Několikanásobný mistr České republiky v přípravě bramborového salátu Martin...

Několikanásobný mistr České republiky v přípravě bramborového salátu Martin Pánek (na snímku s vítězným salátem roku 2014). | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Správné brambory a vejce, ale i kus lásky. Tak dělá bramborový salát mistr

  • 2
Brambory vařené na tenerifský způsob, křepelčí vejce, jablka starých krajových odrůd... Nachystat bramborový salát je docela alchymie. Alespoň v podání pětinásobného mistra ČR v přípravě tohoto pokrmu Martina Pánka z Jeseníku. Pro MF DNES prozradil svůj zatím poslední vítězný recept.

„Základem dobrého salátu jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Z brambor je potřeba použít varný typ A, tedy salátovky. Sám používám brambory od kamarádů zemědělců, dobré brambory se ale dnes dají sehnat i v obchodě,“ říká Pánek s tím, že svůj vítězný salát z roku 2015 připravil z odrůd Adéla, Salome a Annabelle.

Při vaření hlíz mistr bramborových salátů dodržuje recept, který získal na španělském ostrově Teneriffe.

„Brambory tam vaří ve slupce tři hodiny v nasyceném solném roztoku, na čtyři litry vody dávají kilo soli. Sůl z brambor vytáhne vodu, ty se kvůli tomu sice zmenší, zato perfektně zlojovatí. Podmínkou ale je, že hlízy nesmí být nijak poškozené, jinak se sůl dostane dovnitř a přesolí je,“ podotýká.

Další Pánkovo doporučení se týká výběru vajec.

„Optimální je použít domácí vajíčka. Pokud se k nim člověk nedostane, pak by v obchodě neměl šetřit a měl by koupit vejce z podestýlky či od slepic z volného výběhu,“ popisuje s tím, že kuchařky určitě neprohloupí, když do salátu přidají řapíkatý celer a sladké a kyselé jablko, které mu dodají tu správnou chuť.

Naopak pozor by si měly dávat na pepř. „Určitě se to s ním nesmí přehánět. To ale platí obecně, všeho musí být přiměřeně. Každopádně doporučuji nechat salát den v chladu zaležet,“ prozrazuje.

Povídání Pánek uzavírá radou, která je podle něj nejdůležitější: „Můžete si nakoupit sebelepší suroviny, když ale do salátu nedáte kus lásky, tak dobrý nebude.“

Několikanásobný šampion letos výjimečně svůj titul neobjahoval, zasedl „jen“ v porotě „salátového“ mistrovství. Mrzet ho to ale nemusí, přípravy štědrovečerní přílohy, kterou tradičně dodá nejen pro rodině, ale také kamarádům, si užije dost.

„Vidím to tak na 30 kilo,“ usmál se.

Pánkům mistrovský bramborový salát 2015

Suroviny:
2 kg brambor A (více níže), 8 křepelčích vajíček, 4 slepičí vejce z více dvorů, 4 mrkve, 1 červená kapie, 1 bílá, 1 žlutá a 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 jablka různých odrůd, 5 sterilovaných okurek, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř a med.

Postup:
Brambory odrůd Adéla, Salome a Annabelle vaříme na takzvaný tenerifský způsob, v nasyceném solném roztoku dvě až tři hodiny - na čtyři litry vody dáme jeden kilogram soli. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vařenou mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a nakrájíme na velmi jemné kousky. Jablka odrůd gdánský hranáč, malinové holovousé a kalvil červený oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce. Aby nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtky a použijeme na dozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Salát solíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.