Na polích zemědělce Ladislava Kašpara si lidé nasbírají cibuli, mrkev, petržel, červenou řepu, dýně, cukety, patizony, zelí, rajčata nebo například melouny.
„Cibule bude dost, petržele, mrkve a červené řepy taky a jsou letos i krásné,“ informoval Kašpar.
Pěstitel letos láká na více druhů než v minulých letech. „Zájem je o co nejširší sortiment. Hodně sem míří mladé rodiny a chtějí od každého něco. Proto jsem rozšířil nabídku,“ dodal. V nabídce ale budou chybět například dříve avizované salátové okurky.
„Těm se vůbec nedařilo. Nemám rád chemii, tak z nich letos nebude nic,“ odůvodnil.
O samosběr je obrovský zájem, první dny je nápor největší. „Lidé se bojí, že se na ně nedostane, tak dorazí první den a na poli je plno. Loni jich bylo v tento termín kolem tří tisíc,“ odhadl Kašpar s tím, že v dalších dnech je už příchozích méně. Sbírat se bude do té doby, dokud to počasí dovolí.
„Už se těšíme. Byli jsme spokojení. Je to takový návrat do dětství,“ svěřila se třeba Lenka Křižanovská ze Šumperska.
Lidé míří za zeleninou nejen z okolí, ale také ze vzdálenějších míst. „Máme to přes 120 kilometrů. Loni jsme byli spokojení, pokud bude i letos možnost, rádi přijedeme,“ řekl Tomáš Zavadil, který bydlí na Vysočině.
Lidé přijeli třeba až z Karlových Varů
Loni si přijeli zeleninu sami posbírat i zájemci až z Karlových Varů. „Jezdí k nám lidé z Ostravska, jižní Moravy nebo i Vysočiny. Sto kilometrů pro ně není problém,“ doplnil Kašpar.
Samosběry v kraji:Vojnice u Olomouce Blatec u Olomouce Třeština u Mohelnice |
Odměnou za práci na poli jim je čerstvá zelenina za cenu, která je výrazně nižší než v obchodech. Za kilo mrkve zaplatí čtyři koruny, za kilo cibule například šest korun. V obchodech stojí kilo cibule běžně kolem dvaceti korun, kilo mrkve přibližně pětadvacet.
Pole se zeleninou lákají i nepoctivce, podle Kašpara se jedná ale jen o minimum případů.
„Lidem se nechce riskovat, že bych je přistihl a pak by si už nemohli nakoupit zeleninu oficiální cestou,“ sdělil.
Samosběr zeleniny se farmář rozhodl zavést kvůli nedostatku brigádníků i nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody.
„Ceny, za které pěstitelé svou zeleninu udají v samosběru či ze dvora a které jsou příznivější než v kamenných obchodech a marketech, jsou přesto stále vyšší než ty, za které by plodiny prodali velkoobchodu či obchodním řetězcům,“ upozornila Zuzana Přibylová ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Přes prodej v samosběru, ze dvora nebo farmářskou prodejnu se však k zákazníkům stále dostane jen velmi malá část domácí zeleniny.
Samosběry se řeší i nedostatek pracovníků
Příznivci vlastní sklizně u zemědělce v kraji získají i brambory. K mání budou například od pátku 10. září v Blatci u Olomouce, kilo vyjde na šest korun. Farmář Leon Vlček nabízí i cibuli nebo česnek. Brambory si lidé sami posbírají i v Třeštině u Mohelnice.
„Samosběr budeme mít v pátek 17. a v sobotu 18. září, téměř všechny brambory se vysbírají v prvních termínech,“ informoval zemědělec Libor Havlíček. V nabídce bude mít dva druhy brambor, žluté za devět korun za kilo, červené za deset.
Samosběry, ale i třeba prodej ze dvora či bedýnky představují současný trend.
„Je to nová příležitost odbytu, přímý kontakt se spotřebitelem, vybudování klientely, navázání dlouhodobějších osobních vztahů, možnost rozšířit sortiment o další druhy zeleniny, jejichž dodávky do velkoobchodů jsou nerentabilní,“ dodala Přibylová. Zavádí se, případně rozšiřují, i z obav mezi pěstiteli o pracovní sílu pro sklizeň zeleniny.
VIDEO: Na polích se sklízí i obilí. Reportér to zkusil s největším kombajnem v Česku:
21. srpna 2021 |