Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů.

Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Po dvouletém půstu se palírny nezastaví. Skvělá je úroda i kvas

  • 1
Na plný výkon teď jedou všechny pěstitelské pálenice v Olomouckém kraji. Úvod sezony, který obstarává pálení třešní, totiž vychází nad očekávání dobře. Navíc lidé po mizerných letech, kdy se urodilo málo ovoce, pálí jako o závod. I kvalita ovoce je vynikající, vyzdvihují provozovatelé pálenic.

„Došly zásoby, protože dva roky nic moc nebylo. A jelikož je super úroda, tak toho lidé chtějí využít,“ říká majitel Pěstitelské pálenice Hnilica ve Velkém Týnci na Olomoucku Pavel Hnilica.

„Letos jsou třešně nadstandardní – jak co do množství, tak kvality,“ pochvaluje si majitel pálenice Ve dvoře v Šumvaldu na Olomoucku Pavel Krestýn. Loni naopak byly hodně vzácné, protože květy spálil mráz.

„Když loni někdo přivezl padesát litrů třešňového kvasu, tak to bylo hodně, letos vozí běžně desetkrát tolik,“ popsal Krestýn.

Rekordní množství třešní teď vozí lidé také do Hanácké pálenice Těšetice na Olomoucku. „Třešní je nejvíc za posledních pět až sedm let, navíc stihly dokonale vyzrát. A lidé jezdí se skvělým kvasem. Výsledkem je výborná třešňovice,“ sdělil vedoucí provozu Antonín Zlámal.

Třešně teď navíc mají také špičkovou „výtěžnost“, shodují se palírníci. „Ze sto litrů třešňového kvasu je někdy až dvanáct litrů padesátiprocentní pálenky. Průměr za dosavadní sezonu je zatím deset litrů. Desetiprocentní výtěžnost je super,“ vyzvedl Hnilica.

Meruňky letos dozrály o dva až tři týdny dříve

Zhruba do poloviny srpna bude jako výsledný produkt pěstitelských pálenic převládat pálenka z třešní. V jižní části regionu se už začínají pálit i meruňky. „Meruněk je letos nadúroda, podobně jako u třešní,“ řekl Hnilica.

To potvrzují i zemědělci. Meruňky letos dozrály o dva až tři týdny dříve a jejich kvalita je po hubených letech velmi dobrá. Například v zavlažovaných sadech společnosti Unisad Plus v Medlově-Králové se už sklízí naplno.

„Meruňky už budeme mít tento týden očesané, přitom sklizeň měla teprve začínat,“ uvedl jednatel společnosti Pavel Vodseďálek.

Postupně budou nabíhat další druhy ovoce. „Dozrávají špendlíky, lidé už sbírají mirabelky a letní jablka. Stejně jako u třešní bude i u tohoto ovoce nadprůměrná úroda, takže o zdárné pokračování sezony bude postaráno,“ říká majitel Palírny Dolní Libina na Šumpersku Radek Stloukal.

Vrchol sezony bude patřit tradičně švestkám. I těch bude letos dost. „Rané švestky už dozrávají. Tady jsou větve tak obsypané, že se sklánějí k zemi. Moc pěkně vypadají i hrušky,“ popsal Pavel Hnilica.