V olomouckém NH Hotelu se o stravu českých fotbalových reprezentantů stará šéfkuchař Petr Zuček se svými spolupracovníky.

V olomouckém NH Hotelu se o stravu českých fotbalových reprezentantů stará šéfkuchař Petr Zuček se svými spolupracovníky. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Jak vaří šéfkuchař Rosickému a spol. v nejluxusnějším olomouckém hotelu?

  • 3
Fotbalová reprezentace se před startem kvalifikace o fotbalové Euro utábořila v nejnovějším a hlavně nejluxusnějším olomouckém hotelu. Na Andrův stadion je to odtud jen pár kroků. A o jídlo se Čechovi, Rosickému či Barošovi stará šéfkuchař s michelinskou hvězdou Petr Zuček.

Nejen vidina podařeného startu do kvalifikace o evropský šampionát může motivovat fotbalové reprezentanty, aby příští úterý vyhráli kvalifikační zápas s Litvou v Olomouci. Odměna za případné vítězství by byly například i pravé české buchty.

Překvapení v podobě typických českých dezertů a koláčů pro ně totiž chystá Petr Zuček, šéfkuchař olomouckého NH Hotelu, kde se čeští fotbalisté ubytovali.

Sladkosti před zápasem? Jedině z jogurtů

"Moučníky, které mohou reprezentanti dostávat před zápasem, jsou jen z jogurtů a nízkotučných surovin. Všichni ti kluci si přitom potrpí na bábovky a buchty. Mají to zakódované ještě z domovů a navíc, zakázané ovoce nejvíc chutná," říká šéfkuchař, který má za sebou pětiletou praxi v nejlepších londýnských restauracích a hotelech.

Ve vybraných podnicích vařil i anglické ragbyové reprezentaci, což jsou na ostrovech sportovní celebrity podobně jako u nás třeba hokejisti.

Menu pro špičku českého fotbalu se až do úterního zápasu řídí jen zásadami zdravé stravy. Na tu dohlížejí lékaři a nutriční specialisté. Ke snídani mají reprezentanti většinou cereálie, ovoce, nízkotučné jogurty a ovocné džusy.

K obědu hromady zeleniny a dietní maso

K obědu a večeři jim personál servíruje zeleninové saláty s nízkotučnými dresinky a dietní je i veškeré maso na talířích. Kromě telecího, králičího nebo krůtího dostává mužstvo i zvěřinu.

"Nejsme limitováni úpravou, ale nepoužíváme například směsi koření. Většinou kořeníme mořskou solí, třemi druhy pepře, čerstvými bylinami nebo česnekem," prozradil Petr Zuček.

Šéfkuchař, který má na kontě i jednu michelinskou hvězdu, přiznal, že náročné vaření to není. Pokrmy totiž většinou připravuje na páře nebo na vodě.

Hašek má z apartmánu výhled až na hřiště

Fotbalová reprezentace a management Českomoravského fotbalového svazu bydlí tentokrát doslova pár kroků od stadionu. V novém hotelu v areálu Sigmy Olomouc zaplnil realizační tým pětatřicet pokojů. Obsadil tak celé nejvyšší patro.

"Je odtud nádherný výhled na Olomouc. Předseda svazu Ivan Hašek má dokonce zamluvený apartmán, z něhož je i výborný výhled přímo na hřiště," podotkla obchodní manažerka hotelu Lucie Tesařová.

Čtyřhvězdičkový hotel je v provozu teprve čtyři měsíce. Hostit celebrity a početné delegace si zaměstnanci přitom vyzkoušeli už několikrát. Pár nocí tady strávil například prezident Václav Klaus a přespala tu i americká zpěvačka Suzanne Vega.

Speciální objednávky? Hlavně playstationy

"Na fotbalovou reprezentaci jsme se dlouho připravovali. Velice mě překvapilo, že nikdo neměl žádné speciální požadavky. Nejdůležitější pro ně byla strava," tvrdí ředitel hotelu Petr Nešpůrek.

Fotbalová delegace si podle něj nechala například jen zapojit audiovizuální techniku včetně playstationů. Volný čas mohou hráči trávit v sousedním sportovním centru, kam se dostanou podchodem. Mají tam fitness, bazén, sauny nebo tenisové kurty. Někteří už si byli zahrát i minigolf na střeše parkoviště.