Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hanácká špendlíkovice zaujala v USA, z klání dvou tisíc pálenek má bronz

  17:07aktualizováno  17:07
Divoký špendlík roste v podstatě všude podél polí, cest a rybníků a lidem ani nestojí za to, aby plody připomínající zakrslé švestky sbírali. Jan Kleiner ze Žešova na Prostějovsku z nich ovšem vyrábí pálenku, která zaujala i porotu expertů na prestižní soutěži lihovin World Spirits Competition v San Francisku.

Jan Kleiner u kameninových nádob určených k zrání pálenky. Jeho destilát z divokých špendlíků zaujal odbornou porotu na prestižním World Spirits Competition v San Francisku. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Žešovský ovocný destilát Wild Pin nakonec v konkurenci dvou tisíc vzorků z celého světa ocenili bronzovou medailí.

„Všechno začalo s jistým panem Novákem ze Žešova, který k nám chodil pálit a vždycky měl vynikající nápoj. Popisoval nám, že po okolí sbírá plané švestky ‚kulatky‘,“ popisuje Jan Kleiner, jenž před deseti lety jako první držitel soukromé licence v ČR začínal s košer produkty.

Rodinná pálenice má cenu

„Tak jsme to také zkusili a postupně nabírali zkušenosti od našich zákazníků, kterých máme kolem šesti tisíc ročně. Kromě toho jsme začali využívat i další druhy ovoce,“ dodává.

Rodinná firma se kromě provozu pěstitelské pálenice a lihovaru postupně zaměřila právě na výrobu limitovaných sérií ovocných destilátů, kde se všechno - od sklizně až po stáčení - dělá ručně.

Experimentování někdy končí i vyléváním sudu

U špendlíků kvas včetně pecek čeká trojstupňová destilace a tři roky zrání v kameninových nádobách ve sklepě. Wild Pin tak má lehký nádech marcipánu.

Veškerá produkce rodinné firmy se omezuje na série nanejvýš stovek kusů lahví. Extrémem je v tomto meruňkovice First Tear 33 XO 1969, která třiatřicet let ležela v dubovém soudku a od roku 2002 zraje v kamenině. Té Kleiner vyrábí pouze 33 lahví ročně.

Ne vždy se však nové postupy vydaří. „Experimentujeme s dobou zrání nebo s různými druhy sudů po různých vínech. Už se nám také stalo, že jsme měli slivovici v dubovém sudu a byla na vylití, protože zhořkla,“ popisuje Kleiner.

Sudy jsou z celého světa, lahve z Francie, víčka z Itálie

Sudy si firma objednává z celého světa, nyní například čeká na zásilku z Venezuely. Lahve z čirého skla nakupuje ve Francii a víčka má z Itálie. Celý proces výroby trvá 1 365 dní.

„Kvas pracuje devět měsíců a pak prochází třístupňovou destilací. Nápoj je tak čistější, ale může lehce ztratit aroma. Proto si musíme pečlivě pohrát s nastavením teplot, na což je čas pouze u limitovaných sérií. Doba zrání je pak tři roky, abychom vytáhli všechny aromatické látky a produkt se zaležel a sedl si,“ nastínil Kleiner.

Na limitované edice ze Žešova lze narazit třeba i v restauracích s michelinskou hvězdou. A jedna lahev jubilejní slivovice loni putovala i do makovice na věži prostějovské radnice. O vývozu ale Kleiner v současné době vůbec nepřemýšlí.

„Jde o série stovek kusů, takže zatím tak tak uspokojíme poptávku v Česku,“ podotkl.




Nejčtenější

Řidič přejel na D35 člověka, považoval jej za zvíře. Dálnice hodiny stála

Řidič přejel na D35 člověka. Dálnice stojí

Od brzkých ranních hodin až do odpoledne musela být uzavřena dálnice D35 v úseku mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi na...

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



VIDEO: Hokejista mířící do šatny po prohraném zápase udeřil diváka

Hokejista Poruby během vyhroceného závěru zápasu v Šumperku během cesty do...

Vyhrocený závěr mělo ve středu na zimním stadionu v Šumperku utkání mezi tamními hokejisty a soupeřem z Poruby. Hosté...

Fotbal jde stranou, přednost má rodina. Rozehnal přerušil kariéru v Belgii

David Rozehnal v dresu Ostende

Zatímco spoluhráči z Ostende se připravují na jarní boj o záchranu v nejvyšší belgické soutěži, David Rozehnal zůstává...

Opravený park v přerovské romské čtvrti ničí vandalové už před kolaudací

Čerstvě opravený park na přerovském náměstí Františka Rasche už se stal terčem...

Ani do formálního dokončení stavebních prací nevydržel bez poničení nově opravený parčík na přerovském náměstí...

Další z rubriky

Zapomnělo se na lidi, zlobí se starostové kvůli jízdním řádům autobusů

(Ilustrační snímek)

Nový systém ve veřejné dopravě možná zefektivnil trasy autobusů, ale nebere ohled na lidi, kteří jimi cestují, zlobí se...

VIDEO: Muž na ulici v Přerově osahával ženu, při pátrání pomohli lidé

Policie hledá muže, který v Přerově na ulici osahával ženu

Důležité informace od lidí pomohly přerovským policistům při pátrání po muži, který na konci prosince v jedné z tamních...

Developer je blíž stavbě čtvrti, jež ovlivní trasy vrtulníků záchranky

Nový provozovatel letecké záchranné služby na olomouckém heliportu, slovenská...

Developer obytné čtvrti na olomouckém Tabulovém vrchu, který s pomocí „blokačního“ pozemku tlačí záchrannou službu ke...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz