Před dozráváním stojí za to podložit jahodové keře slámou, aby plody neležely...

Před dozráváním stojí za to podložit jahodové keře slámou, aby plody neležely na zemi. Při sběru pak plody nahnilé či plesnivé okamžitě odstraňujte, aby se choroba nešířila. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

Sběr jahod v Olomouckém kraji končí, úrodu poničilo extrémní počasí

  • 0
Jahodové plantáže v Olomouckém kraji pomalu zavírají, samosběr letos skončil sotva začal. Kvůli střídajícímu se počasí jahody buď plesnivěly, nebo naopak dozrály během pár dní tak rychle, že je zájemci nedokázali všechny posbírat. Přesto jahodárny zaznamenaly rekordní počty zájemců.

"Ze tří samosběrných jahodových plantáží máme otevřenu už jen jednu, a to v Prostějově. Lidé si mohou přijít jahody natrhat od pěti hodin odpoledne do sedmi, musí si však donést vlastní nádoby, protože košíky už jsme všechny vyprodali," řekl majitel jahodárny Ondřej Dostál.

Podle něj nyní ještě dozrávají některé z odrůd a jahody si lidé mohou ještě tento týden. "Podle toho, zda v řádcích něco zbude, možná naposledy otevřeme ještě v neděli," dodal.

Do pátku mohou lidé denně jezdit také na pole do Skrbeně.

"Jahod je tam ještě relativně dost, najít se dají i ty opravdu pěkné," říká zaměstnankyně Ovocné školky Skrbeň, které jahodové pole patří.

Podle ní byla letos sezona problematická. "Za všechno mohlo počasí, nejprve jahody nedozrály a měly čtrnáct dní zpoždění a pak najednou dozrály všechny," konstatovala.

Stejný problém měli i na plantážích v Prostějově a Olomouci. "Letošní sezona pro samosběr byla zkrácená. Nejprve dlouho pršelo a asi padesát procent jahod jsme museli vyházet. Další týden přišla pětatřicetistupňová vedra a ty zbývající jahody hrozně rychle dozrály. Lidé je nestačili sbírat. O ty jsme také přišli," řekl Dostál s tím, že následující týden přišly opět deště, takže další polovina jahod shnila.

Kroupy poničily i další ovoce, úroda bude malá

Že se střídavé počasí zkraje léta projeví také na úrodě dalšího ovoce, potvrzuje i ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč. "Už nyní mám informace třeba od sadařů, že kroupy, které se krajem prohnaly, poničily část úrody. Ta se pak hodí spíš do moštů nebo pálenek, pěkných konzumních plodů letos bude málo. Pokud ale ovoce začne hnít, nic z něj nebude," varuje Porč.

"Přestože se u nás dá sbírat i za deště díky slámové podestýlce, na které jahody pěstujeme, celkově byla sezona, co se jahod týče, podprůměrná, běžně samosběr trvá zhruba šest týdnů, letos to byly průměrně čtyři a někde i tři týdny," sdělil Dostál. Naopak vzrostl počet zájemců o čerstvé ovoce.

"Účast lidí byla opravdu nadprůměrná, denně dorazily do jahodáren stovky lidí. Můžu říct, že zájem o samosběr se rok od roku zvyšuje," říká s tím, že lidé většinou odcházejí s velkým množstvím natrhaného ovoce.

"Ti, kteří samosběr neznají, většinou přijdou s vlastním malým kyblíčkem, pak u nás narychlo dokupují košíky, aby si jahod mohli odvézt co nejvíce," směje se majitel firmy.

Po končící sklizni jahod budou mít lidé možnost zakoupit si také okurky. Ty je sice firmy nenechají si natrhat přímo v záhonu, mohou si je však koupit před vraty.

"Najímáme brigádníky, kteří lidem okurky natrhají. Očekáváme, že s prodejem začneme od 10. července, kvůli mokru a zimě se sběr opozdil," stěžovala si na počasí i majitelka Farmy Papůvka v Pňovicích.