Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

F45r54a63n68t95i52š35e17k 15N47a14v67r68á91t37i53l 8559101306404

Milý autore plačtivého příběhu. Jeřáb "Moravský sladkoplodý" nezmizel odsunem Němců, ale právě naopak. Pěstovala ho Šlechtitelská stanice ovocnářská ve Velkých Losinách, která vznikla v roce 1947! Jeřáb byl zapsán do Listiny povolených odrůd v roce 1954. Ve Velkých Losinách ho nyní produkuje Sempra Praha, a.s. spolu s další odrůdou, a to Jeřábem černým. K objednání tamtéž a také v nejbližší kvalitní ovocnářské školce. Toto není placená reklama, jen uvedení blábolu na správnou míru.

+8/−1
doporučit
24.3.2018 16:20

D78a16d78a52k 66P95e43t14r 7471140644818

Neupadl v zapomění, pochopitelně není na zahrádkách rozšířen jako jiné ovoce, ale nazanikl. Byl a je běžně dostupný v ovocných školkách. Jeho pikantní, sladko kyselá chuť ne každému vyhovuje.

+3/0
doporučit
24.3.2018 13:27

R55a15d21i93m 89P67o35l51á58š75e95k 9156713819239

Jeřáb se dříve běžně sázel podél cest i mimo Sudety, jednak byl hlavně na podzim červenými plody velmi dekorativní, jednak zajišťoval potravu všelijakému ptactvu.

A sazenice byly k dispozici v lese. A dobře rostl i zasazený v suchém silničním náspu.

A na rozdíl od ovocných stromů to nebyl zdroj rozmíšek lidí o ovoce na třeba pálení.

Jinak v nedávné minulosti po roce 1989 se sázelo leccos, například spousta jeřábů se vysázela v Kopřivnici, podle habitusu to byl právě ten jedlý jeřáb, nicméně už nějaký zplanělý, protože byl i po projití mrazem hodně nahořklý.

A taky jsem viděl polní cestu, kde byly okraje osázeny černým jeřábem . aronií, naroubovaným právě tuším na klasický jeřáb ve výšce cca metr osumdesát. A|si nějaká tehdejší dotovaná výsadba nebo naopak komerční školce se to nepovedlo prodat a tak to udala místní radnici....

Jestli ale na té polní cestě ty aronie vydržely, nedostaly nožičky a neodcestovaly do zahrad, to netuším. Akorát vím, že nebyly udržovány, některé rašily z podnože a ta aronii přerůstala.

+2/0
doporučit
24.3.2018 16:26

J93a20k20u23b 19C81h90l11á38d75e21k 8123988192302

Zajímavý článek. Jen mě vrtá hlavou, jak je možné, že se vitamin z jeřábu uchová i při vaření. Měl jsem za to, že C se ničí při 70 stupních

+1/0
doporučit
24.3.2018 15:14

R68a11d81i31m 22P62o79l42á63š86e73k 9776813129199

Jinak možná je "problém" taky v tom, že se plete sladký jeřáb z Jesenicka s Jeřábem Oskeruše , který je záležitostí našich vinařských regionů.

0/−2
doporučit
24.3.2018 17:27







Najdete na iDNES.cz