Ministerstvo zemědělství (Ilustrační foto)

Ministerstvo zemědělství (Ilustrační foto) | foto: Petr Topič, MAFRA

Haná sklízí bídu a čeká kvůli suchu poloviční úrodu

  • 4
Tak urychlené žně jako letos zemědělci na Hané nepamatují. Dlouhotrvající sucho a teplé počasí, které uspíšilo zrání obilí, ale také výrazně zhoršilo jeho kvalitu, znamená ve výsledku jediné - malé výnosy. Ty mohou v některých oblastech být jen poloviční.

„Předpoklad je, že výnosy obilovin budou v průměru o dvacet až třicet procent menší než v běžných letech,“ odhaduje šéf krajské agrární komory Josef Hlavinka.

Na lehčích písčitých půdách, které neudrží vodu, čekají zemědělci výnosy jen poloviční.

Například Zemědělské družstvo v Haňovicích na Olomoucku sklidilo oproti běžným letům asi o patnáct procent méně ječmene. „Horší je také kvalita, zrna jsou kvůli dlouhotrvajícímu suchu malá,“ popsal agronom družstva Jiří Přidal.

Kombajny do polí už poslala také Troubecká hospodářská sídlící v Troubkách na Přerovsku.

„Zatím se nedá říct, jak to bude s tržbami za ječmen. Narostlo ho sice méně a v horší kvalitě, ale stejné to bude u téměř všech pěstitelů. Zřejmě tak půjde nahoru i cena, takže na tom s tržbami nemusíme být nejhůř. Uvidíme, co udělají výkupy,“ přemítá agronom Přidal.

O ječmen mají zájem hlavně sladovny. Slad, který se z něj získává, je jednou ze základních surovin pro výrobu piva.

Krupobití na Prostějovsku odnesla řepka

Stejně jako u ječmene čekají zemědělci horší kvalitu zrna i u pšenice, a to především tam, kde nepršelo. Přitom na jednom lánu může být obilí v jedné části kvalitnější a ve druhé horší.

„Srážky jsou letos hodně lokální a výrazně se liší i na omezené ploše,“ upozornil šéf krajské agrární komory Hlavinka.

Vedle obilovin zahajují zemědělci také sklizeň řepky. Tu poškodilo obdobně jako obilí dlouhé sucho, na Prostějovsku navíc další škody napáchalo krupobití.

„Zatímco obilí přežilo krupobití relativně dobře, řepka to odnesla naplno. Zhruba polovina porostů je poškozených,“ zhodnotil předseda Zemědělského obchodního družstva Plumlov na Prostějovsku Vladislav Spurný.

Zvedne dražší obilí cenu pečiva?

Zatím není jasné, zda a jak se nižší sklizeň promítne do případného zdražení pekařských a cukrářských výrobků. „Pokud se bude zdražovat, tak je to otázka více vstupů. Obilí určitě není v tomto směru rozhodující,“ míní Hlavinka.

Potvrzují to i pekaři. „Nahoru šly ceny mléčných výrobků, které při výrobě potřebujeme, vajec, energií. Těch faktorů je celá řada. Mouka v tom rozhodně nedělá tolik, i když se mluví o tom, že pokud dojde ke zdražení pečiva, bude to kvůli dražšímu obilí,“ vysvětlila jednatelka Pekárny Tiefenbach Vladimíra Skopalová.