Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dodáte kvas a za dvě hodiny odcházíte s vlastní třešňovicí. Palírny jedou naplno

  9:27aktualizováno  9:27
Palírenská sezona je v plném proudu a pálenice v Olomouckém kraji se teď nezastaví, pálenka se stáčí i o víkendech. Radost jim dělá i počasí, ve vedrech ovoce rychle kvasí. Na vlastní pálenku tak lidé dlouho čekat nemusí, mohou ji mít za pár hodin.
Palírenská sezona je v plném proudu a pálenice v Olomouckém kraji se teď nezastaví, pálenka se stáčí i o víkendech. (Ilustrační snímek)

Palírenská sezona je v plném proudu a pálenice v Olomouckém kraji se teď nezastaví, pálenka se stáčí i o víkendech. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

Doslova za pár hodin mohou mít vlastní pálenku lidé, kteří dovezou ovocný kvas do některé z pálenic v kraji. Ačkoliv tam nyní mají napilno a ke kotlům se někde chodí i o víkendu, aby se stíhalo, na svůj mok nebudete dlouho čekat. V současnosti se pálí hlavně z třešní, tradiční sezona švestek teprve přijde.

"Pálíme i o víkendu, v sobotu dopoledne. Objednávky stále přijímáme, stejně jako rezervace. Lidé u nás na pálenku rozhodně dlouho nečekají," uvádí Pavel Hnilica z Pěstitelské pálenice ve Velkém Týnci.

"Momentálně je sezona v plném proudu. V teplotách, jaké nyní panují, ovoce rychle kvasí."

Plné ruce práce teď mají i v dolnolibinské pálenici manželů Stloukalových. Pokud se vám nechce ztrácet čas hlídáním kvasu, v pálenici to udělají za vás.

"Lidem můžeme hlídat jejich kvas a v okamžiku, kdy je připravený, jim zavoláme, že se bude pálit. Samozřejmě ale můžou přivézt již hotový kvas a druhý den si odvezou pálenku. Možné je i celý zhruba dvouhodinový proces pálení u nás pozorovat. Lidé to dělají, protože je to zajímá. A také pálenku mají dřív," přiblížila Eva Stloukalová.

Nejvíc se nyní pálí z třešní, meruněk i loňských jablek

Momentálně do pálenic lidé přivážejí kvasy z raného ovoce – především třešní, ve Velkém Týnci už se setkali i s letošními meruňkami. V Dolní Libině naopak přijímají hlavně kvasy z loňských jablek a s třešněmi teprve začínají. Nejrušnější období a tradiční sezona švestek pálenice v kraji teprve čeká.

"Je to těžké odhadnout, každý rok se to mění. Letos za sebou máme chladné, mokré jaro a pak rychlý nástup veder. Ovoce se urodí možná méně, ale zase bude mít více cukru, což je příznivé pro výrobu alkoholu," nastínila Stloukalová.

Na rozdíl od některých dalších krajů zdejší ovocnáři neočekávají nízkou úrodu švestek, takže i na podzim bude v pálenicích rušno.

"Oproti letním měsícům bývá na podzim rozhodně rušněji. I my teď pálíme třešně, ale ty jsou dost pracné na sbírání," vysvětluje Petr Markovský z palírny v Hraběšicích na Šumpersku.

Právě klasická slivovice patří u zákazníků k nejoblíbenějším. Následuje ji jablkovice. V pálenicích se setkávají i s tím, že si lidé přejí pálenku z některých odrůd jablek "říznout" ovocem, s kterým se chuťově doplňují. Častý je třeba mix jablek se švestkami.

Naopak jen výjimečně se pálí z rybízu a malin, které se zde příliš nepěstují. "Raritou je pak pálení z moštu, což v okolí dělávali sudetští Němci. S tím už se však člověk setká velmi zřídka," dodává Stloukalová.

A kolik za litr pálenky lidé zaplatí? Cena se odvíjí podle druhu alkoholu. Ve velkotýnecké pálenici vyjde litr padesátiprocentního alkoholu na 125 korun. V Hranicích se cena určuje i podle množství. "Čím více si toho zákazník nechá vypálit, tím méně zaplatí. Zhruba však stojí litr padesátiprocentní pálenky 130 korun," uvedl Martin Jurčák z pálenice U Lucifera v Hranicích.

Autoři:


Nejčtenější

Učitelka podruhé vyhrála konkurz na ředitelku, radní znovu vybrali jinou

Ilustrační snímek

Déja vu plné zklamání a rozčarování zažila v uplynulých dnech učitelka Kateřina Nétková ze Zábřehu na Šumpersku....

Advokát nazval mladého aktivistu Čecha bonzákem, komora ho pokárala

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček a aktivista Jakub Čech.

Renomovaného olomouckého advokáta Zdeňka Šťastného, který pracuje pro radnice i politiky, ostře pokárala advokátní...



Olomoucký kouč Jílek: Vepřek by se měl chovat jinak, Pilař bude lepší

Olomoucký trenér Václav Jílek během pohárového utkání proti Kajratu Almaty.

Pohárová premiéra v roli hlavního trenéra pro něj dopadla dobře. "Myslím, že jsme ve finále vytěžili velmi dobrý...

Nejhezčí výstup na Praděd. Trasu z malebné osady moc lidí nevyužívá

Výstup na Praděd

Na Pradědu byl skoro každý, ale skutečně nejhezčí cestou se na nejvyšší kopec Jeseníků vydává jen málokdo. Řeč není o...

Výlet skutečnou divočinou na Moravě. Na lodi skrz Litovelské Pomoraví

Rezervace Ramena řeky Moravy představuje nefalšovanou divočinu.

Za současného sucha mají tuzemští vodáci čím dál těžší najít sjízdnou řeku. Při pátrání, kam vyrazit na dvoudenní...

Další z rubriky

Spali s kalhotami pod hlavou, přesto návštěvníky závodů okradli zloději

Ilustrační snímek

O zručnosti zlodějů se přesvědčili tři návštěvníci Mistrovství Evropy v autokrosu, které se o uplynulém víkendu konalo...

Řidič smrtelně zranil chodce a ujel. Policie shání záznamy z kamer

Ilustrační snímek

Už několik dní se snaží policisté vypátrat řidiče, který na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje srazil chodce a z...

Vyhozená mluvčí žaluje Olomoucký kraj, výpověď je podle ní neplatná

Bývalá tisková mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová, kterou úřad...

Okresní soud v Olomouci se začal zabývat sporem bývalé tiskové mluvčí Kamily Navrátilové s Olomouckým krajem....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz