Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Opice z Olomouce přišly o piškoty a část ovoce, novou stravu odmítaly

  • 16
Dvougenerační vilu v Olomouci nebo skoro 24 fabií. Zhruba tolik ročně projedí zvířata olomoucké zoo. A to i proto, že na jídelníčku některých zvířat nechybí lahůdky jako mořské plody, křepelky či mladí kohoutci. Naopak opicím ošetřovatelé odebrali z krmení piškoty, což se zvířatům vůbec nelíbilo.

Zahrada opicím snížila přísun cukrů a škrobů a posílila podíl zeleniny na úkor ovoce na základě nejnovějších světových odborných poznatků.

„Z krmné dávky byly úplně vyřazeny veškeré archaické příkrmy, jako jsou piškoty a knäckebroty. Opice měly zpočátku s přechodem velké problémy, protože sladké jim více chutná. U drápkatých opic se k novému poměru ovoce a zeleniny nakonec přejít nepodařilo, tato zvířata zeleninu ve velkém naprosto odmítala,“ píše se ve výroční zprávě zoo za loňský rok.

Naopak vzácným druhům zoborožců chovatelé přilepšili. V jejich krmení přibyla papája a borůvky.

„Papája jako druh s protizánětlivým účinkem, velmi dobrou stravitelností, nízkou kyselostí a vysokým obsahem vápníku. Borůvky s antihelmintickými účinky (proti střevním parazitům - pozn. red.) jako druh snižující obsah cukru v krvi a jako výborný zdroj známého antioxidantu, vitamínu C,“ stojí ve zprávě.

Zlepšení se dočkali i masožravci. „Konečně se podařilo navázat spolupráci s chovateli prasat, kteří nám nyní vozí mladé vepřové v tom nejčerstvějším stavu,“ uvádí zpráva.

Nejdražšími strávníky jsou lvi, tygři a žirafy

Celkově loni částka, která padla na potravu zhruba 1 800 zvířat, přesáhla 5,7 milionu korun, v přepočtu na den jde o bezmála 16 tisíc. Tradičně nejvíc peněz zoo utratila za maso, za které zaplatila 1,6 milionu. Další více než milion investovala do granulí pro kopytníky.

Nákup ovoce a zeleniny pro opice, ptáky, nosály či medvědy zahradu vyšel na více než 800 tisíc korun. Jen o něco méně ji pak stála „neupravená“ potrava v podobě králíků, hlodavců a také červů, sarančat a jiného hmyzu.

K vůbec nejdražším položkám jídelníčku strávníků zoo - z hlediska poměru ceny a hmotnosti - patří hovězí zadní v nejvyšší kvalitě, které ošetřovatelé dopřávají gepardům, levhartům a koťatům tygrů. Dále pak myšata pro dravce, speciální směs k detoxikaci organismu mravenečníků a mořské plody.

Co se týče jednotlivých druhů zvířat, nejdražší je chov lvů a tygrů. „Cenově náročným strávníkem je ovšem i žirafa. Nikoli však kvůli hodnotě krmiva, nýbrž spotřebě, která činí 60 kilogramů krmiva na kus a den,“ přibližuje mluvčí zoo Karla Břečková s tím, že cena denní krmné dávky žirafy je tak srovnatelná s gepardem, který týdně zkonzumuje kolem 10 kilogramů masa nejvyšší kvality.

Z pohledu pestrosti jídelníčku vedou malé drápkaté opice. „Potřebují pestrou směs tropického ovoce, nevyjímaje kaki, mango či fíky,“ dodává Břečková.