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jesenicko dalo Evropě „citrony severu“, po odsunu Němců upadly v zapomnění

Před 200 lety vyšlechtili sadaři na Jesenicku unikátní moravský sladkoplodý jeřáb. V 19. století se rozšířil do celé Evropy a znali ho i v zámoří, mimo jiné díky velkému obsahu vitaminu C. Z Jeseníků ale po poválečném odsunu téměř zmizel. Teď ho sem chce vrátit skupina nadšenců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R69a76d46i98m 17P44o38l31á96š73e40k 9556433769529

Jinak možná je "problém" taky v tom, že se plete sladký jeřáb z Jesenicka s Jeřábem Oskeruše , který je záležitostí našich vinařských regionů.

0/−2
24.3.2018 17:27

F97r52a40n62t49i28š62e75k 77N35a34v79r74á96t87i88l 8189151936564

To nemůžete myslet vážně! Jeřáb oskeruše neboli oskeruše domácí pochází ze Středomoří a roste výhradně v teplých oblastech a na vápencových půdách.

+1/0
24.3.2018 19:37

J79i54ř44í 29T83i27n51t26ě50r81a 6750609653660

Vážená pane Navrátile,

Radim Polášek měl pravděpodobně na mysli Sorbus aucuparia var. moravica.

http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/moravský-sladkoplodý/44.html

0/0
24.3.2018 23:25

R31a62d87i75m 48P11o17l11á67š72e82k 9646623349189

Jeřáb se dříve běžně sázel podél cest i mimo Sudety, jednak byl hlavně na podzim červenými plody velmi dekorativní, jednak zajišťoval potravu všelijakému ptactvu.

A sazenice byly k dispozici v lese. A dobře rostl i zasazený v suchém silničním náspu.

A na rozdíl od ovocných stromů to nebyl zdroj rozmíšek lidí o ovoce na třeba pálení.

Jinak v nedávné minulosti po roce 1989 se sázelo leccos, například spousta jeřábů se vysázela v Kopřivnici, podle habitusu to byl právě ten jedlý jeřáb, nicméně už nějaký zplanělý, protože byl i po projití mrazem hodně nahořklý.

A taky jsem viděl polní cestu, kde byly okraje osázeny černým jeřábem . aronií, naroubovaným právě tuším na klasický jeřáb ve výšce cca metr osumdesát. A|si nějaká tehdejší dotovaná výsadba nebo naopak komerční školce se to nepovedlo prodat a tak to udala místní radnici....

Jestli ale na té polní cestě ty aronie vydržely, nedostaly nožičky a neodcestovaly do zahrad, to netuším. Akorát vím, že nebyly udržovány, některé rašily z podnože a ta aronii přerůstala.

+2/0
24.3.2018 16:26

F84r32a49n48t29i71š52e17k 21N78a32v75r46á34t95i59l 8729231186744

Milý autore plačtivého příběhu. Jeřáb "Moravský sladkoplodý" nezmizel odsunem Němců, ale právě naopak. Pěstovala ho Šlechtitelská stanice ovocnářská ve Velkých Losinách, která vznikla v roce 1947! Jeřáb byl zapsán do Listiny povolených odrůd v roce 1954. Ve Velkých Losinách ho nyní produkuje Sempra Praha, a.s. spolu s další odrůdou, a to Jeřábem černým. K objednání tamtéž a také v nejbližší kvalitní ovocnářské školce. Toto není placená reklama, jen uvedení blábolu na správnou míru.

+8/−1
24.3.2018 16:20

A35n10t42o66n92í49n 77S86v71o46b28o63d27a 3174653599352

u nás ho vytlačily jiné druhy ovoce, třeba aronie - černý jeřáb

0/0
24.3.2018 15:34

J21a45k93u77b 54C76h95l25á34d69e76k 8713238202502

Zajímavý článek. Jen mě vrtá hlavou, jak je možné, že se vitamin z jeřábu uchová i při vaření. Měl jsem za to, že C se ničí při 70 stupních

+1/0
24.3.2018 15:14

D53a59d82a83k 89P82e54t79r 7931650454748

Neupadl v zapomění, pochopitelně není na zahrádkách rozšířen jako jiné ovoce, ale nazanikl. Byl a je běžně dostupný v ovocných školkách. Jeho pikantní, sladko kyselá chuť ne každému vyhovuje.

+3/0
24.3.2018 13:27

F59r68a58n38t68i45š33e60k 77N24a95v79r32á45t50i68l 8789111246574

Také se divím, že autor píše o záležitostech, o kterých nemá ani páru. Ale to je dnes u novinářů normální.

+4/0
24.3.2018 16:21







Najdete na iDNES.cz