Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jeseníky objevují zapomenuté chutě, restaurace nabídnou dobová jídla

  6:29aktualizováno  6:29
Majitelé restaurací v Jeseníkách připravují pro návštěvníky, kteří do hor přijedou v létě, unikátní kulinářský zážitek. V rámci neobvyklého festivalu totiž budou během sezóny podávat pokrmy pod receptů z minulých staletí.

Masové knedlíčky a Frýdeberský salát. | foto: Zdeněk Nováček

Ojedinělý gastronomický festival začne v Jeseníkách v červnu a potrvá celé léto. Restaurace i kavárny tu budou hostům podávat tradiční jídla a pochoutky z hor podle receptů objevených v archivech. Vyjde také jesenická kuchařka.

Lidé se tak mohou těšit například na Frýdeberský salát, Pradědovu husu s jablky nebo Vozkovu houskovou polévku.

Recept na Vozkovu polévku

Housková polévka.

Suroviny: 4 housky, vývar, žloutek, smetana, petržel - 1 lžíce, sůl, pepř

Postup: Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru. Necháme je rozmočit, provaříme a propasírujeme. Polévku povaříme s rozkvedlaným žloutkem. Ozdobíme opraženými plátky housky.

"Gastronomický festival pod názvem Chuť Jeseníků začne v červnu a potrvá celé léto. Během této doby budou místní restaurace nabízet hostům jídla, která připravovali původní obyvatelé hor a podhůří," uvedla Jana Bachroňová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které kulinářský festival ve spolupráci s jesenickými restauracemi pořádá.

Podle Bachroňová jsou Jeseníky historicky vykořeněným regionem, takže zde neexistuje povědomí o tradiční gastronomii.

"Nám se podařilo v archivech a doslova v babičkovských sešitech nalezených na půdách najít desítky receptů, které jsou pro Jeseníky typické. Ty chceme v rámci festivalu zavést do nabídek restaurací po celých horách a také v jejich podhůří," podotkla Bachroňová.

Lidé tak ochutnají tradiční jídla Jeseníků podle pozapomenutých receptů. Zájem o přípravu pokrmů z jesenické minulosti projevila už desítka majitelů nebo provozovatelů restaurací, například majitel Černého havrana v Šumperku Jiří Bachtík.

"O tradiční regionální kuchyni je všude velký zájem. Vybereme z nabídky receptů asi dvacet jídel a ta budeme v průběhu léta postupně střídat. Měla by to být opravdu jídla, která jsou spojena přímo s tímto krajem," uvedl Bachtík.

Maso s křenem.

Maso s křenem.

Posvícenská paštika.

Posvícenská paštika.

Vilémovy koblihy.

Vilémovy koblihy.

"Regionální kuchyně je velmi atraktivním tématem. Návštěvníky vždy zajímají krajové speciality, protože vždy o konkrétním místě hodně vypovídají. Je dobře, že jesenická jídla minulosti budou schopni nabídnout i místní restauratéři," řekl předseda Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jakub Kulíšek.

Sdružení Jeseníky přes hranici pokračuje festivalem v propagaci tradiční jesenické kuchyně. Před nedávném měla velký úspěch Jesenickonyská kuchařka, která byla brzy rozebraná.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ministr dopravy Dan Ťok přichází na středeční schůzi vlády ve Strakově...
Stavbu obchvatu brzdí ministr, tvrdí starosta Mohelnice. Ťok se ohradil

Ostrá slovní přestřelka se rozhořela mezi starostou Mohelnice a ministrem dopravy Danem Ťokem. Starosta tvrdí, že resort společně s Ředitelstvím silnic a...  celý článek

Dva civilní zaměstnanci olomouckého krajského hasičského sboru. Jana Kohoutová...
Zpod auta vyprostili učitelku, která sama zachránila děti. Dostali cenu

Medaile hejtmana za záchranu lidského života si převzali dva civilní zaměstnanci olomouckého krajského hasičského sboru. Jana Kohoutová a Květoslav Zabák v...  celý článek

Během údržby se na dolní nádrží přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně...
Převrácený jeřáb v elektrárně Dlouhé stráně shodili hasiči do nádrže

Řízeným sesunutím do dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně se rozhodli odborníci řešit problém s autojeřábem, který se zde v pátek převrátil...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.