Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival nóbl lahůdek se blíží. V kraji pozve gurmány devět podniků

  7:06aktualizováno  7:06
Začátek festivalu Grand Restaurant Festival už netrpělivě vyhlíží především všichni milovníci dobrého jídla. V Olomouckém kraji se do něj letos zapojilo celkem devět podniků, které budou servírovat speciální menu. Zájemci mohou speciality za lákavou cenu ochutnat až do konec února.

Do festivalu jídla se zapojila i restaurace Oliva hotelu Ibis. Na snímku šéfkuchař Karel Švarc. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Výlet do gastronomického nebe chce v Olomouckém kraji zájemcům po roce opět nabídnout Grand Restaurant Festival. V pořadí čtvrtý ročník celorepublikové kulinářské akce se letos rozroste nejen co do délky svého trvání, ale i do počtu podniků.

Místo loňských šesti, které navštívilo přes 1 630 festivalových hostů, jich v kraji tentokrát bude už devět. Vedle dvou v Přerově a šesti v Olomouci mohou lidé na speciální menu zajít i do Velkého Újezdu.

Festivalové menu nabízí i carpaccio z červené řepy s panna cottou z kozího sýra

Festivalové menu nabízí i carpaccio z červené řepy s panna cottou z kozího sýra z Beskyd.

Festivalové menu nabízí i filet z mořského ďasa v uzeném vepřovém líčku na

Zájemci budou moci ochutnat také filet z mořského ďasa v uzeném vepřovém líčku na mangoldu s topinamburem rösti.

Festivalové menu nabízí i telecí galantinu s macerovanými šalotkami na víně s

Chybět nebude ani telecí galantina s macerovanými šalotkami na víně s bramborem v husím sádle.

V celé zemi je pak restaurací zapojených do festivalu jídla více než stovka. A místo jednoho měsíce budou mít ti, kteří by jindy do dražších restaurací na vybrané speciality nezamířili, možnost něco z nich okusit o téměř dva týdny déle než loni.

Celorepubliková akce, která má umožnit co největší skupině lidí namlsat chuťové buňky, startuje 15. ledna. Letos ale neskončí už za měsíc, potrvá až do 28. února.

"Termín jsme prodloužili s ohledem na zájem, který o festival byl na řadě míst v České republice v minulém roce," řekla mluvčí přehlídky Dominika Vrkotová.

Restauratéři prošli přísným sítem

Organizátoři chtějí kvalitnímu jídlu, letos s příchutí regionálních a farmářských surovin, dělat mimo jiné i určitou osvětu.

"Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země za symbolické ceny," popsal za organizátory ředitel festivalu Grand Restaurant Pavel Maurer.

Jako příklad uvedl jednu z nejprestižnějších pražských restaurací, kde obdobné základní menu přijde na téměř tři tisíce korun. Ale festivaloví hosté získají speciální tříchodové degustační menu jen za stokoruny. "Festivalová místa v této konkrétní restauraci byla po spuštění naší internetové rezervace vyprodaná za osm minut," nastínil zájem o festival Maurer.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer.

Dostat se mezi vyvolené, kteří se tento rok ocitli na seznamu festivalových restaurací, není snadné. Procházejí přísným sítem. Organizátoři přehlídky, kteří se kdysi inspirovali i obdobnou akcí v Londýně, pustili na seznam více než stovku tuzemských podniků, ale jen ty ověřené.

"Většinu z nich jsme navštívili. V Olomouci jsem osobně zatím nevyzkoušel jen Gastroland. Na našem seznamu se objevují i nová místa, která mají potenciál získat lidi," míní Maurer. Jen za poslední týdny museli odmítnou na dvě desítky zájemců o festival jídla z řad tuzemských restauratérů. Důvod? Nesplňovali jejich představy o kvalitě.

"Snažíme se jasně odlišit od různých slevomatů a slevových akcí. Proto vybíráme z top restaurací," dodal Maurer. Ty pak u vybraného menu připraveného dle zadaných kritérií sníží cenu při zachování kvality pokrmů. Letošní novinkou je pak i propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.



Nejčtenější

Učitelka podruhé vyhrála konkurz na ředitelku, radní znovu vybrali jinou

Ilustrační snímek

Déja vu plné zklamání a rozčarování zažila v uplynulých dnech učitelka Kateřina Nétková ze Zábřehu na Šumpersku....

Advokát nazval mladého aktivistu Čecha bonzákem, komora ho pokárala

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček a aktivista Jakub Čech.

Renomovaného olomouckého advokáta Zdeňka Šťastného, který pracuje pro radnice i politiky, ostře pokárala advokátní...



Almaty - Olomouc 1:2, Sigma drama nepřipustila a čeká ji Sevilla

Olomoucký Martin Nešpor (vpravo) a Sergej Politevič z Kajratu Almaty v utkání...

Velké přání olomouckých fotbalistů se splnilo. Sigmě se podařilo v odvetném utkání 3. předkola Evropské ligy na hřišti...

Nejhezčí výstup na Praděd. Trasu z malebné osady moc lidí nevyužívá

Výstup na Praděd

Na Pradědu byl skoro každý, ale skutečně nejhezčí cestou se na nejvyšší kopec Jeseníků vydává jen málokdo. Řeč není o...

Olomoucký kouč Jílek: Vepřek by se měl chovat jinak, Pilař bude lepší

Olomoucký trenér Václav Jílek během pohárového utkání proti Kajratu Almaty.

Pohárová premiéra v roli hlavního trenéra pro něj dopadla dobře. "Myslím, že jsme ve finále vytěžili velmi dobrý...

Další z rubriky

Za nehodu, při níž zemřely dvě děti, dostal opilý řidič 6,5 roku

Místo tragické dopravní nehody, při níž na okraji Olomouce u křižovatky na...

Na šest a půl roku do vězení poslal olomoucký okresní soud řidiče, který na jaře zavinil v opilosti tragickou nehodu na...

Olomouc zvažuje postavit na kraji města parkovací dům pro dvě stovky aut

Vizualizace vzhledu zvažovaného parkovacího domu v olomoucké čtvrti Nové Sady u...

Olomoucká radnice se začala vážně zabývat myšlenkou postavit na okraji města několikapatrový parkovací dům. Ten by přes...

VIDEO: Na Prostějovsku shořela hala plná slámy, škoda jde do milionů

Při velkém požáru shořela v obci Protivanov plná hala slámy. Plameny poničily i...

Na Prostějovsku v noci shořela hala plná slámy. Požár zdolávalo devět jednotek hasičů ze dvou krajů. Plameny poničily i...

Najdete na iDNES.cz